În actualul mandat s-a dispus trimiterea în judecată a 22 de parlamentari, iar 5 au fost condamnaţi definitiv, majoritatea pentru infracţiuni de corupţie, arată, vineri, Institutul pentru Politici Publice (IPP), în raportul privind activitatea parlamentară din perioada 2008-2012. În plus, 42 de parlamentari sunt verificaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru posibile incompatibilităţi de funcţii sau conflicte de interese.
La capitolul condamnaţi definitiv se înscriu:
– Eugen Bădălan: 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 9 ani şi interzicerea unor drepturi
– Dan Ilie Morega: 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani
– Adrian Năstase: 2 ani de închisoare în regim de detenţie şi interzicerea unor drepturi
– Virgil Pop: 5 ani de închisoare în regim de detenţie şi interzicerea unor drepturi
– Cosmin Mihai Popescu: 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani.
Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost condamnat la închisoare, însă nu are o sentinţă definitivă, întrucât nu i s-a judecat recursul.
Alţi 20 de parlamentari sunt trimişi în judecată, doar doi dintre ei scăpând deocamdată, deoarece au deţinut funcţia de ministru, iar colegii parlamentari nu au dat avizul cerut de DNA şi Parchetul General. Cel mai recent caz este cel de acum două zile, al deputatului UDMR Olosy Gergelz.
Sancţiuni de formă pentru vot multiplu
De asemenea, în mandatul curent, 8 deputaţi – Gheorghe Ana (PSD), Vasile Berci (PNL), Marius Dugulescu (PDL), Ion Dumitru (PSD), Dănuţ Liga (PDL), Ciprian Luca (PSD), Valentin Rusu (PDL) şi Ioan Stan (PSD) – au fost sancţionaţi disciplinar (li s-a interzis participarea la lucrări timp de o zi) pentru faptul că au votat în plen atât cu cartela personală, cât şi cu cartela altor colegi deputaţi.
PSD, cu cei mai mulţi incompatibili
Cât priveşte incompatibilii, PSD are cei mai mulţi (18) în atenţia ANI. Urmează PDL, cu 11 parlamentari, PNL cu 6, UDMR cu 4, minorităţile naţionale cu doi şi PC cu un singur parlamentar aflat în această situaţie.
Constatările Agenţiei în cazul celor 42 de parlamentari au vizat 18 situaţii de incompatibilitate, 19 conflicte de interese, 9 falsuri în declaraţii, 3 confiscări de avere şi 2 încălcări ale legislaţiei fiscale. (M.S.)