Anchetatorii au ridicat, in urma celor 30 de perchezitii desfasurate duminica de DIICOT, 5 autoturisme de lux, peste 200.000 lei, 3 seifuri, 2 arme de foc si inscrisuri ale societatilor “fantoma” in cazul evaziunii fiscale si spalarii de bani de la Strehaia. Din grupul infractional de 34 de persoane, care a produs un prejudiciu estimat pana in prezent la 20 milioane de euro, au fost retinuti 21 de suspecti, dar capii nu au fost prinsi, fiind dati in consemn la frontiera.
Reamintim ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)-Biroul Teritorial Mehedinti au efectuat 30 de perchezitii domiciliare-13 in localitatea Strehaia, 9 in judetul Hunedoara, 4 in municipiul Cluj-Napoca, 3 in municipiul Timisoara si una in judetul Arges.
“Au fost indisponibilizate 5 autoturisme de lux, in acest moment ele sunt la sediul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Mehedinti. Au fost ridicate 3 case de bani, una dintre ele a fost desfacuta, s-a gasit suma de 1.300.000.000 de lei. S-au gasit bijuterii, au fost gasite stampile, diferite documente care atestau operatiuni bancare sau transferuri de bani. Toate constituie mijloace materiale de proba”, a declarat duminica, la Realitatea TV, Christian Ciocan, purtatorului de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane.
Potrivit acestuia, una dintre societatile comerciale “fantoma” isi avea sediul social intr-o gara dintr-o comuna din judetul Mehedinti.
Christian Ciocan: “Au vandut de la cuie pana la macarale”
“Prin aceste societati fantoma erau derulate operatiunile comerciale respective, s-au realizat debite uriase, constand in TVA si impozit pe profit, debite catre bugetul consolidat al statului. Persoanele mergeau la banca, ridicau sumele mari de bani pe care societatile comerciale respective le transferau in acele conturi in schimbul unor produse care nu existau in realitate, dupa cum spun colegii mei de la Combaterea Criminalitatii Organizate, au vandut de la cuie pana la macarale”, a afirmat Christian Ciocan.
Persoanele respective retrageau banii din conturi, opreau 10% din acesti bani, apoi banii erau trimisi catre administratorii societatilor comerciale respective. “Acestia eludau bugetul de stat, firmele comerciale acumulau datorii uriase, societatile fantoma acumulau datorii uriase catre bugetul consolidat al statului, insa nimeni nu platea. Dupa cum spune chiar unul dintre membrii acestei grupari, nu a vandut si nu a cumparat in viata lui nimic, doar lua banii intr-o geanta si ii dadea unei persoane pe care nici macar nu o cunostea”, a spus purtatorul de cuvant al IGPR.
Infractorii supravegheau drumul european
El a informat ca membrii gruparii isi luasera masuri de precautie. Astfel, o persoana ii anunta daca reprezentantii Politiei sau ai altor autoritati apareau in zona. “Isi luasera masuri, astfel incat drumul european era supravegheat cu camere video. O persoana din grupare avea sarcina de a urmari in mod permanent, de a monitoriza toate acele si imagini si de a-i anunta pe membrii gruparii daca reprezentantii Politiei sau ai altor autoritati si-ar fi facut aparitia in zona”, a precizat Ciocan.
21 de persoane, printre care si finantatorul FC Hunedoara, retinute
Anchetatorii au retinut 21 de persoane, printre care administratori ai unor firme de tip “fantoma”, soferi, 3 oameni de afaceri din Timisoara si finantatorul FC Hunedoara, Silvian Toma. Acesta din urma a fost retinut pentru 24 de ore, in timp ce tatal sau, Petrica Toma, fost comisar sef la Garda Financiara, a fost lasat in libertate, potrivit procurorului de caz Constantin Sopalca.
Toti retinutii sunt prezentati, luni, magistratilor Tribunalului Mehedinti cu propunere de arestare preventiva.
Initial, in acest caz fusesera retinute numai 9 persoane din Strehaia, sub acuzatiile de formare de grup infractional organizat, spalare de bani, fals, uz fals, evaziune fiscala si incasari ilegale de TVA. Intre cele noua persoane se afla administratori ai unor firme de tip “fantoma”, soferi, precum si contabila unei societati.
Ulterior, acestora li s-au adaugat 10 persoane din Hunedoara: Nicolae Hudema (Deva), Ioan Gabriel Tomuta, Constantin Sirbu Daniel, Andrei Candac, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma, Petrica Toma, Marius Barticel, Bogdan Stefan Ghide si Gheorghe Uscatu. Uscatu a fost finantatorul echipei de fotbal “Corvinul” Hunedoara si, potrivit surselor judiciare, a fost implicat in mai multe scandaluri legate de colectarea si comercializarea fierului vechi.
Sursele judiciare afirma ca o parte dintre persoanele ridicate au avut legaturi si cu mafia fierului vechi cercetata in dosarul Hidra, fiind vorba de Petrica Toma, de fiul acestuia, Silvan Toma, si de Barticel Marius. Silvan Toma este actualul finantator al echipei de fotbal din Hunedoara – FC Hunedoara (fosta Corvinul).
Petrica Toma, fost comisar sef la Garda Financiara, este proprietarul Hotelului Roman din Herculane.
Capii gruparii, in consemn la frontiera
De asemenea, anchetatorii au descins la locuinta din Arges a omului de afaceri Catalin Spataru, pe care insa nu l-au gasit acasa, fiind ridicate totusi mai multe inscrisuri si documente. Nici capii gruparii, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, nu au fost gasiti la Strehaia (Mehedinti).
Surse judiciare spun ca omul de afaceri Catalin Spataru ar fi parasit deja Romania.
Toti trei au fost dati, luni dimineata, in consemn la frontiera. Potrivit sefului Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate (SCCO) Mehedinti, Petri Althamer, pozele si datele celor trei au fost distribuite in punctele de trecere a frontierei.
Judecatorii vor decide, luni, daca pe numele celor trei vor fi emise mandate de arestare in lipsa. In cazul in care vor fi emise mandate de arestare si nu se vor prezenta la unitatea de detentie, acestia vor fi dati in urmarire generala.
Potrivit DIICOT, liderii gruparii, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societati comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri si, in intelegere cu administratorii acestora, in schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operatiuni comerciale fictive, de livrare de marfuri sau prestare servicii, in scopul diminuarii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat.
In acest scop, membrii gruparii au infiintat 5 societati comerciale tip “fantoma”, cu sediul in Strehaia, “acestea acumuland debite substantiale catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, datorat urmare a activitatii infractionale.
Banii reprezentand contravaloarea acestor operatiuni erau achitate in conturile societatilor comerciale controlate de catre cei doi, deschise la diverse unitati bancare, de unde erau ridicate imediat in numerar si impartite intre membrii gruparii.
“Cu titlu de exemplu, numai pentru 5 dintre societatile comerciale atrase de catre invinuiti s-au facturat marfuri si servicii in valoare totala de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), suma ridicata in numerar de catre invinuitii Mihai Ion si Mihai Fanel Daniel, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro”, se arata in comunicatul DIICOT. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infractionala este estimat pana in acest moment la 20 de milioane de euro.
Magda SEVERIN