Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca la Programul operational pentru dezvoltarea resurselor umane POSDRU “s-a facut jaf” si ar putea fi suspendat, rezultatul celor doua misiuni de audit ale CE fiind unul care ar duce spre aceasta concluzie. El sustine ca unii angajati au fost platiti cu sume intre 3.500 si peste 10.000 de euro lunar. Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, confirma ca “probabil va fi o recomandare de suspendare a platilor”, desi recunoaste ca “nu am vazut raportul”. Spiritele s-au incins: Sulfina Barbu, fostul ministru al Muncii, a replicat ca premierul nu aduce nicio noutate si se afla intr-o “grava eroare”, iar Vasile Blaga, presedintele Senatului, i-a cerut lui Ponta sa faca publica lista cu “imbuibatii”. Comisia Europeana a stins insa scandalul, anuntand ca nu a luat nicio decizie si ca apreciaza “determinarea autoritatile romane de a lua actiuni hotarate in cazul in care auditul va releva probleme”.
“In 2010 si 2011 toata lumea a luat bani de la POSDRU fara niciun fel de probleme si verificari. S-au constatat grave probleme de sistem: evaluarea proiectelor, sistemul informatic. In sistemul informatic au acces neautorizat 350 de persoane. Exista programe la care foarte multe persoane – din zona publica si privata – au incasat salarii intre 3.500 si 10.000 de euro lunar. Incerc sa nu folosesc un termen foarte tare, dar a fost un jaf acolo. Avem in jur de 2.500 de proiecte aprobate si contracte semnate. In 2010 au fost doar 14 sesizari de nereguli, in 2011 doar 9 sesizari de nereguli, iar in 2012 au fost peste 70 de sesizari”, a declarat Victor Ponta.
Un proiect POSDRU a fost “incasat” si de Ecaterina Andronescu, dar cu siguranta ca acolo nu Ponta nu va gasi probleme.
Primul-ministru a precizat ca suspendarea programului poate duce la pierderea definitiva a 100 mil euro anul acesta si 1,1 mld euro in 2013.
Amenintari cu raspunderea penala
“Am cerut interventia DLAF-ului (Departamentul de Lupta Antifrauda – n.red.), pentru ca nu cred ca putem sa mergem mai departe fara sa-i identificam pe cei vinovati, iar daca ministrii – fie ca a fost vorba de dl Botis, dl Lazaroiu, dna Barbu – nu au facut absolut nimic si pot fi acuzati clar de o neglijenta politica, acolo unde este vorba de mai mult decat atat, cred ca trebuie sa existe o raspundere civila si penala si cred ca trebuie sa dam un semnal foarte clar”, a insistat Ponta.
Leonard Orban a spus ca “procedura de suspendare prevede in primul rand corectarea unor probleme”. “In cel mai bun caz, vorbim de cateva luni in care platile sa fie suspendate. Toate proiectele care sunt in curs trebuie evaluate. In decembrie 2011 s-au reluat platile pentru 5 programe operationale sectoriale care erau suspendate”, a adaugat el.
Salvamari la munte
Ministrul afacerilor europene a vorbit si despre anomalii: proiecte privind training de salvamari care nu au avut loc in vreo localitate pe malul marii, sau de salarii foarte mari pentru cei care lucrau la proiecte din fonduri europene.
Comisia Europeana a intrerupt in februarie platile pe POSDRU din cauza unor deficiente, insa in 2 aprilie anunta reluarea platilor, in urma unui raport pozitiv al Autoritatii de Audit romanesti, dar cu conditii: o corectie financiara preventiva de 10% pana in 30 iunie 2012, cand ar trebui sa fie cunoscute rezultatele unor misiuni de audit ale Comisiei.
CE: Auditorii sunt in proces de analizare a recentelor misiuni
Au existat doua misiuni de audit, una in aprilie si cealalta in mai. Prima dintre ele, a auditat sistemul, cea de-a doua a analizat diferite proiecte, modul in care au fost realizate, daca s-au respectat criteriile de eligibilitate. In functie de rezultatul acestor misiuni, urmeaza sa se ia o decizie.
