Parchetul lui Nițu îl acuză pe Băsescu de ȘANTAJ

Parchetul General informează, într-un comunicat, că a început urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu sub acuzația de ȘANTAJ asupra senatoarei PSD Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, pe vremea când acesta deținea funcția de Președinte al României. Infracțiunea este mult mai gravă decât cea de amenințare, așa cum se anunțase ieri, și se pedepsește cu închisoarea de până la 7 ani.

Redăm integral comunicatul PÎCCJ:

„În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj.

Azi, 18 martie 2015, domnul Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului”.

Comunicatul a survenit la o oră după ce Traian Băsescu a părăsit sediul Parchetului General, fiind citat pentru ora 11.00 ca să i se aducă la cunoștință învinuirea.

La ieșire, Traian Băsescu nu a făcut nicio declarație jurnaliștilor.

Firea: „Am avut o atitudine sobră și profesionistă în comisia Nana”

Firea – care la data „șantajului” conducea Comisia parlamentară care ancheta modul în care fiica lui Traian Băsescu, Ioana, de profesie notar, a cumpărat terenul de la Nana -, nu s-a prezentat la Parchet, unde a venit numai avocatul ei, Lucian Bolcaș.

Ulterior, Firea a declarat la Parlament că ”declarațiile lui Traian Băsescu nu pot fi simple speculații politice; a vrut să facă presiune psihică împotriva mea în calitate de membru al Comisiei Nana, unde am avut o atitudine sobră și profesionistă”.

Firea a precizat că a fost deja audiată în ianuarie a.c., iar de atunci se prezintă la Parchet numai avocatul său, Lucian Bolcaș.

Băsescu: ”Este șantajistă de profesie”

Iată declarația lui Traian Băsescu pentru care este acuzat: ”Doamna Firea este un bun jurnalist dar ca jurist este o catastrofă. Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moșia soțului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă… Nu-i atentă… Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este “o şantajistă de profesie”. “Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix”, a precizat Băsescu.

Traian Băsescu i-a recomandat premierului Victor Ponta să nu o ia pe “senatoarea şantajistă” Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta „poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze”.

Băsescu a amintit și despre prestaţia Gabrielei Firea din campania pentru prezidenţiale a lui Mugur Isărescu.

Firea a reacţionat în 14 aprilie, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest “act flagrant de intimidare a unui senator”.

Ulterior, ea a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul General, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul şi a precizat că gestul este determinat de ameninţările pe care şeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.

Potrivit noului Cod Penal:

„(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Traian Băsescu a explicat însă, tot ieri, că „doamna Firulescu (Firea- n.r.) a făcut o plângere la Curtea Constituţională pentru declaraţiile mele şi, din câte ştiu, Curtea Constituțională i-a explicat că preşedintele este liber să facă orice declaraţie politică în timpul mandatului şi are aceeaşi libertate ca şi parlamentarii”.

Procurorul general Tiberiu Nițu a fost încolțit în această dimineață de jurnaliști, la sosirea la serviciu, cu întrebarea  dacă a împușcat oameni la Revoluție când făcea parte din trupele de Securitate lucru recunoscut chiar de el într-o declarație mai veche dar despre care nu mai vrea să vorbească.

Acest aspect a fost readus însă pe tapet de Traian Băsescu, într-o declarație făcută ieri: „Sunt un suspect pentru că am deranjat-o pe doamna Firea. E cam la fel cum e Nițu (procurorul general – n.r.), numai că eu sunt suspect că am făcut o declarație iar el este suspect că a împușcat oameni la Revoluție, că a tras – Procurorul General. Era în trupele de securitate şi el scrie în declaraţia lui că li s-a spus că tragă (de pe clădirea TVR – n.r.) înspre Dorobanţi, unde se mişcau terorişti şi el probabil că a împuşcat câţiva terorişti, ce să facă”.

Ulterior, Băsescu a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

basescu nitu

Nițu este cel care a clasat dosarele Revoluției, pentru care România este condamnată de CEDO să plătească daune familiilor celor uciși.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.