Accident Muntenegru: Parchetul General a început audierea pasagerilor. Şi Serviciul Omoruri al IGPR anchetează cazul

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, joi, că procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au audiat, miercuri, 4 pasageri din autocarul implicat în accidentul din Muntenegru şi că aceştia au confirmat că la volan se afla George Ciobanu, poliţistul decedat. În măsura în care starea de sănătate le va permite, în zilele următoare vor da declaraţii şi ceilalţi turişti răniţi. Pentru ca ancheta să fie completă va fi nevoie şi de datele autorităţilor din Muntenegru. Totodată, au fost audiaţi reprezentanţii legali ai celor două firme – operatorul de turism cât şi firma transportatoare – şi se analizează documentele şi datele pe care serviciile de monitorizare flotă le pot oferi, având în vedere că autocarul beneficia de acestea. În paralel, Secţia Omoruri a Poliţiei Române anchetează cazul.

Despre posibilitatea ca autocarul să fi avut viteză, procurorul general spune că nu are aceste date, pentru că totul este relativ şi fiecare percepe acest aspect cu propriile simţuri, iar pasagerii sunt după o traumă extrem de puternică.

“Au relatat cum au perceput ieşirea din tunel, viraj stânga, viraj dreapta. (…) Au spus că se afla un copil pe partea stângă. (…) Nu putem să tragem o concluzie momentan privind modul în care efectiv s-a produs accidentul. Din datele pe care le am nu sunt contractorii declaraţiile”, a afirmat Niţu, înainte de şedinţa CSM.

Tiberiu Niţu a arătat că vor continua audierile şi joi şi că procurorii pot merge şi în spital, însă starea răniţilor este cea care poate să le permită sau nu să fie luate declaraţii.

“Avem nevoie de declaraţii valide, date în deplină cunoştinţă şi stare fizică şi psihică foarte bună”, a adăugat el.

În legătură cu aducerea autocarului în România, şeful MP a precizat că există mai multe variante: “Pot face dumnealor (autorităţile muntenegrene – n.r.) o expertiză tehnică atât pentru a stabili cum s-a produs accidentul, cât şi o expertiză tehnică asupra stării autocarului. Dumnealor le aparţine prioritatea în efectuarea anchetei. Facem şi noi în România verificări şi cercetări, actele premergătoare urmării penale pe care le putem face noi. (…) Noi ne-am arătat disponibilitatea de a oferi sprijin cu organele judiciare din România în desfăşurarea anchetei. Aşteptăm un răspuns din partea lor ” a explicat procurorul general.

De asemenea, s-a solicitat autorităţilor judiciare muntenegrene să trimită fotocopii ale actelor efectuate, respectiv proces verbal de cercetare la faţa locului, rapoartele de autopsie.

Tiberiu Niţu a amintit că li s-au solicitat celor două societăţi comerciale contractele şi alte acte, pentru a se vedea modul în care au fost desfăşurate procedurile anterioare deplasării în Muntenegru. Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) efectuează verificări pentru a stabili în ce măsură au fost respectate dispoziţiile legale privind protecţia muncii.

Alţi opt răniţi urmează să fie chestionaţi vineri, după ce, la indicaţia medicilor, poliţiştii au amânat cu o zi discuţiile cu aceştia.

12 ofiţeri ai Serviciului Omoruri – IGPR iau declaraţii răniţilor

O anchetă asupra acestui caz este instrumentată şi de întreaga echipă a Serviciului Omoruri a Poliţiei Române, formată din 12 ofiţeri, coordonaţi de chestorul Viorel Vasile, şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale.

Poliţiştii au vorbit, joi, cu 18 supravieţuitori ai accidentului, iar răniţii le-au povestit cum s-a produs catastrofa. Declaraţiile le-au fost consemnate în procese verbale.

Anchetatorii vor avea declaraţii de la toţi cei 26 de răniţi internaţi la spitale din Bucureşti şi care sunt conştienţi. Cu alţi 3 răniţi nu se poate comunica, întrucât aceştia sunt în comă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.