Medicii de la Spitalul Floreasca au hotarat ca Adrian Nastase sa ramana internat la ei, iar o decizie privind transferul pacientului la penitenciarul Rahova sa fie luata de o comisie stabilita de Politia Capitalei si de Institutul de Medicina Legala, insa numai dupa ce medicii curanti ai condamnatului vor hotari ca acesta poate fi deplasat la IML, a anuntat luni la pranz purtatorul de cuvant al Spitalului, Bogdan Oprita. In paralel, avocatul Ion Cazacu, a depus doua cereri la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) si la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), in care atrage atentia ca “trebuie asigurate toate conditiile in situatia in care medicii de la Spitalul Floreasca sunt de acord cu transferul fostului premier la Spitalul Penitenciar Rahova”. De asemenea, aparatorul lui Nastase a depus o contestatie in anulare la decizia prin care clientul sau a fost condamnat la 2 ani de inchisoare in dosarul “Trofeul calitatii”.
“Azi, 25 iunie s-a dat curs demersului Oficial al Poltiei Romane. S-a facut evaluarea multidisciplinara a pacientului Adrian Nastase. O comisie stabilita de Politia Capitalei si IML va constata pasii care trebuie facuti. Au fost inaintate adresele catre Politia si IML. Pacientul ramine in spital”, a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca.
Din comisie au facut parte medicii care s-au ocupat de Nastase dupa internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Serban Bradisteanu si Ioan Lascar, dar si un legist.
Cererea Politiei, inregistrata luni la 8.00
Politia Capitalei a trimis vineri, la Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sanatate a fostului premier, pentru a se sti daca acesta poate fi mutat in penitenciar, in vederea executarii pedepsei de 2 ani de inchisoare.
“Solicitarea a fost primita vineri, dupa ora 17.00, astfel ca nu a putut fi inregistrata la Registratura unitatii sanitare. Acest lucru se va intampla luni, la ora 8.00, dupa care o comisie speciala de medici se va intruni pentru a decide daca pacientul poate fi transferat”, au spus cei de la Floreasca.
Contestatia in anulare, judecata inainte de alegeri
Cat despre contestatia in anulare la condamnarea de 2 ani de inchisoare decisa definitiv si irevocabil de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), precizam ca il vizeaza doar pe Adrian Nastase, nu si pe ceilalti 5 inculpati din dosarul “Trofeul calitatii”, 4 dintre ei fiind deja adusi in detentie, cu 5, respectiv 6 ani de ispasit.
Avocatul fostului premier Adrian Nastase, Ioan Cazacu, a precizat ca nu poate formula motivele contestatiei in anulare, deoarece nici magistratii Inaltei Curti nu au dat motivarea la decizie. Cazacu a spus insa ca un punct din aceasta contestatie il prevede prescriptia raspunderii penale. “Consecinta acestei actiuni poate fi redeschiderea cazului cu privire la acel aspect. Noi consideram ca termenul de prescriptie s-a implinit pe 10 iunie”, a declarat Cazacu.
Aparatorul sustine ca o asemenea procedura ar duce la suspendarea executarii pedepsei de catre condamnat pe toata perioada judecarii contestatiei in anulare. Adica poate dura si un an.
Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca la 1 octombrie cererea, inainte de alegerile parlamentare.
TB a aprobat pentru 28 iunie judecarea cererii de amanare a executarii pedepsei
Amintim ca avocatii au depus, joia trecuta, si o cerere de amanare a executarii pedepsei lui Nastase, “motivata de conditiile extraordinare in care se afla fostul premier, conditii ce s-ar putea rasfrange in mod negativ si asupra familiei acestuia”.
Cum Tribunalul Bucuresti (TB) – instanta de executare in acest caz – a dat termen data de 5 iulie, aparatorii au cerut, luni, judecarea mai rapida, iar solicitarea lor a fost aprobata pentru 28 iunie.
Magda SEVERIN