Sediul RADET şi 38 de locuinţe şi firme din Capitală, Ilfov şi Giurgiu sunt percheziţionate, vineri dimineaţă, de poliţişti de la Investigarea Fraudelor, sub coordonarea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti, într-o anchetă amplă privind prejudicierea Regiei prin acordarea ilegală de contracte de achiziţii publice. Sunt vizate mai multe persoane, printre care directorul general al RADET şi alţi 3 directori, însă deocamdată nu este nimeni pus sub acuzare, deoarece urmărirea penală a fost începută in rem, adică în acest moment este constatată doar infracţiunea, nu şi autorii. După percheziţii însă lucrurile s-ar putea schimba radical, dacă vor fi găsite documente probatorii. Până la prânz au fost ridicate deja sume importante de bani, 500.000 de euro în total, despre care anchetatorii au informaţii că provin din mita primită de directorii Regiei de la oamenii de afaceri cărora le-au oferit contracte în mod fraudulos.
Pe româneşte, RADET a fost căpuşată timp de mai mulţi ani, prin acordarea unor contracte de reparaţii şi întreţinere a reţelelor RADET către firmele de casă, care încasau banii, dar nu executau niciodată lucrările.
Evident, contractele de achiziţii erau obţinute prin şpagă oferită directorilor, astfel că nimeni din conducerea regiei nu reclama nerespectarea contractelor, iar frauda era recuperată prin mărirea preţului gigacaloriei perceput bucureştenilor.
Vineri dimineaţă, birourile celor 4 directori de la RADET cuprinşi în anchetă – dir. gen. Ion Voicu, directorul economic – Dan Mavrodin, directorul de la exploatare şi mentenanţă – Ovidiu Gărduş şi directorul de achiziţii publice -, au fost sigilate, poliţiştii urmând a reveni pentru a ridica documente şi calculatoare. Cel puţin alte 4 birouri au fost sigilate.
Ancheta este începută în urmă cu un an de Poliţia Capitalei. Precizăm că Regia are 12 de posturi de director, dintre care 1 post este vacant.
Semne de întrebare
Ciudat este că la RADET au avut loc până acum şi controale ale Curţii de Conturi şi ale Corpului de Control al prim-ministrului Victor Ponta, fără a constata faptele pe care le cercetează acum poliţiştii de la Investigarea Fraudelor – Poliţia Bucureşti.
Alt semn de întrebare este faptul că ancheta este derulată de Poliţia Capitalei şi nu de IGPR, deşi percheziţiile sunt efectuate nu numai în Bucureşti, ci şi în alte judeţe. Iar totul se petrece cu câteva zile înainte de numirea unui nou management la RADET.
Amintim că RADET a fost zguduită de scandaluri încă din 2002, când directorul de atunci, Gheorghe Dabela, a fost arestat. Dosarul nu a fost însă finalizat nici până în prezent, întrucât în el era implicat şi un ofiţer al SRI.
Sume importante de bani, ridicate de anchetatori
La descinderile de vineri participă inclusiv lucrători ai Serviciului Român de Informaţii, care au acordat sprijin de specialitate anchetei. Astfel, dosarul cuprinde înregistrări ambientale, în care directorii RADET discutau despre şpăgi.
“Percheziţiile sunt efectuate ca urmare a cercetărilor ce se desfăşoară într-un dosar penal în care există indicii privind săvârşirea unor infracţiuni în domeniul achiziţiilor publice, prin care ar fi fost diminuate resursele financiare ale unei instituţii de interes public local”, informează, sec, Poliţia Capitalei.
Surse judiciare spun că au fost ridicaţi în urma descinderilor sute de mii de lei şi zeci de mii de euro despre care anchetatorii au informaţii că ar proveni din mita primită de la firmele cărora le-au fost oferite contracte frauduloase.
Directorii de la RADET ar fi primit însă şi alte bonusuri, ca excursii de lux şi chiar bilete de avion pentru meciuri de fotbal în străinătate.
Descinderi şi la Erbaşu SA
Descinderile au avut loc la mai multe firme, printre care societatea de construcţii Erbaşu SA, CCEI SRL, SICOR SRL, Willo România şi Multigama Tech.
Potrivit avocatului companiei Erbaşu, “este o procedură de percheziţie clasică, care verifică actele”. “Se analizează un volum de muncă de 20 de ani în care sunt contracte cu RADET, dar sunt interesaţi în special de cele din ultimul an”, a declarat avocatul, jurnaliştilor prezenţi la sediul companiei Erbaşu SA.
Avocatul Alin Alexandru Avramescu susţine că aceste contracte cu RADET “însemnau foarte puţin” pentru cifra de afaceri a companiei şi că niciunul dintre fraţii Erbaşu – Cristian şi Alexandru – nu a fost citat pentru audieri. Precizăm că ei sunt fiii fostului consilier Mihai Erbaşu, membru în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care s-a sinucis în anul 2004. Firma lui de construcţii a fost înfiinţată în anul 1990 şi a obţinut multe contracte de la Primăria Capitalei, în special pentru reparaţii de străzi. Însă deocamdată nu poate fi încriminată în cazul RADET, avocatul arătând că anchetatorii ridică doar documente de la sediul companiei.
RADET, în prag de privatizare
Precizăm că primarul general Sorin Oprescu pregăteşte de mai mult timp transformarea Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) în societate comercială. Acesta va fi primul pas spre faliment şi motiv perfect pentru privatizarea ei.
Fostul director al RADET, Mihai Becheanu, a demisionat în 24 septembrie 2012, după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti l-a revocat din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al regiei. În locul lui a venit interimar adjunctul său, Ion Voicu. După alegerile locale din iunie 2012, consilierii USL deţin majoritatea în CGMB, cu 70%, astfel că pot schimba toţi directorii regiilor autonome aflate în subordinea Primăriei Capitalei – cum, de altfel, s-a întâmplat şi la RATB, printr-o Hotărâre de Consiliu aprobată în aceeaşi şedinţă a CGMB în care a fost revocat Becheanu.
De altfel, Guvernul USL a sters penalităţile RADET la datoriile istorice către ELCEN, în şedinţa din 12 septembrie, unde invitat de onoare la Palatul Victoria a fost însuşi Sorin Oprescu. Şeful Executivului, Victor Ponta, a anunţat, totodată, că are de gând să unifice RADET cu ELCEN.
Magda SEVERIN