Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) i-au respins, joi, fostului premier Adrian Nastase, toate cele 20 de cereri depuse miercuri de avocatii sai si care reprezentau, pe fata, diverse chichite avocatesti, din care se spera ca macar una sa fie luata in seama, pentru a mai trage de timp si a se ajunge la 10 iunie, cand se prescriu faptele din dosarul de coruptie Trofeul Calitatii. Sentinta finala va fi data in 23 mai.
Judecatorii se grabesc acum sa dea o sentinta definitiva la recursul inaintat de Adrian Nastase, inainte ca aceste fapte sa se prescrie, in 10 iunie a.c.. Poate ca s-au saturat pe tertipurile evidente ale avocatilor – fie ei si de mare renume. Cert este ca instanta a respins ca inadminisbile toate cele 20 de cereri depuse cu o zi inainte, dupa alte doua termene in care s-a cerut amanare pe motiv ca nu s-au putut prezenta la proces cate unul dintre aparatori.
Solicitarile depuse miercuri sunt de-a dreptul absurde: suspendarea procesului si sesizarea Curtii Constitutionale, pe motiv ca acest complet ar fi trebuit sa aiba nu 5, ci 9 judecatori, de la toate sectiile ICCJ, si nu numai de la Sectia penala; invocarea faptului ca nu i s-a acordat dreptul la aparare lui Adrian Nastase; pretexte de genul: de ce procurorul de sedinta sta mai aproape de judecator si mai sus decat avocatii; de ce procurorul poate studia dosarul in birou; pretinderea notitelor magistratului de sedinta, inregistrari video si incheieri de sedinta etc..
Aparatorii cer alt complet de judecata
Aparatorii lui Nastase sustin ca ca nu este vorba despre chichite avocatesti, iar daca se va indeplini termenul de prescriptie a faptelor, Adrian Nastase va cere el singur continuarea procesului.
Avocatul Ion Cazacu a anuntat, joi, ca se vor supune deciziei completului condus de Livia Doina Stanciu si se vor judeca in continuare “in penal”, dar va cere judecarea procesului de catre un alt complet de judecata, compus din 5 magistrati. Aceasta ar insemna o alta prelungire. In 23 mai va fi o zi mare, cu un moment de cotitura pentru Justitie.
Magda SEVERIN