Ponta a primit NUP de la Camera Deputaţilor pentru conflictul de interese. Rămâne însă urmărit penal în dosarul Şova – Turceni-Rovinari

Membrii majoritari PSD-PC-UNPR-PLR din Camera Deputaţiei, la care s-au aliat deputaţii UDMR şi reprezentanţii Minorităţilor, s-au erijat în judecători şi au votat împotriva începerii urmăririi penale a premierului Victor Ponta de către procurorii DNA, pentru cele 3 infracţiuni de conflict de interese descoperite de anchetatori.

Din totalul de 387 de deputaţi, în sală au fost prezenţi 351 de deputaţi.

Iată rezultatul votului: 231 de deputaţi au votat “împotrivă” şi 120 “pentru” începerea urmăririi penale.

Ieri,  Comisia juridică a Camerei a votat cu 18 voturi “împotrivă”, 7 “pentru” şi o abţinere începerea urmăririi penale, iar Victor Ponta a declarat ulterior că “i-am rugat pe colegii mei, pentru o singură dată – o singură dată, mai mult nu -, să nu voteze politic, să voteze juridic, că este vorba despre Comisia juridică”. “În plen, sigur, votul este politic”, a adăugat el.

Aşadar, deputaţii jurişti s-au substituit justiţiei încurajaţi de liderul PSD, şef al Guvernului. Nici ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, nu consideră că puterea în stat pe care o reprezintă – Justiţia -, ar trebui respectată de Parlament.

După eşecul de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, dar şi la începutul acestui an, Ponta a asigurat public că “PSD va vota de fiecare dată în Parlament pentru îndeplinirea solicitărilor Justiției”. N-ar fi însă prima dată când se răzgândeşte – vezi cazurile Vosganian şi Şova -, iar acum este vorba chiar de el.

Astăzi, Ponta le-a cerut de la tribuna Camerei Deputaţilor colegilor deputaţi să voteze împotriva cererii DNA, argumentând că “o putere (fără a nominaliza puterea judecătorească – n.r.) încalcă puterea legislativă, a Parlamentului”.

Kelemen Hunor, liderul UNPR, s-a fofilat ca de obicei, după ce deputatul Laszlo Borbely a fost salvat de două ori, prin vot, de începerea urmăririi penale într-un dosar de corupţie cu o şpagă de 20.000 de euro.

„Orice este posibil, eu nu o să mă uit în mâna fiecărui deputat, şi de la noi şi al altcuiva. Suntem pentru o justiţie echilibrată şi independentă”, a declarat el înainte de vot, admiţând că “suntem înt-o situaţie politică aproape imposibilă”.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat de la tribuna  Camerei Deputaţilor că “astăzi votăm dacă Parlamentul obstrucţionează Justiţia”. El le-a cerut deputaţilor să nu voteze politic.

“Stimaţi colegi, dacă se votează începerea urmăririi penale nu este afectată majoritatea parlamentară. Nu înghiţiţi manipulările că se încearcă o lovitură de stat”. În caz contrar, “veţi deveni copărtaşi la distrugerea imaginii României”.

Faptele

Victor Ponta este acuzat de DNA că, în calitate de Prim-Ministru al României, a comis 3 infracţiuni de conflict de interese – dintre care una în formă continuată (două acte materiale) -, deoarece l-a numit pe senatorul Dan Şova de 3 ori ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase materiale de la acesta.

Este vorba despre sume de bani (în total aproximativ 250.000 lei) şi “dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism marca Mitsubishi Lancer Evo 10 – achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”.

Dosar “omorât din faşă” – similar cazurilor Vosganian, Borbely, Chiţoiu şi Victor Paul Dobre 

Prin respingerea cererii de începere a urmăririi penale, dosarul este blocat de Camera Deputaţilor, deoarece procurorii nu au voie nici măcar să îl cheme pe Victor Ponta să dea o declaraţie în acest caz. El beneficiază de imunitate sporită, acordată miniştrilor

Nu ar fi primul caz; în afară de Vosganian (fost PNL), şi foştii miniştri Laszlo Borbely (UDMR), Daniel Chiţoiu (fost PNL, acum PLR) şi Victor Paul Dobre (PNL, acum PLR) au scăpat de urmărirea penală în dosare de corupţie. Concret, dosarele lor au fost blocate de Camera Deputaţilor sau Senat, iar singura şansă a procurorilor pentru a continua cercetările este ca ei să nu mai fie aleşi parlamentari.

Urmărit penal în alt dosar

Graba majorităţii PSD-PC-UNPR-PLR de a “pune batista pe ţambal” în acest caz este inutilă, deoarece Victor Ponta este, totuşi, urmărit penal într-un alt dosar, pentru fapte comise în 2011, când a falsificat înscrisuri pentru a justifica sumele de bani încasate timp de 16 luni de la SCA Şova şi Asociaţii în perioada 2007-2008, ca avocat, deşi nu a lucrat “nici măcar în parte” la această casă de avocatură.

L-au deconspirat actuali şi foşti angajaţi ai SCA Şova şi asociaţii, astfel că Ponta este complice în dosarul Turceni – Rovinari.

Infracţiunile comise de Victor Ponta sunt extrem de grave: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

Aşadar, Ponta va fi citat pentru a se prezenta la audieri la DNA şi vom vedea cum unicul premier din Europa face cărare la Direcţia Naţională Anticorupţie în acest dosar.

Dan Şova a fost pus sub control judiciar în urmă cu 4 zile, astfel că Victor Ponta nu mai poate lua legătura cu el pentru a se pune de acord asupra declaraţiilor pe care le va da în faţa procurorilor. Şi n-ar fi exclus ca, după declaraţiile publice făcute în ultimele zile  împotriva justiţiei, însuşi Ponta să fie pus sub control judiciar, cu interzicerea de a părăsi ţara – astfel că nu se va putea deplasa la Comisia Europeană sau în alte vizite externe în calitate de Prim-Ministru al României.

Spaima lui Ponta de a se prezenta în faţa judecătorilor pentru a-şi dovedi nevinovăţia clamată în dosarul conflictului de interese îl va urmări şi în dosarul Şova – Turceni-Rovinari, care va merge însă înainte, Victor Ponta putând fi chiar condamnat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.