Încă un ministru din Guvernul Ponta este dovedit de inspectorii de integritate: Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, este acuzat de conflict de interese şi de infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi de infracţiuni asimilate celor de corupţie, pe vremea când era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Mai pe româneşte, el şi-a dat atât lui, cât şi soţiei, salariu de peste 42.000 de euro în cadrul unui proiect POSDRU, deşi era conducător de unitate. Acum trebuie să se prezinte la Parchet pentru audieri, dar Guvernul tranmite că îl va înlocui din funcţie abia după o sentinţă definitivă a justiţiei – adică în niciun caz în acest mandat. Cepoi s-a arătat nemulţumit că ANI a făcut publice informaţiile şi a anunţat că va ataca în justiţie decizia inspectorilor de integritate.
Vasile Cepoi a fost informat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în 12 mai 2011, respectiv în 9 august 2012, despre declanşarea procedurii de evaluare. În 3 septembrie el şi avocatul său s-au prezentat la sediul Agenţiei pentru a lua cunoştinţă de informaţiile cuprinse în dosarul de evaluare, ocazie cu care a depus la dosar un punct de vedere, precizează ANI, într-un comunicat remis marţi.
Potrivit ANI, în calitate de director al DSP Iaşi, Vasile Cepoi a semnat un acord de parteneriat, angajând instituţia ca partener în Proiectul “Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România”, derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundaţia Amfiteatru şi de la partenerii UMF “Gr. T. Popa” Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L, precizează ANI.
Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia Amfiteatru, ca beneficiar, alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Colegiul Medicilor din România, UMF “Gr. T. Popa” Iaşi şi S.C. Info Educaţia S.R.L.
42.440 de euro obţinuţi cu soţia dintr-un proiect POSDRU
Beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).
În cadrul proiectului, Cepoi a deţinut următoarele calităţi: manager de proiect (numit în funcţie la data de 01.09.2010 şi înlocuit din funcţie la 26.10.2010); director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 şi 01.10.2011 – 31.03.2012).
ANI a dispus acum sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.
Potrivit dispoziţiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.
Vasile Cepoi: Nu plec, nu vreau să fac jocul nimănui
Ministrul sănătăţii a anunţat că nu îşi va da demisia decât dacă premierul i-o va cere. Guvernul s-a grăbit însă cu un comunicat în care precizează că aşteaptă o decizie definitivă a instanţei. Aceasta înseamnă că Cepoi va rămâne bine-mersi în funcţie cel puţin până la 9 decembrie, când sunt alegerile parlamentare.
“Dacă premierul îmi va cere să-mi dau demisia, îmi voi da, altfel nu. Nu vreau să dau satisfacţie nimănui”, a declarat dr. Cepoi, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii.
El susţine că va rămâne să îşi finalizeze proiectele şi că nu are ce să îşi reproşeze.
“Am avut calitatea de rector universitar şi am susţinut un curs despre calitatea serviciilor medicale din spitale care este principala cauză de insatisfacţie a populaţiei. Am fost rector în cadrul unui proiect despre calitatea serviciilor medicale, domeniu în care se recunoaşte că am experienţă. Nu am nimic să-mi reproşez”, a mai spus ministrul.
Despre ANI a spus că i-a afectat “imaginea pe care am construit-o atâţia ani”.
Avere şi de interese
Potrivit declaraţiei sale de avere depusă în iunie 2012, Vasile Cepoi a încasat în anul fiscal anterior, 33.840 de lei ca director executiv la DSP Iaşi şi 15.636 de lei din activitatea didactică la Universitatea Apollonia din Iaşi.
Soţia acestuia a câştigat 45.245 de lei ca director adjunct al Liceului Sportiv din Iaşi,.
Cepoi a mai încasat 101.270 de lei din drepturi de proprietate intelectuală, respectiv din cursurile susţinute în patru proiecte, iar soţia acestuia a obţinut ca asistent într-un proiect aproape 30.000 de lei.
Vasile Cepoi are un teren intravilan de 453 mp şi o casă de 70 mp în Botoşani, un apartament de 100 mp în Iaşi, cumpărat în 2000 şi două terenuri agricole, de 2.200 mp, achiziţionate în 2003.
Deţine un autoturism Citroen din 2006, are în conturi peste 110.000 de lei şi 600 de euro, dar trebuie să restituie până în 2016 un credit de 20.000 de euro, luat în 2006, potrivit declaraţiei sale de avere.
Susţinut şi de PSD, şi de PDL
În 8 mai 2012, Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sănătăţii în Cabinetul Ponta, la 4 luni după numirea sa ca secretar de stat al aceluiaşi minister, dar în Guvernul Boc.
În 2001, Vasile Cepoi a devenit şeful Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate din Iaşi, în urma unui concurs, iar în 2003 a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în Guvernul Năstase. În februarie 2004 el a fost însă destituit de Năstase.
Cu sprijinul PDL Iaşi, Cepoi a fost numit în 2005 director general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, fiind apoi desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În anul 2008 a revenit la Iaşi, ocupând funcţia de director de cercetare în cadrul Spitalului Parhon, iar un an mai târziu a fost numit şef al DSP Iaşi.
Magda SEVERIN