DNA i-a trimis în judecată, astăzi, pe Ionel Olăraş, subcomisar de poliţie, pe Florea Străinu, inspector principal și pe Gheorghe Constantin, agent şef principal de poliţie, toți din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor(SPCRPCÎV) Tulcea, pentru comiterea infracțiunea de luare de mită. În cauză, procurorii anticorupţie au pus sechestru asupra mai multor imobile ce le aparțin inculpaților. Cei trei şi-au recunoscut vina şi au încheiat acorduri în acest sens cu procurorii DNA, încă din faza de urmărire penală.
UPDATE 20 august: Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța l-au trimis în judecată pe Florea Străinu într-un nou dosar, pentru efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută.
Potrivit DNA, în perioada 2011 – 2014, Străinu a efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția de ofițer de poliție în cadrul SPCRPCÎV Tulcea pe care o deținea în perioada respectivă, efectuând operațiuni de încasări și plăți în contul Persoanei Fizice Autorizate (PFA) Străinu Alexandru George, deschis la o unitate bancară din orașul Tulcea.
Încasările și plățile efectuate erau legate de activitatea comercială din domeniul apiculturii desfășurată de PFA respectivă.
În data de 16 ianuarie 2014, Străinu, Olăraș și Constantin, în calitate de polițiști la S.P.C.R.P.C.Î.V. Tulcea, au primit de la o persoană suma totală de 2.800 lei, precum şi alte foloase (produse alimentare şi băuturi alcoolice) pentru a favoriza mai mulți candidați la examenul de obținere a permisului de conducere, organizat în orașul Măcin, jud. Tulcea.
Concret, “în contextul în care, există suspiciuni potrivit cărora, în perioada 2013-2014, la nivelul jud. Tulcea s-au săvârșit numeroase infracțiuni de corupție, de către reprezentanți ai unor școli de șoferi sau ai altor agenți economici, de către agenți și ofițeri din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, dar și de către funcționari din cadrul Autorității Rutiere Române, în legătură cu examenul de obținere a permiselor de conducere și a atestatelor profesionale, din dosarul cauzei rezultă modul de operare pentru obținerea în mod fraudulos a permiselor de conducere pentru diferite categorii”, se arată în rechizitoriu.
Astfel, cursanții erau abordați de instructorii auto sau de reprezentanții școlilor de șoferi care, afirmând că au influență asupra lucrătorilor din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, pretindeau sume între 150 și 300 euro pentru a le asigura promovarea probei practice.
“În acest context, la data de 16.01.2014, în orașul Măcin a avut loc examinarea cursanților din această localitate, la care au participat printre alții, inculpații Străinu Florea, Olăraș Ionel și Constantin Gheorghe, în calitate de examinatori”, se precizează în rechizitoriu.
Masă de protocol
Anterior începerii probei practice, cei 3 inculpați au fost invitați la o masă de protocol, organizată în incinta unei societăți comerciale, ocazie cu care li s-au dat, pe lângă alte foloase (produse alimentare şi băuturi alcoolice), câte 400 lei pentru fiecare dintre cei 7 candidați ai școlii sale de șoferi, de la care ea pretinsese și primise anterior suma de 150 de euro de persoană.
Astfel, agentul şef principal de poliţie Gheorghe a primit 1.200 lei pentru 3 candidați, iar ceilalți 2 inculpați, câte 800 lei pentru câte doi candidați examinați.
Tot în aceeași zi, autoturismul aparținând MAI și folosit pentru deplasare de către cei 3 inculpați veniți pentru examinare a fost alimentat cu benzină în valoare de 200 lei, de către persoana care intermedia relaţia dintre inculpaţii examinatori şi candidaţi, se mai arată în rechitiroriu.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU