Avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost pus astăzi sub control judiciar pentru complicitate la şantaj, în dosarul în care fiul fostului președinte moldovean, Sergiu Lucinschi, este acuzat de procurorii DNA, că a constrâns un om de afaceri să îi dea 4milioane de euro ca să îşi retragă o plângere de la DIICOT împotriva sa.
Radu Pricop a fost și ieri la DNA, însă a cerut răgaz pentru a studia dosarul și a-și pregăti apărarea. Astăzi a ajuns la DNA în jurul orei 10.45, însoţit de avocatul său, iar la ieșire nu a făcut nicio declarație presei.
Fiu al unui fost senator PSD, Radu Pricop este căsătorit cu fiica cea mare a președintelui Traian Băsescu, Ioana, din 2 iunie 2014. În 14 noiembrie același an s-a născut primul lor copil.
Iată acuzațiile DNA: „Inculpatul Pricop Radu Petru a uzat de calitatea de avocat în săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, rezultând că, deși inițial a oferit personal inculpatului Lucinschi Sergiu „consultanță juridică” conținând elemente contrare legii, ulterior, pentru a masca participația la săvârșirea infracțiunii, a procedat la interpunerea, în relația cu inculpatul Lucinschi Sergiu a altor persoane, pentru a disipa eventuala răspundere penală, transmițând prin intermediul acestora, lui Lucinschi Sergiu, informațiile necesare obținerii sumei de bani necuvenite”.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI, precizează DNA.
Pe parcursul celor 60 de zile de control judiciar, Pricop trebuie să respecte următoarele obligații:
- a) să se prezinte la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la Poliția – Secția 1 ori de câte ori este chemat;
- b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției cu privire la schimbarea locuinței;
- c) să se prezinte la Poliția secția 1 – organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
- d) să nu depășească raza teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului;
- e) să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, persoane distinct nominalizate și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
- f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
În caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor, Pricop este avertizat că măsura controlului judiciar se poate înlocui cu cea a arestului la domiciliu sau cu arestarea preventivă.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, precizează DNA.
Pricop mai este cercetat într-un dosar penal, plimbat între parchete.
Magda SEVERIN
Sursă foto: www.puterea.ro