Incompatibilii Guvernului Ponta ne pericliteaza aderarea la Spatiul Schengen

Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a declarat miercuri seara ca numirea unor oameni declarati incompatibili, in functia de ministri in Guvernul Ponta, va fi sesizata de Comisia Europeana si trecuta in raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, ceea ce ne pericliteaza aderarea la Spatiul Schengen. Daca in cazul lui Victor Alistar decizia de incompatibilitate este definitiva, la Mircea Diaconu lucrurile se complica: Parchetul a anuntat miercuri dimineata ca a inceput urmarirea penala impotriva acestuia pentru infractiunea de conflict de interese la angajarea sotiei lui ca regizor de teatru, in timp ce el era director la Nottara.

“O persoana in stare de incompatibilitate, decizie definitiva, nu poate fi membru al cabinetului. Acest tip de abordare nu va trece neobservat in raportul Comisiei Europene pe justitie. Justitia si-a spus cuvantul, interdictiile functioneaza, trebuie respectat statul de drept”, a spus Georgescu, la B1 TV.

El a exemplificat cu cazul lui Victor Alistar, propus ministru pentru Strategii Guvernamentale. “Lucrurile sunt foarte clare: domnul Alistar a incercat sa fie numit la CSM, iar candidatura dansului a fost invalidata, inclusiv de Curtea Constitutionala – ale carei decizii sale sunt generale si obligatorii”, a precizat Georgescu.

Cat priveste cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii in Cabinetul Ponta, presedintele ANI a spus ca au fost 2 situatii. In prima, cea de incompatibilitate, procesul a fost castigat de ANI la Curtea de Apel, in septembrie 2011, insa Diaconu a atacat cu recurs la instanta suprema, iar “pe 8 mai vom avea termen la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), unde va fi o pronuntarea definitiva”.

“Parchetul a inceput urmarirea penala impotriva lui Mircea Diaconu”

A doua situatie o reprezinta conflictul de interese sesizat de ANI in cazul angajarii sotiei lui Mircea Diaconu, Diana Lupescu, in functia de regizor la Teatrul Nottara, unde el era director – ulterior renuntand la functie (toamna lui 2011). “Parchetul a comunicat in aceasta dimineata ca a inceput urmarirea penala in cazul conflictului de interese”, a anuntat Horia Georgescu.

Presedintele ANI a mai spus ca, daca Parlamentul ajunge in situatia de a valida aceste propuneri de ministri, situatia va fi una “hilara”. “Din punctul de vedere al ANI sunt epuizate toate instrumentele, responsabilitatea este a premierului desemnat si a Parlamentului daca exista o incalcare a legii. Am tras toate semnalele, responsabilitatea e a celor care fac aceste numiri. In situatia unui vot, ar fi hilar sa spunem ca s-ar comite o fapta penala de catre toti membrii Parlamentului, dar ar fi o situatie care nu va trece neobservata in raportul Comisiei Europene”, a conchis Horia Georgescu. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.