Curtea de Apel București (CAB) a amânat marți, pentru 4 februarie, judecarea dosarului în care primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată alături de 36 de persoane pentru restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză. Prejudiciul estimat de anchetatori este de 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro în dauna statului și 36,16 milioane euro în dauna municipiului Constanța. Motivul acordării unui alt termen de judecată este că avocații lui Radu Mazăre, Cristian Borcea, Nicușor Constantinescu (în prezent preşedintele CJ Constanţa, iar la data faptelor simplu consilier municipal) și ai altor 11 inculpați nu s-au putut prezenta la proces, dar şi că nu a fost adus raportul de expertiză topo-cadastrală realizat în dosarul ce se judecă de 6 ani.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dispus trimiterea în judecată, în 28 octombrie 2008, a mai multor membri ai Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța: pe primarul Radu Mazăre, pe fostul consilier municipal Nicușor Constantinescu, pe directorul Direcției Administrație Publică, Constantin Racu, pe directorul Direcției Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu, pe directorul Direcției Tehnic Investiții, Ion Marica, pe fostul consilier municipal Dan Miron și pe consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu.
Abuz în serviciu
Procurorii îi acuză pe cei 9 de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave – în formă continuată -, fals intelectual – în formă continuată – și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Celelalte persoane trimise în judecată sunt funcționari din Primăria Constanța şi din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, mandatari, notari publici, moștenitori ai persoanelor îndreptățite, cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care și Cristian Borcea), interpuși cumpărători de terenuri și un evaluator agreat de Primăria Constanța.
Ei sunt acuzați de infracțiuni asimilate și în legătură directă cu cele de corupție sau de complicitate sau instigare la aceste infracțiuni.
Patromoniul public, deposedat de terenuri în valoare de 114 mil euro
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul.
“Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată — aproape un milion de metri pătrați”, susțin anchetatorii.
Procurorii anticorupție precizează că au fost restituite porțiuni de plajă și faleză care, potrivit Constituției și legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietății publice, “adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.
Magda SEVERIN