Promisiunile lui Victor Ponta și ale Alinei Gorghiu – șefii principalelor partide din Parlament – se dovedesc din nou o țeapă: Camera Deputaților a votat astăzi în plen împotriva începerii urmăririi penale a lui Laszlo Borbely, astfel că el nu va putea fi chemat nici măcar să dea o declarație la DNA pentru infracțiunea de luare de mită a sumei de 50.000 de euro.
Au fost 154 de voturi “împotrivă”, 125 “pentru” și 5 nule.
Deputații promiseseră că vor vota cu bilele la vedere dar nu s-au ținut toți de cuvânt, evident pentru a-și masca opțiunea.
Este pentru a doua oră când UDMR primește cadou salvarea unui lider de la vârful formațiunii politice, evident în schimbul unor voturi în Parlament.
Prima dată, Laszlo Borbely a scăpat cu imunitatea intactă în septembrie 2012, imediat după referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu.
Pe atunci acuzat doar de 2 infracţiuni de trafic de influenţă, Borbely și-a clamat în permanență nevinovăția dar a refuzat să meargă în justiție pentru a și-o dovedi, declarând, după ce colegii deputați l-au salvat: „Cazul meu este închis, Parlamentul este suveran, ştia şi Băsescu”.
UPDATE 30 noiembrie 2016: Curtea de Apel Oradea i-a condamnat definitiv, la câtela 2 ani şi 6 luni cu executare, pe:
- Szepessy Szabolcs, fost consilier al lui Laszlo Borbely în perioada în care politicianul a fost ministrul Mediului – pentru complicitate la trafic de influenţă şi la cumpărare de influenţă
- Ioan Ciocan- administrator la Lescaci Com SRL Negreşti Oaş şi Anton-Petre Molnar- administrator de fapt la Azimut Com SRL Acăţari, pentru cumpărare de influenţă.
Magistraţii au decis confiscarea sumelor de bani de 80.952 lei de la Ciocan şi de 80.952 de lei de la Molnar.
Iniţial, în faza de fond a procesului, cei trei primiseră condamnări cu suspendare: Moldar şi Ciocan – 2 ani cu suspendare, iar Szabolcs – 1 an cu suspendare, dar procurorii DNA au declarat apel.
Soția lui Borbely a scăpat, nemaifiind trimisă în judecată de procurorii DNA.
Anchetatorii au probe că soția lui Borbely i-a mințit
Procurorii anticorupție au fost nevoiți să trimită dosarul spre judecată fără Borbely, pentru care au dat NUP. Anchetatorii au demonstrat chiar şi cu stenograme că soţia lui Borbely i-a minţit, ştiind despre şpaga soţului, dar cum acesta beneficiază de imunitatea sporită ce li se acordă foştilor sau actualilor miniştri, cercetările în cazul lui nu au putut fi continuate.
A doua oară, DNA a mai descoperit o infracțiune de trafic de influență a deputatului șpăgar și a cerut acum 5 săptămâni încuviințarea începerii urmăririi penale a acestuia, odată cu primele 6 solicitări pentru Elena Udrea, urmate de alte două.
Votul părtinitor a funcționat perfect: Udrea a fost trimisă din prima după gratii iar Borbely a fost amânat o lună și jumătate pentru ca, în final, deputații să se erijeze în judecători și să decidă că acesta nu trebui să fie cercetat de procurori.
Votul de astăzi este similar celui dat pentru salvarea lui Varujan Vosganian, penalul senator de care conducerea PNL s-a rugat până în ultima clipă să-și dea demisia din partid, ca să nu-l deranjeze cu o demitere.
Pactul pe justiție, o țeapă
În ianuarie, președintele Klaus Iohannis semna cu mare pompă un pact pe Justiție, atât cu premierul Victor Ponta, în calitate de președinte al PNL, cât și cu Alina Gorghiu și Vasile Blaga, copreședinții PNL, care și-au asumat responsabilitatea ca în Parlament să nu se mai blocheze cererile Justiției.
La nici o lună de la parafare, pactul este făcut țăndări de liberali și PSD-iști, care au votat la unison împotriva începerii urmăririi penale a lui Varujan Vosganian.
După o lună, istoria se repetă cu Laszlo Borbely.
Chițoiu și Dobre, regim preferențial
Despre Daniel Chițoiu, scăpat de urmărirea penală în dosarul |ASF-Carpatica Asig și Victor Paul Dobre, salvat la pachet cu Borbely în 2012 tot de Camera Deputaților nu se mai aude nimic.
DNA trebuie să găsească noi probe incriminatorii dacă vrea să ceară din nou ridicarea imunității a acestora. Dar până acum s-au găsit denunțători numai pentru Udrea și Cocoș.
Magda SEVERIN