Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca are “deschidere totala“ sa accepte consilieri olandezi sau din orice alte stat european care sa asiste atat Politia de Frontiera, cat si serviciile vamale in procesul de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen, pentru a demonstra ca autoritatile nu au nimic de ascuns. Aflat in prima sa vizita la Bruxelles, in calitate de prim-ministru, Ponta s-a intalnit cu Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regionala, cu Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, cu Hannes Swoboda, presedintele Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, si cu Sergei Stanishev, presedintele Partidului Socialist European.
“Pentru Schengen, din punctul de vedere al Guvernului Romaniei, exista deschidere totala de a avea experti, consilieri olandezi sau europeni de orice tip, atat la Politia de Frontiera, cat si la serviciile vamale, pentru a dovedi ca suntem deschisi, ca nu avem nimic de ascuns si ca nu suntem criticabili, asa cum erau vechile autoritati. Mai departe, sigur ca, din pacate, sunt lucruri care nu depind de Romania, referitoare la politica interna din Olanda si la faptul ca este aceasta campanie electorala. Sunt absolut hotarat insa, tocmai pentru a influenta pozitiv decizia autoritatilor olandeze, ca Guvernul actual sa ia toate masurile necesare referitoare la raportul pe MCV din luna iulie”, a spus Victor Ponta.
La randul sau, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a apreciat ca este dreptul Romaniei de a fi primita in Schengen, in conditiile in care tara noastra indeplineste de anul trecut conditiile necesare.
Schultz: Este dreptul Romaniei sa fie membra Schengen
”In opinia mea, si am spus asta si in Consiliul European, este dreptul Romaniei acum de fi membra Schengen. Nu este o chestiune de bunavointa fata de Romania, ci un drept al Romaniei de deveni membra a Spatiului Schengen; si am subliniat inca o data punctul de vedere ferm al Parlamentului European privind respectarea intocmai a celor inscrise in Tratatul de Aderare (a Romaniei la UE) referitor la primirea in Spatiul Schengen de indata ce sunt indeplinite criteriile, asa cum este cazul acum”, a declarat presedintele Martin Schulz.
In cursul intrevederii, premierul Victor Ponta a avut, de asemenea, un schimb de opinii privind viitorul cadru financiar multianual al UE si solutiile pentru revenirea pe crestere economica si crearea locurilor de munca. Cei doi oficiali au subliniat importanta componentei investitionale a cadrului financiar multianual. ”Vom pastra un contact strans intre noul guvern roman si Parlamentul European, in special cu mine, ca negociator sef al PE, cu Consiliul, in legatura cu cadrul financiar multianual”, a declarat presedintele Martin Schulz.
Absorbtia fondurilor europene, prioritara
Primul-ministru Victor Ponta a abordat si interesul Romaniei si al altor tari din regiune de a folosi si beneficia de fondurile de coeziune si cele structurale, care ajuta noile state membre sa tinda catre nivelul de dezvoltare al vechilor state membre.
Cu comisarul Hahn, premierul Ponta a discutat despre fondurile europene: “cum sa facem sa imbunatatim modul de utilizare, de absorbție a fondurilor europene, cum facem sa evitam pericolul de suspendare a unor programe, in luna iulie”. “Domnul ministru Leonard Orban este cu mine, domnul Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltarii Regionale se afla, de asemenea, in delegatie – si sper sa ne miscam foarte repede, pentru ca toate intentiile bune si declaratiile optimiste ale fostelor guverne, atat ale Guvernului Boc, cat si ale Guvernului Ungureanu, s-au dovedit, in practica, ca fiind iluzorii”, a precizat Ponta. (M.S.)