Lucrări de construcţie supraevaluate la Spitalul Obregia: Fostul director şi alţi 3 inculpaţi, reţinuţi de anchetatori

George Cristian Marcu, fostul şef al Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia”, în prezent şef al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), împreună cu finul său, Mugurel Ifrim, care a obţinut contractul de reparaţii şi construcţii la unitatea medicală, au supraevaluat lucrările şi au înregistrat cheltuieli fictive şi de cesionare a societăţilor prestatoare către terţi, pentru a împiedica astfel verificările fiscale. Ajutaţi de acoliţi, au produs spitalului un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei şi bugetului de stat de 1.400.000 de lei, în total peste 5 milioane de lei. Marcu şi Ifrim, împreună cu alte două persoane au primit ordonanţă de reţinere de 24 de ore, în urma percheziţiilor desfăşurate de anchetatori luni dimineaţă, când au fost aduse cu mandat 15 persoane la audieri la sediul Poliţiei Române.

Luni seara cei 4 reţinuţi au fost duşi în arestul Poliţiei Capitalei şi urmează să fie prezentaţi magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

George Marcu este cercetat penal pentru abuz în serviciu şi evaziune fiscală prin neînregistrarea în evidenţele contabile a operaţiunilor comerciale derulate pe timpul realizării lucrărilor de reparaţie şi construcţie ale unităţii spitaliceşti.

De asemenea, Marcu împreună cu alţi funcţionari publici sunt cercetaţi pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu în dosarul achiziţiilor publice frauduloase în care este implicat şi finul său, Mugurel Ifrim, cel care deţinea firma de construcţie care a realizat lucrările în anul 2010.

“Prejudiciul a fost constatat ca urmare a efectuării în dosar a unei expertize financiar-contabile şi a unei expertize tehnice care să scoată în evidenţă realitatea şi concordanţa între documentele financiar-contabile întocmite şi realitatea faptică la faţa locului”, a declarat Cătălin Alexandru Ioniţă, adjunctul Direcţiei de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Române.

Poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor au efectuat, luni dimineaţa, 7 percheziţii domiciliare şi au condus la sediul unităţii 15 persoane suspecte. Totodată, a fost ridicată întreaga documentaţie care o să constituie probator la dosarul instrumentat în acest moment sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti.

Actuala conducere a Spitalului Obregia precizează că este parte vătămată în acest dosar penal privind infracţiunile în domeniul achiziţiilor publice.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.