Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au dispus, luni, inceperea urmaririi penale fata de chestorul Constantin Manoloiu, seful Evidentei Persoanelor, din cadrul MAI, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. Amintim ca Manoloiu a fost audiat la Parchet in legatura cu cele doua adrese transmise Curtii Constitutionale, pentru solutionarea referendumului, in care informatiile se contrazic, motiv pentru care CCR a amanat verdictul. Mai precis, dupa ce a trimis Curtii adresa in care preciza ca numarul cetatenilor cu drept de vot a fost de 18,292.514 la referendum, a revenit cu alta adresa, in care anunta ca nu poate garanta aceasta cifra.
Chestorul Manoloiu ar fi eludat dispozitiile legale incidente in materia atributiilor sale atunci cand a comunicat numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente destinate desfasurarii referendumului national, chestorul cunoscand faptul ca incalca legislatia in materie si ignorand acest aspect, sustin surse judiciare.
“Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 06.08.2012, inceperea urmaririi penale fata de MANOLOIU CONSTANTIN sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice prevazuta de art.248 raportat la art.2481 Cod penal”, anunta Parchetul General intr-un comunicat de presa.
Cronologie
La 1 august, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a comunicat Curtii Constitutionale, prin chestorul sef Constantin Manoloiu (subordonatul ministrului de Interne, Ioan Rus), o adresa transmisa CCR, in care noteaza ca in listele electorale permanente utilizate la referendum au fost inscrise 18.292.514 persoane.
A doua zi, in 2 august, chestorul Manoloiu a transmis o a doua adresa, in care arata ca s-ar fi produs nereguli din bazele de date cu privire la cetatenii romani morti sau aflati in strainatate, iar in final noteaza ca datele pot afecta numarul total al cetateanilor cu drept de vot inscrisi in listele electorale permanente, precizand in scris ca nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, aceasta atributie revenind exclusiv Autoritatii Electorale Permanente.
De asemenea, in 27 iulie, DEPABD a comunicat Biroului Electoral Central (BEC) ca in copiile listelor electorale permanente sunt inscrisi 18.292.514 alegatori, iar in 10 iulie, aceeasi institutie a comunicat numarul de cetateni cu drept de vot, adica un total de 18.308.612, din care 15.714.403 alegatori care poseda carti de identitate.
Toate comunicarile, mai putin adresa din 27 iulie 2012, sunt semnate de catre chestorul de politie Constantin Manoloiu, in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.
Parchetul are inca de joi listele electorale
Amintim ca joia trecuta, in 2 august, imediat dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca amana verdictul in privinta referendumului, din cauza datelor contradictorii primite de la Evidenta Populatiei, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General au ridicat copiile listelor electorale permanente si ale celor suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original, de la Autoritatea Electorala Permanenta si de la societatile comerciale desemnate sa realizeze procedurile tehnice.
A doua zi, in 3 august, Parchetul instantei supreme a anuntat ca, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica, a fost constituita o cauza penala in care se fac cercetari privind continutul listelor electorale permanente si al celor suplimentare folosite la referendum, fiind solicitate copiile acestora.
“Avand in vedere comunicatul Curtii Constitutionale din data de 02.08.2012, privind datele contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit o cauza penala in care se efectueaza cercetari in legatura cu continutul listelor electorale permanente si al listelor suplimentare utilizate in referendumul din 29 iulie 2012”, se arata in comunicatul de presa al Ministerului Public remis vinerea trecuta.
Chestorul Constantin Manoloiu este a trei victima a referendumului, dupa ce ministrii Ioan Rus si Victor Paul Dobre au demisionat luni dimineata de la MAI. (M.S.)