Curtea de Apel Alba Iulia a respins, miercuri, contestaţia şefului Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Ioan Mircea Moloţ, împotriva deciziei de incompatibilitate emisă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Preşedintele CJ Hunedoara a deţinut simultan şi funcţia de preşedinte al AGA Drumuri şi Poduri Deva. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Moloţ a anunţat că va recurge la acest drept. Nu este o noutate, toţi aleşii prinşi cu două funcţii de conducere la stat merg în justiţie să-şi caute dreptatea, dar ANI câştigă aproape tot. Dacă n-ar fi aşa, instituţia care, după Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), este cea mai hulită de aleşii noştri, s-ar compromite. Dar până una-alta, ANI este lăudată de Comisia Europeană în Raportul pe MCV.
Mircea Ioan Moloţ a fost validat preşedinte al CJ Hunedoara în 16 iunie 2008, iar din 26 septembrie până în 30 ianuarie 2009 a deţinut şi funcţia de preşedinte al AGA, respectiv reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local la SC Drumuri şi Poduri SA Deva, precizează ANI.
Potrivit prevederilor Art. 87, alin. 1, lit. e şi f din Legea 161/2003, “funcţia de (…) preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: (…) funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la o societate comercială, respectiv funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”. Mai clar nu se poate.
Persoana declarată incompatibilă nu mai are voie să deţină o funcţie de conducere la stat timp de 3 ani.
Moloţ are 63 ani, este profesor de matematică şi membru PNL din 1996. El a câştigat, în 2012, al treilea mandat de preşedinte al CJ Hunedoara.
Dacă va pierde procesul şi la instanţa supremă, Moloţ îşi va prăpădi următorii 3 ani fără vreo funcţie de conducere la stat (nu va putea fi nici măcar director de şcoală), dar şi banii hunedorenilor, care vor fi nevoiţi să vină din nou la urne pentru înlocuitorul său.
Iar dacă procesul va dura mai mult de 1 an, Moloţ va rata participarea la alegerile locale viitoare. Pe urmă va ieşi la pensie şi va fi mai complicat cu angajarea la stat pe o funcţie bănoasă.
Magda SEVERIN