Şpaga de 175.000 de euro primită de la firma care a construit campusul de locuinţe sociale nu îl trimite după gratii pe invincibilul Radu Mazăre. Completul de 3 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins astăzi, la ora 22.20, cererea procurorilor anticorupţie de arestare a primarului municipiului Constanţa, dar şi pe a omului de afaceri Avraham Morgenstern, cel care i-a dat mită. Decizia a fost deja atacată cu recurs de DNA, la Completul de 5 judecători al instanţei supreme. Potrivit unor surse judiciare, în dosar este implicat şi fratele său, senatorul PSD Radu Mazăre, care ar fi încasat o parte din şpagă. Acesta este, de fapt, motivul pentru care cererea de arestare a primarului s-a judecat la Instanţa Supremă şi nu la Curtea de Apel. DNA nu a făcut însă public, deocamdată, acest aspect.
UPDATE 18 aprilie: ÎCCJ a decis, definitiv, ca Radu Mazăre să fie cercetat în libertate.
UPDATE 16 aprilie: DNA a extins urmărirea penală împotriva lui Mazăre, pentru fals în declaraţii, deoarece acesta nu şi-a scris în declaraţia de avere contul deschis în 2+11 în israel, în care i-au intrat 95.000 de euro.
UPDATE 15 aprilie: Procurorul şef al DNA l-a reclamat pe Mazăre la CSM, pentru deteriorarea imaginii magistraţilor, prin declaraţiile publice pe care le-a făcut la eliberarea din arest.
UPDATE 15 aprilie: Recursul DNA la decizia instanţei de respingere a solicitării DNA privind arestarea preventivă a lui Mazăre va fi judecat în 18 aprilie.
UPDATE 14 aprilie: A fost publicată motivarea instanţei. Astfel, judecătoarea Rodica Cosma, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Radu Mazăre pe motiv că procurorii nu au adus probe care să demonstreze că primarul municipiului Constanța ar fi primit mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham în schimbul facilitării câștigării unui contract privind construirea de locuințe sociale.
“Judecătorul de drepturi și libertăți, din examinarea actelor cauzei, reține că procurorul nu a administrat, până în acest moment procesual, probe care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea (modalitate de săvârșire a infracțiunii de luare de mită reținută în cauză) de către inculpatul Mazăre Radu Ștefan a vreunei sume de bani, respectiv darea vreunei astfel de sume de către inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca în schimbul acesteia, inculpatul Mazăre Radu Ștefan să-i faciliteze câștigarea licitației și încheierea contractului de achiziție nr. 10.240 din 22.12.2011 între Regia Autonomă ‘Exploatarea domeniului public și privat’ Constanța și societatea Shapir Structure, al cărei reprezentant era inculpatul Morgenstern”, se arată în motivarea deciziei prin care instanța a dispus pe 9 aprilie eliberarea lui Mazăre din arest.
Judecătoarea precizează că omul de afaceri Elan Schwarzenberg este partener contractual al societății Melici Management și că societatea acestuia a transferat în contul lui Radu Mazăre 95.000 de euro, date comunicate de LGT Bank din Lichtenstein.
Totodată, magistratul arată că din extrasul de cont emis de LGT Bank din Lichtenstein rezultă că, la data de 13 septembrie 2011, societatea Melici Management Inc. a transferat în contul lui Mazăre suma de 95.000 euro.
“Aceasta constituie o realitate ce nu poate fi contestată, însă nu rezultă din probele administrate, până în acest moment procesual, că banii au fost primiți de inculpatul Mazăre Radu Ștefan de la inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urmă să câștige în condiții ilicite licitația din 15.12.2011“, mai spune judecătoarea.
Magistratul mai notează că, din examinarea proceselor-verbale de redare a interceptărilor telefonice, “nu se desprinde vreun dialog purtat între Radu Mazăre și Avraham Morgenstern, respectiv Schwarzenberg Emilian din care să rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri în favoarea societății Shapir Structure”.
Judecătoarea arată şi că nici din audierea martorilor de către procurori nu rezultă darea sau primirea sumei de 95.000 de euro pentru ca Radu Mazăre să favorizeze firma Shapir Structure.
“În aceste circumstanțe, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că, în lipsa unor probe din care să rezulte suspiciunea că inculpatul Morgenstern Avraham a dat inculpatului Mazăre Radu Ștefan suma de 95.000 euro, pentru ca acesta să nu-și îndeplinească, să îndeplinească ori să urgenteze îndeplinirea unui act act care intra în îndatoririle de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, propunerea de arestare preventivă formulată de procuror nu poate fi primită”, se concluzionează în motivare.
UPDATE 10 aprilie: În dosar apar STENOGRAME ale convorbirilor telefonice dintre Mazăre şi viceprimarul Constanţei, dar şi discuţia cu Elan Schwartzenberg, care l-a invitat în Israel să-şi deschidă un cont esctow. Anchetatorii au refăcut traseul şpăgii.
UPDATE 10 aprilie: Radu Mazăre a fost mult mai rezervat în declaraţii astăzi la ora 11.30, când a ieşit la poarta reşedinţei sale de pe malul lacului Siutghiol, pentru a vorbi cu jurnaliştii care îl aşteptau încă de dimineaţă să le spună ceva.
Pentru a scăpa de ei înainte de a se duce la sediul Poliţiei Constanţa, aşa cum prevede procedura în cazul celor puşi sub control judiciar, el le-a spus câteva vorbe ziariştilor, fără însă a-l mai ataca pe procurorul de caz. Oricum, instanţa i-a interzis să facă astfel de declaraţii şi să ia legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar. De aceea, el a arătat că nu va mai face nicio declaraţie, pentru a nu fi interpretat “greşit” de judecători.
