După aproape o lună de arest preventiv sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă, prim-procurorului adjunct Aurelia Lora Constantinescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, a fost eliberată, vineri noapte, din arestul Poliţiei Capitalei. Decizia a fost luată de Completul de 3 judecători de a Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a admis recursul la sentinţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB), care îi respinsese inculpatei cererea de eliberare provizorie sub control judiciar.
UPDATE 26 februarie 2015: Lora Constantinescu a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu executare, prin decizia ÎCCJ.
UPDATE 4 iulie 2014: Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o pe Lora Constantinescu la 4 ani de închisoare cu executare, precizând, în motivarea sentinței, că inculpata este autoarea al unor „derapaje” de la legalitate, având totodată atitudinea procesuală „nesinceră şi îngreunând cercetările”. Sentința poate fi atacată cu recurs.
UPDATE 18 iunie: DNA a deferit-o justiţiei pe Lora Constantinescu. Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.
În 18 mai, procurorii DNA au obţinut mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele Lorei Constantinescu, după ce fusese reţinută 24 de ore de anchetatori, sub acuzaţia că a pretins şi primit bani, cartuşe cu ţigări şi produse alimentare pentru a-şi folosi influenţa asupra unor procurori şi poliţişti, în interesul unei persoane cercetate, şi anume soţul celei care a denunţat-o.
Potrivit DNA, în perioada februarie – mai 2013, inculpata a pretins de la persoana denunţătoare, prin intermediar, mai multe sume de bani primind, în mod direct, în total, 4.500 de lei.
Anchetatorii au precizat că magistratul a primit şi produse alimentare şi nealimentare, pentru ca în schimb să îşi exercite influenţa pe care pretindea că o avea asupra unor procurori de la altă unitate de parchet şi asupra unor poliţişti, astfel încât să fie ameliorată situaţia juridică a soţului denunţătoarei.
Soţul denunţătoarei era cercetat în două dosare, de către organele de poliţie pentru furt de autovehicule, respectiv de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, pentru dare de mită. În cel de-al doilea dosar, soţul denunţătoarei avea să fie trimis în judecată în stare de arest preventiv, precizează DNA.
Procurorii arată că, pe 15 mai, Constantinescu a pretins de la denunţător, prin intermediar, o nouă sumă, cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei, şi două cartuşe de ţigări, în scopul menţionat, iar pe 17 mai a primit de la denunţător 3.000 de lei şi două cartuşe de ţigări, moment în care procurorii anticorupţie au prins-o pe aceasta în flagrant delict.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat, la data respectivă, măsura arestării preventive a acesteia.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, adaugă DNA. (M.S.)