Patronul Atlassib, Ilie Carabulea, care ispăşeşte în Penitenciarul Aiud o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare pentru dare de mită, ar putea fi eliberat condiţionat marţea viitoare, după ce Judecătoria Aiud a aprobat o cerere în acest sens, înaintată instanţei de Comisia de Eliberare Condiţionată a Penitenciarului Aiud. Reprezentanţii penitenciarului susţin că a făcut demersul privind eliberarea condiţionată în momentul în care s-a constatat că Ilie Carabulea îndeplineşte condiţiile impuse. În astfel de cazuri nu se impune cererea deţinutului. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de procurorui, în 3 zile de la comunicare.
Comisia de specialitate a penitenciarului a argumentat în solicitare că Ilie Carabulea are peste 60 de ani şi, potrivit legii, beneficiază de reducerea pedepsei privative de libertate dacă a ispăşit o treime din condamnare.
A fost însă nevoie să îndeplinească şi alte condiţi, precum să participe la activităţile lucrative şi educative, să nu fi fost sancţionat disciplinar şi să aibă o bună purtare.
Carabulea a lucrat ca bibliotecar la biblioteca penitenciarului, unde a inventariat cărţile, a întocmit fişe şi a eliberat cărţi deţinuţilor.
Din treimea pedepsei s-au scăzut, astfel, şi zilele calculate pentru munca prestată în cadrul penitenciarului.
Omul de afaceri Ilie Carabulea a demisionat, în 26 aprilie, din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Carpatica (BCC), după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.
El a fost judecat, în calitate de asociat şi administrator al unor companii din cadrul Atlassib Holding Sibiu, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea – director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.
Carabulea s-a prezentat la penitenciar în aceeaşi zi în care a fost condamnat, el cerând ulterior o amânare de 3 luni a executării pedepsei, pentru a-şi pune ordine în documentele de la firmele pe care le deţine. Instanţa i-a respins solicitarea, iar el a făcut recurs, la care a renunţat însă ulterior.
Magda SEVERIN