Decinderi de amploare au avut loc, marti, in 7 locatii din angrourile din Afumati, Stefanesti si Voluntari, precum si la 11 sedii sociale, depozite si domicilii din Ilfov, Dambovita si Bucuresti, ce apartin mai multor cetateni turci care s-au constituit intr-un grup infractional organizat care a facut contrabanda cu fructe si alte produse alimentare, pagubind statul cu circa 100 de milioane de euro. Perchezitiile au fost facute de politisti ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, cu sprijinul DGPI, SSIR, precum si de comisari ai Garzii Financiare.
Pe numele a 12 membri ai gruparii – dintre care 7 cetateni turci si 5 romani – au fost emise mandate de aducere. Membrii grupului (peste 15 comercianti turci si angajati de-ai lor – cetateni romani), importau preponderent prin portul Constanta, atat in sistem containerizat, cat si cu vaporul, marfuri din Turcia, Asia de Sud-Est si America Latina, pe numele unor firme fantoma, informeaza IGPR.
Din port, fructele erau transportate cu autocamioane la depozitele altor firme din jurul Bucurestiului, apartinand membrilor grupului, care inregistrau datele in mod fictiv in evidentele contabile. Ulterior, marfurile erau vandute in mod fictiv altor firme, unele tot de tip fantoma, in scopul cresterii artificiale a preturilor si apoi erau comercializate pe piata agroalimentara a Bucurestiului.
Firme fantoma
Societatile fantoma importatoare nu figureaza cu conturi in banci si nici cu plati efectuate la bugetul statului. Monitorizand activitatea ilegala a acestora, politistii au constatat ca doar pe numele uneia dintre ele, in decurs de patru luni, s-au operat aproximativ 2.000 de importuri, iar pe numele celeilalte s-au efectuat in acelasi interval de timp, 180 de importuri, dintre care patru vapoare cu banane din America de Sud si citrice.
De exemplu, una dintre firme a importat intr-o luna 4 vapoare cu banane si citrice.
Anterior perchezitiilor de marti, politistii Grupului de Lucru Operational Porturi Constanta si ai Directiei Generala de Informatii si Protectiei Interna au mai facut trei descinderi la depozitele unde erau transportate fructele de unde, cu sprijinul comisarilor Garzii Financiare, au fost confiscate citrice si banane in valoare de peste 1 milion de euro.
Intreaga operatiune s-a desfasurat sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Constanta, informeaza IGPR. (M.S.)