Comisia Europeana a precizat, luni, ca auditorii sai sunt in proces de analizare a constatarilor si ca nu a luat o decizie privind o eventuala suspendare a platilor. “Luarea oricarei decizii privind suspendarea va dura, in orice caz, cateva saptamani, deoarece autoritatile romane vor primi ocazia de a comenta constatarile”, a explicat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, responsabil de fondurile oferite in cadrul POSDRU.
“Comisia apreciaza ca autoritatile romane urmaresc cazul extrem de indeaproape si ca si-au indicat determinarea de a lua actiuni hotarate in cazul in care auditul va releva probleme”, se mai arata in precizarea Comisiei Europene. Jonathan Todd a mai spus ca Executivul UE “urmareste indeaproape evolutiile” si lucreaza cu autoritatile romane in acest dosar.
Sulfina Barbu: Premierul este intr-o mare eroare
Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat luni ca premierul Victor Ponta a facut afirmatii nefundamentate cand s-a referit la nereguli majore privind derularea POSDRU ce s-ar fi comis in perioada mandatului ei ca ministru al Muncii, iar la vremea respectiva Comisia Europeana a decontat plati in valoare de 190 milioane de euro.
Sulfina Barbu a explicat ca in perioada mandatului sau la Ministerul Muncii a fost identificata o lista de 348 de proiecte cu potential de risc, care a fost data catre Autoritatea de Management pentru a fi verificate toate acele contracte “si nu au fost lansate ghidurile tocmai pentru ca am identificat nereguli in proiect”. “Si, impreuna cu comitetul de monitorizare si Comisia Europeana, a fost intocmita o lista de masuri de corectie pe Programul Operational de Dezvoltare a Resurselor Umane tocmai pentru a fi corectate atat platile care au fost facute in avans, cat si intarzierile, cu justificarea platilor care au fost facute in avans. Deci lucrurile acestea au fost stabilite impreuna cu cei de la Comisia Europeana in perioada de 4 luni cat am fost ministru”, a afirmat Barbu.
Despre salarii de 10.000 de euro pentru 4 ore lucrate, Barbu sustine ca “au fost identificate astfel de situatii si a dispus catre organismul intermediar de la Ministerul Educatiei, pentru ca acest minister are doua organisme intermediare pe POSDRU, sa faca verificarile si corectiile necesare astfel incat salarizarea sa fie adusa in raport cu ceea ce inseamna, de exemplu, salarizarea profesorilor in Romania”. “Toate aceste puncte sunt dovedite la Autoritatea de Management si pot fi verificate”, a completat fostul ministru al Muncii.
Blaga cere lista cu nume si prenume a celor care au luat bani nemeritati
Presedintele Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga, i-a cerut premierului Victor Ponta sa-i prezinte cu “nume si prenume” pe cei care au luat bani nemeritati prin POSDRU, “care s-au imbuibat”, si i-a cerut sa nu faca diferentieri in acest sens.
“Dar sa-i spuna pe toti, de sus pana jos, indiferent ce functii ocupa unii in anumite institutii publice. Sa spuna care sunt oamenii publici care au luat bani nemeritati de acolo. Poate ca unii dintre ei conduc si televiziuni, poate ii da pe toti. Ar fi foarte bine sa nu faca diferentieri din acest punct de vedere, sa fie extrem de atent”, a declarat Blaga.
“I-as reaminti domnului prim-ministru, ca fost coleg cu mine in Guvernul PDL-PSD in 2009, si isi aduce aminte ca aproape niciuna din autoritatile de management nu era acreditata. In programul de guvernare scris pe picior nu faceau nici macar o diferentiere – si eu am amendat acest lucru in cuvantul meu de la investirea Guvernului – intre ADR-uri, care nu se supun prin lege in niciun fel Guvernului, si autoritatile de management. Mai nou, auditul nu e nou la Ministerul Muncii, iar fostul ministru, doamna Boghicevici, a luat masurile care s-au impus si au fost reluate platile dupa 44 de zile”, a adaugat Vasile Blaga.
Magda SEVERIN