Premierul Victor Ponta a felicitat, marţi, autorităţile implicate în deblocarea Programul Operaţional Regional (POR), mai puţin pe cei de la Transporturi, motiv pentru care l-a trimis pe Relu Fenechiu la Bruxelles să-i convingă pe oficialii europeni să deblocheze POS-T. „Şi pe Creşterea Competitivităţii Economice, unde măcar pentru o parte din axe, cele mai importante, să avem răspuns pozitiv în perioada următoare”, a adăugat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.
“Am deblocat Mediul, am deblocat POSDRU, am deblocat POR. Cei de la PDL au fost extrem de eficienţi în a bloca programe, mă şi mir că nu fac vreo moţiune pe această temă, ca să îi felicităm. Am rămas cu Transporturile (POS-T, n. r.), de la doamna Boagiu moştenire, şi, domnule ministru Fenechiu, mergeţi la Bruxelles, joi, să avem grijă să luăm toate măsurile pentru ca şi acest program să fie deblocat”, a spus Victor Ponta.
El a adăugat însă că ritmul trebuie accelerat. “Vreau să vă încurajez în continuare să puneţi presiune pe autorităţile de management, pe beneficiari, ca lucrurile să se desfăşoare şi mai rapid. Am dublat de la 7 la 14, dar când mă gândesc cât mai avem până la obiectivele optimiste ale domnului ministru Teodorovici, evident că nu sunt mulţumit şi cred că trebuie menţinut acelaşi ritm sau chiar grăbit”, a arătat Victor Ponta.
Modelul polonez
Şeful Executivului a anunţat, totdată, că în următoarele zile are loc a doua întâlnire tematică din cadrul dialogului informal cu Comisia Europeană pentru perioada 20014-2020, în contextul în care Guvernul a aprobat recent o nouă structură administrativă, după modelul polonez, pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor UE.
“Dincolo de deliciul presei de a spune că nu ştiu ce bani o să pierdem, acum două săptămâni am aprobat noua gândire, noua structură administrativă pe modelul pe care l-am prezentat de foarte multe ori şi când eram în opoziţie, modelul polonez, cu autorităţile de management în cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi o coordonare şi o responsabilitate cât mai clară a ministrului. Sigur, cu excepţia plăţilor directe din agricultură şi a programului de dezvoltare rurală, care au mers şi până acum foarte bine şi, evident, trebuie să rămână la agricultură. Este important pe noile strategii pe care le-am adoptat să avem o discuţie foarte bună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi să fim pregătiţi cât mai bine de la 1 ianuarie 2014. Doi ani, cel puţin, o să mergem în paralel cu vechiul program şi cu noul exerciţiu financiar”, a mai afirmat Victor Ponta.
Plăţile pe 4 din cele 5 axe presuspendate au fost reluate
Comisia Europeană a decis, luni, reluarea plăţilor pe 4 din cele 5 axe presuspendate în cadrul POR, reprezentând aproape 80% din fondurile alocate României prin intermediul acestui program. Comisia a presuspendat acest program la sfârşitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor înregistrate în implementare în perioada 2009-2011.
În continuare, plăţile rămân blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate însă mai puţin de 3% din totalul fondurilor puse la dispoziţia României prin POR.
Pe de altă parte, Comisia Europeană consideră propunerea Guvernului în privinţa strategiei pentru utilizarea banilor alocaţi de UE în perioada 2014-2020 “nu întruneşte încă minimele condiţii de calitate şi credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”.
Ministerul Fondurilor Europene susţine însă că această scrisoare a CE se referă la situaţia din luna ianuarie, iar România a avansat între timp în pregătirile necesare.
Magda SEVERIN