După aproape 6 luni de la decizia definitivă a instanţei, incompatibilul Mircea Diaconu şi-a pierdut calitatea de senator, plenul Senatului luând act de sentinţă, marţi, astfel că actorul va trebui să returneze indemnizaţia încasată începând din 19 iunie, dată de la care nu mai avea dreptul să încaseze banii. Din totalul de 122 de senatori au fost însă prezenţi în sală numai 23, fără a întruni cvorumul de 62 de membri, astfel că Hotărârea Senatului nu a putut fi votată, ci doar citită. Iar până când nu va fi publicată în Monitorul Oficial, hotărârea nu este validă. Senatorii trebuie convocaţi din nou în plen, pentru a se prezenta măcar jumătate dintre ei şi a adopta documentul. În caz contrar, Diaconu îşi va încheia cu bine mandatul şi va încasa i şpensie de senator.
Epopeea pierderii calităţii de senator a lui Mircea Diaconu se încheie tot în coadă de peşte, după ce Senatul refuzase în 30 octombrie să pună în aplicare sentinţa judecătorească, fiind nevoie de intervenţia Curţii Constituţionale, care i-a somat, practic, pe senatori să respecte legea.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.
“Suntem, astăzi, în faţă formalităţii de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului”, a precizat Antonescu.
Cum în sală au fost prezenţi numai 23 de senatori, hotărârea nu a putut fi adoptată, astfel că am asistat la o nouă mascaradă a Senatului: aleşii plătiţi din bani publici să chiulească de la şedinţe şi, mai grav, să încalce statul de drept prin nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti.
Întrebarea care se pune este de ce nu s-au prezentat în păr senatorii opoziţiei, sau dacă nu cei ai UDMR măcar cei ai PDL, că tot clamează respectarea Constituţiei.
Mircea Diaconu mai are probleme cu justiţia: Parchetul General l-a trimis în judecată, în 23 noiembrie, pentru 5 fapte de conflict de interese.
Magda SEVERIN