Mazăre a mai spus că nu se va duce în campusul “Henri Coandă” să le mulţumească celor câteva zeci de asistaţi social care au făcut ieri un miting spontan în faţa primăriei, care au cerut eliberarea lui: “S-ar putea ca procuroarea să spună că am făcut presiuni”.
UPDATE 2: Surse judiciare spun că omul de afaceri Elan Schwartzenberg este cel care l-ar fi pus în legătură pe Avraham Morgenstern cu “persoane capabile” să-i asigure câştigarea licitaţiei pentru “Henri Coandă”, şi tot el este cel care ar fi depus şpaga în conturile fraţilor Mazăre.
Bani ar fi depuşi chiar şi în conturile altor cercetaţi, dar DNA a anunţat, deocamdată, că “se fac cercetări şi asupra altor persoane”, fără să nominalizeze pe cineva.
UPDATE 1: Mazăre a fost eliberat puţin după ora 23.00, când i-a expirat termenul din ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, emisă de procurori cu o seară în urmă. El nu are voie să părăsească ţara timp de 29 de zile.
Întrebat de jurnalişti cum a dormit în noaptea trecută, el a spus că “Dan Radu Ruşanu a sforăit de m-a rupt în două”, că în celulă “erau 8 paturi cu distanţă de 1 metru între ele, câte 3 supraetajate” şi că a avut “veceu unde n-ai cum să tragi apa”, întrebând, retoric: “Crezi că este o plăcere?”.
Mazăre nu s-a abţinut să atace procurorul de caz – cel care a instrumentat şi dosarul baronului Nicuşor Constantinescu, motiv pentru care i-a contabilizat “3 respingeri de arestare”, adică 2 ale baronului şi una a lui:
”Procurorul care a dispus arestarea mea a dispus şi arestarea lui Nicuşor Constantinescu. Este inadmisibil ca un procuror să dispună şi să ceară arestarea şi 3 instanţe diferite să i le respingă. Cred că ar trebui să facem chestiunea asta cu ajutorul partidului. Procurorii ar trebui ca la sfârşitul anului sau la 2 ani să le fie evaluată activitatea, să se vadă câte cereri de arestare le sunt aprobate şi câte nu: Câte solicitări de arestare ai respinse, domnule procuror? Trei? Ia treci dumenata în avocatură!”.
Mazăre, a dat ceva detalii despre Elan Schwartzenberg şi legătura cu acestuia cu fratele său, Alexandru, şi cu el:
“Elan e prietenul meu. Eu am împrumutat un cetăţean grec acum 10-12 ani şi creanţa pe care o avea grecul a fost preluată de Elan pentru mine. Fratele meu nu îl cunoaşte pe Elan. (…) Fratele meu nu îl cunoaşte nici pe constructor, el (Alexandru, n.r.) a venit doar când am inaugurat campusul”.
Mazăre a revenit apoi la boala baronului şi la maniera de reţinere aplicată de procurori:
“(…) Este intolerabil să arestezi un om bolnav de cancer, cum l-au arestat pe Nicușor Constantinescu. Pe mine m-au ridicat de la masă. Vi se pare un mod normal?! (…) Nu mai plec în Madagascar, că poate îmi luau beregata acolo. Vă aştept la mare de 1 mai”.
Avocat: Nu există interceptări în dosar
Unul dintre avocaţii lui Mazăre, Cătălin Dancu, a declarat imediat după judecarea cererii DNA de arestare preventivă a inculpaţilor că “nu există interceptări, nu există probe directe care să probeze mita”.
Totodată, Dancu a precizat că “off-shore-urile nu au nicio legătură cu Radu Mazăre, s-a lămurit în seara aceasta în faţa instanţei”. El a adăugat că “nu există vreo legătură nici între fratele primarului (senatorul PSD Alexandru Mazăre, n.r.) şi off-shore-uri”.
Excentricul primar şi-a petrecut noaptea trecută în arestul Poliţiei şi a fost dus astăzi la ora 16.30 în faţa instanţei. El nu se va mai putea duce în vacanţa de Paşti în Madagascar, cum îşi propusese, dar va putea sta în următoarele 29 de zile la locuinţa sa de pe malul mării, sub control judiciar, dacă sentinţa de astăzi va rămâne definitivă.
Potrivit DNA, Radu Mazăre a primit şpaga în cursul anului 2011, în mai multe tranşe şi prin conturi aparţinând unor firme off shore, pentru a li se pierde urma. În schimb, el i-a facilitat lui Morgenstern câştigarea licitaţiei pentru construirea campusului social.
Locuinţele construite de Radu Mazăre cu 11 milioane de euro sunt, de fapt, nişte containere precum cele de pe şantier, puse unul peste altul astfel încât au fost formate 17 blocuri. “Garsonierele” au 10 mp iar “apartamentele” cu 2-3 camere, circa 20 mp. Cei 3.000 de oameni care locuiesc aici provin din case naţionalizate şi de pe stradă, persoane fără locuinţă.
Mazăre a anunţat că a construit cu 288 de euro/mp locuinţele – care, de fapt, sunt nişte containere -, în condiţiile în care ANL realizează cu 400 euro/mp unităţi locative civilizate, în blocuri autentice.
Magda SEVERIN
Sursă foto: PUTEREA