Preşedintele CJ Argeş, C-tin Nicolescu, condamnat la un 1 de închisoare cu suspendare pentru deturnarea fondurilor europene şi luare de mită

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, marţi, la 1 an de închisoare cu suspendare pe Constantin Nicolescu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, pentru contractarea, cu acte false, a 900.000 de euro din fonduri PHARE, în scopul  reabilitării a 4 unităţi şcolare de pe raza judeţului care, chipurile, ar fi fost afectate de inundaţiile din 2005. O pedeapsă tot cu suspendare, dar de numai 9 luni, a primit şi omul de afaceri Cornel Penescu, pentru dare de mită. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel de procurorii DNA – şi mai mult ca sigur că aceasta vor face, după ce dosarul a fost instrumentat de actualul procuror-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, pe vremea când activa la DNA Piteşti. În această situaţie, dosarul va ajunge, după motivarea hotărârii Tribunalului, la Curtea de Apel Bucureşti.

Acest dosar s-a judecat timp de aproape 2 ani la Tribunalul Argeş, iar în februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul Bucureşti. A intrat în atenţia presei după leşinurile repetate ale inculpatului principal, Constantin Nicolescu, la audierile de la DNA. Prima dată s-a întâmplat în 27 ianuarie 2011, după ce a fost reţinut pentru 24 de DNA Piteşti, iar Tribunalul Piteşti a admis cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia. Nicolescu nu a stat însă nici 5 minute după gratii, deoarece a fost luat cu salvarea şi dus la Bucureşti, unde a fost operat pe cord, la Spitalul Floreasca, de medicul Şerban Brădişteanu, fost senator PSD.

Victor Ponta, liderul PSD, a cerut atunci organizaţiilor partidului din întreaga ţară să picheteze sediile PDL în ziua în care va fi judecat recursul şefului CJ Argeş împotriva emiterii mandatului de arestare preventivă, lucru care s-a şi întâmplat, în 31 ianuarie 2011, la ora 15.00.

Ponta a mers la Piteşti, la pichetul din faţa sediului PDL, fiind însoţit de Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie şi de alţi lideri de la centru, care au ţinut discursuri împotriva lui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc, consideraţi vinovaţi de arestarea lui Nicolescu.

Acum, după 2 ani de judecată la Tribunalul Piteşti şi câteva luni la Tribunalul Bucureşti, instanţa TB i-a condamnat la închisoare cu suspendare şi pe Nicolescu, şi pe Penescu.

Magistraţii au confiscat de la Nicolescu suma de 66.518 lei, reprezentând mita primită de acesta de la Cornel Penescu şi a menţinut sechestrul asigurator asupra bunurilor lui Nicolescu până la acoperirea acestei sume.

Interdicţia impusă lui Constantin Nicolescu de a nu părăsi ţara a fost revocată.

Ceilalţi inculpaţi din dosar au fost achitaţi, respectiv:

  • Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş
  • Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung Muscel
  • Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa
  • Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeş
  • Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni
  • Dobre Grigore, asociat şi administrator la SC Zeus SA Piteşti
  • Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme
  • Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea, diriginţi de şantier.

Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pe 18 mai 2011 de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA pentru mai multe fapte de corupţie şi fraudare de fonduri europene.

El a fost acuzat de următoarele infracţiuni:

* folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave – în formă continuată

* fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale CE, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune – în formă continuată

* luare de mită – în formă continuată

* instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti, pentru dare de mită în formă continuată, precum şi Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung Muscel, şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, pentru fraudarea fondurilor europene.

Inundaţii închipuite

Potrivit DNA, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a 4 unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie – august 2005.

Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la 5 iunie 2006 de Constantin Nicolescu, în calitate de persoană responsabilă din cadrul instituţiei solicitante, precum şi de inculpaţii Andrei, Nicuţ şi Ştefan, iar cererea de finanţare a fost elaborată de inculpatul Despan în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului Judeţean Argeş şi totodată manager – coordonator de proiect.

Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată.

“În cererea de finanţare a fost menţionat un document intitulat ‘Raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş’, document care, în fapt, nu există, situaţie despre care avea cunoştinţă inculpatul Nicolescu, în virtutea funcţiei sale de vicepreşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare depusă în 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant, astfel că beneficiarul, CJ Argeş, a primit pe nedrept suma totală de peste 880.000 euro cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE”, susţine DNA.

SC Zeus, abonata de serviciu

Procurorii mai arată că acele contracte au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât şi pentru lucrări neexecutate, aflându-se în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului.

În perioada executării proiectului, Nicolescu a semnat cererea de plată finală şi anexa la această cerere, întocmită pe baza unor documente cu conţinut nereal prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate.

În plus, în perioada 2006-2008, Nicolescu a pretins şi a primit de la Penescu sume de bani sau bunuri în valoare totală de aproximativ 67.000 pentru ca CJ Argeş să achiziţioneze de la SC PIC SA produse alimentare şi nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică, suma remisă cu titlu de mită reprezentând aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.

De asemenea, în luna iunie 2009, Nicolescu l-a determinat pe Popa, primar al comunei Stâlpeni, să nu aplice amendă contravenţională în cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o construcţie fără a avea toate avizele necesare.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.