Guvernul vrea 9,5 miliarde euro pentru Infrastructura Mare, din bani europeni

Guvernul a aprobat, astăzi, “prima versiune oficială” a Acordului de parteneriat 2014-2020, care stabileşte modul de utilizare a fondurilor europene, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Documentul va fi transmis în mod formal Comisiei Europene la finalul lunii martie, cu speranţa că va fi semnat în maximum trei luni (adică până la finele lui iunie), perioadă în care oficialii de la Bruxelles pot transmite observaţiile necesare. Teodorovici a arătat că “România trimite cu aproximativ o lună de zile înainte de termen acest document”, dar nu spune nimic despre faptul că prima versiune a proiectului de Acord a fost făcută praf de CE, după ce draftul mai fusese desfiinţat în vara anului trecut. 

Ce s-a aprobat astăzi este, de fapt, Memorandumul privind finalizarea Acordului de Parteneriat 2014-2020. Dintre elementele acestui document Guvernul menţionează:
•    modul în care România va pune în aplicare Strategia 2020 a UE;
•    lista programelor ce vor fi finanțate din fonduri europene;
•    măsuri pentru asigurarea unei implementări eficace;
•  abordarea integrată a dezvoltării teritoriale finanțată din Fondurile Europene Structurale și de Investiții;
•   măsuri pentru implementarea eficientă a acestor finanțări.

“Acest document descrie modul în care România va cheltui banii, pe ce zone va cheltui banii în următoarea perioadă de programare: 2014 – 2020. Este un material rezultat în urma unor discuţii extrem de extinse şi intense între toţi partenerii de dialog implicaţi, şi anume tot ce înseamnă parte de administraţie şi, desigur, parteneri de dialog care au fost reprezentaţi în cel puţin 30% din structura comitetului de informare, şi anume organizaţii reprezentative ale mediului economic, social, sindicate, mediu academic, unităţile neguvernamentale, respectiv alţi reprezentanţi ai societăţii civile”, a precizat Teodorovici în briefingul de presă.

Alocările propuse:

  • 9,5 miliarde euro pentru Programul Operaţional privind Infrastructura Mare
  • 6,6 miliarde euro pentru Programul Operaţional Regional
  • 4,2 miliarde euro pentru Programul Operaţional Capital Uman
  • 553 milioane euro pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă
  • 1,2 miliarde euro pentru Programul Operaţional Competitivitate
  • 265 milioane euro pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnic
  • 452 milioane euro pentru programe de cooperare transfrontalieră
  • 8 miliarde euro pentru Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

Teodorovici a arătat că nu este convenită încă alocarea pentru Programul Operaţional Pescuit, iar, în funcţia de perfomanţa în absorbţie, România are o rezervă de 1,82 miliarde euro pe care o poate accesa.

Următorul pas pe care România îl va parcurge este acela de a elabora planurile operaţionale, a mai spus Teodorovici.

“Aceste documente sunt deja prezentate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi cel al Agriculturii, acestea fiind cele trei ministere cu rol de structură de management. Aceste versiuni sunt cele de lucru, care vor fi prezentate public pentru dezbatere şi dialog public, astfel încât undeva înspre finalul lunii aprilie, începutul lunii mai sau luna mai, mai exact, să trimitem Comisei Europene, în mod formal, şi aceste documente”, a arătat el.

După două eşecuri

În 22 iulie anul trecut, preşedintele Traian Băsescu a cerut public Guvernului să refacă proiectul Acordului transmis la Bruxelles, după ce Comisia Europeană a făcut praf acest document catalogându-l “incoerent şi fără priorităţi clare”, “cu o lipsă cronică de capacitate de analiză pe situaţia ţării”.

CE a cerut atunci ca documentul să fie refăcut până în septembrie, dar nu s-a întâmplat aşa pentru simplul motiv că “experţii” noştri au intrat în vacanţă. Prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 a fost finalizată în luna octombrie 2013.

Autorităţile române au înregistrat însă un nou eşec răsunător: experţii europeni au desfiinţat documentul, spunând că este lipsit de viziune strategică, prea vag şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.