Parlamentul refuza sa puna in aplicare sentinta ICCJ privind incompatibilitatea deputatilor Sergiu Andon (PC) si Florin Paslaru (PSD)

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a respins, miercuri, cererea liderului PDL Mircea Toader privind discutarea, in aceasta sesiune extraordinara, a  incompatibilitatii dovedite de ANI in cazul deputatilor Sergiu Andon si Florin Paslaru. Mai precis, Parlamentul refuza de peste un an si jumatate in cazul lui Andon si de 6 luni in cazul lui Paslaru sa puna in aplicare o sentinta definitiva a Inaltei Curti. Adica sa-i dea afara din Parlament pe cei doi incompatibili, care nu mai au voie sa detina functii publice timp de 3 ani. Prin diverse tertipuri, colegii lor deputati au facut scut in jurul lor, astfel cacei doi incaseaza lunar 10.000 de lei si voteaza legi, desi ocupa ilegal functiile.

“A fost respinsa cererea noastra pe motiv ca, pana in toamna, Comisia juridica nu poate sa se intalneasca”, a spus Toader.

Valeriu Zgonea (PSD), noul presedinte al Camerei Deputatilor, a replicat insa ca solicitarea nu a fost de fapt respinsa, dar ca raportul Comisiei juridice a fost retrimis de plen, in sesiunea trecuta, la comisia juridica pentru ca aceasta sa audieze si punctul de vedere al ANI, iar aceasta chestiune nu poate fi clarificata decat in sesiunea parlamentara din toamna.

“Am avut o discutie telefonica cu presedintele ANI si i-am spus ca Parlamentul Romaniei isi va lua angajamentul ca in prima sesiune din toamna va clarifica aceasta problema. Voi cere, ca presedinte al Camerei Deputatilor, sa vina cu un raport si un punct de vedere in sesiunea din toamna. Eu nu pot sa iau act de o hotarare judecatoreasca si nici sa o introduc pe ordinea de zi, nu am nicio competenta decat sa cer comisiei juridice, iar comisia juridica este obligata de votul plenului sa cheme si pe reprezentantii ANI. Nu este nicio tergiversare”, a precizat Zgonea.

Ioan Oltean (PDL), vicepresedintele Camerei, a acuzat ca, in mod abuziv, Comisia juridica a decis impotriva unei hotarari judecatoresti care a stabilit ca mandatul deputatilor Andon si Paslaru a incetat si ca membrii comisiei trebuiau doar sa ia act de hotararea ICCJ, iar plenul Camerei sa fie doar informat.

Amintim ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) a cerut “in mod ferm” Parlamentului sa aplice sentinta Inaltei Curti referitoare la incompatibilitatea deputatilor Andon si Paslaru. Mai pe romaneste, sa-i dea afara din Legislativul tarii, intrucat cei doi nu mai au dreptul sa ocupe functii publice timp de 3 ani.

Deputatii juristi, mai tari ca magistratii Inaltei Curti

“Consiliul National de Integritate, in calitatea sa de garant al independentei operationale a Agentiei Nationale de Integritate, solicita, in mod ferm, Parlamentului Romaniei aplicarea si respectarea hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), precum si a actelor emise de Agentia Nationala de Integritate, ramase definitive conform prevederilor legale, si care comporta consecinte juridice”, se arata intr-un comunicat remis presei de CNI.

Plenul Camerei Deputatilor a decis insa, in 6 iulie, sa retrimita Comisiei juridice “problema incompatibilitatii” celor doi alesi, considerand ca instanta suprema se supune Parlamentului si nu invers. Cum era de asteptat, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Laszlo Borbely (UDMR), deputatii au facut scut in jurul lui Andon si Paslaru.

Pastfel, popunerea in privinta lui Florin Paslaru a fost adoptata cu 141 de voturi “pentru”, 9 abtineri si 49 de voturi “impotriva”. Propunerea in privinta lui Sergiu Andon a fost adoptata cu 147 de voturi “pentru”, 10 abtineri si 53 voturi “impotriva”. La sedinta au fost prezenti 203 deputati din totalul de 311.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.