Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a fost reţinut astăzi la ora 14.00, după 3 ore de audieri la Poliţia Capitalei, sub acuzaţiile de delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani în perioada 2011 – 2013, în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I. El va fi prezentat instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Alte 6 persoane aşteaptă să vadă dacă vor avea aceeeaşi soartă. În această dimineaţă au avut loc 11 percheziţii ale Poliţiei Capitalei, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Anchetatorii au avut sprijinul Serviciului Român de Informaţii (SRI), astfel că există interceptări telefonice şi – posibil – ambientale.
Percheziţiile au avut loc în Bucureşti şi Ilfov, la domiciliile inculpaţilor dar şi la sediul LPF, fiind vizate 7 persoane de ancheta privind acordarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I, în perioada 2011-2013.
UPDATE 8 aprilie: Dragomir va fi cercetat în libertate, sub control judiciar, iar Corbu şi Arhire au fost arestaţi preventiv. Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs atât de inculpaţi, cât şi de procurori.
UPDATE ora 21.00: Încă doi inculpaţi au foist reţinuţi în dosar: oamenii de afaceri Mihai Corbu și Radu Arhire.
UPDATE: În timp ce îi percheziţionau vila, Mitică Dragomir a avut timp să se vaite pe blog: “Au venit la ora şase! La mine acasă, la hotel şi la Bogdan (n.r. fiul său). Acum am casa plină! Mă uit la televizor şi aflu ce se întâmplă cu mine”.
“Oamenii sunt civilizaţi, îşi fac treaba. E un război în care eu sunt la mijloc, de când mă aşteptau duşmanii… Mă doare la pălărie, sunt în regulă cu toate actele, în orice subiect”, adaugă el.
Dumitru Dragomir mai scrie că urmează să fie dus la audieri, că nu ştie care sunt numele celorlalţi anchetaţi în dosar şi că ar fi vorba despre un comision de 2,25 milioane de euro acordat firmei unui om de afaceri, Mihai Corbu. “L-am văzut pe Corbu de două ori, iar o dată ne-am certat”, susţine el.
3 milioane euro prejudiciu
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, LPF a fost prejudiciată cu 3 milioane de euro la vânzarea unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a tranzacţiei, în condiţiile în care, în realitate, aceasta s-a făcut prin negociere directă.
În acest dosar s-a început urmărirea penală pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.
“Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că în perioada 2011 – 2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 euro, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, în condiţiile în care vânzarea reală s-a realizat prin negociere directă (fără intermediari) între reprezentanţii Ligii Profesioniste de Fotbal şi reprezentanţii societăţii câştigătoare”, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
“De asemenea, rezultă indicii rezonabile că suma de bani a fost spălată printr-un circuit fictiv în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale“, se adaugă îăn comunicatul PTB.
Magda SEVERIN
Sursă foto: PUTEREA