Primaria Sectorului 1 construieste o clinica de chirurgie cardiovasculara pediatrica la “Grigore Alexandrescu”

In curtea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti se construieste cea mai mare clinica de chirurgie cardiovasculara pediatrica din Romania. Fondurile, 15,2 milioane de euro, sunt alocate din bugetul comunitatii Sectorului 1, iar lucrarile au inceput anul acesta. Clinica va fi functionala de anul viitor, dar primarul Andrei Chiliman nu a ratat ocazia sa puncteze electoral investitia – altfel extrem de necesara, intrucat aici se va asigura diagnosticarea si tratamentul bolilor cardiovasculare la copii incepand cu varsta de nou-nascut.

Capacitatea clinicii a fost stabilita la 110 paturi (saloane si sectiile de A.T.I.), dispuse pe 4 niveluri. Parterul va functiona ca unitate de primiri urgente, diagnostic, internari-camera de garda si laboratoare de analize medicale.

Etajele 1 si 2 vor avea functiuni de spitalizare pe categorii de varsta – sugari, prescolari, scolari. Etajul 3 va fi destinat blocului operator septic si sectiei A.T.I. adiacente. Etajul 4 va fi ocupat de un bloc operator aseptic + sectia A.T.I.

La subsolul cladirii – dispus pe doua niveluri – vor fi amenajate locuri de parcare (atat pentru vizitatori, cat si pentru personalul medical), precum si spatiile tehnice necesare bunei functionari a clinicii.

Centru de excelenta

“Centrul de Excelenta pentru Chirurgie Cardiovasculara” va completa ceea ce lipseste spitalului, a declarat prof. dr Dan Enescu, managerul unitatii. In prezent, 10 medici se pregatesc la un spital public din Bruxelles. Cand Departamentul de chirurgie cardiovasculara va fi gata, o echipa de acolo va veni si va lucra cu ei in Romania.

Dr. Enescu estimeaza ca, in primul an, aici vor putea fi operati 50 de copii, numarul interventiilor urmand sa creasca pe masura ce echipele vor capata experienta.

Continua si consolidarea spitalului

Investitiile pentru modernizarea si extinderea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” continua, anul acesta, cu lucrari de investitii pentru consolidarea si refunctionalizarea corpurilor de cladire “G”. Lucrarile se executa in baza programului „Proiectul de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta – componenta B – Reducerea riscului seismic”, finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si este derulat prin intermediul M.D.L.P.L. – Unitatea de Management a Proiectului (U.M.P.)

Conform normelor si normativelor U.E. in domeniul sanitar (legiferate prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 914/2006) unitatile sanitare trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru obtinerea autorizatiei de functionare.

Pe baza acestui act normativ, Primaria Sectorului 1 a comandat proiectantului general al investitiei adaptarea documentatiei tehnice de executie conform cerintelor exprimate de lege si modificarea prin refunctionalizare a structurii cladirii, pentru a permite derularea in bune conditii a activitatilor medicale ce se vor desfasura in sectiile din incinta corpului de cladire G3.

Astfel, pentru reconstructia noului corp G al Spitalului ”Grigore Alexandrescu” vor fi utilizate materiale la standarde UE pentru finisarea spatiilor in care se desfasoara activitatile medicale si vor fi modificate fluxurile medicale in interiorul cladirii. De asemenea, spatiile necesare pentru activitatea de primire urgente vor fi largite, iar cladirea va fi dotata cu instalatii de fluide medicale si un nou sistem centralizat de climatizare-ventilatie.

“Prioritate pentru viata!” – program derulat de primarie din 2004

Primaria Sectorului 1 a derulat, incepand cu anul 2004, programul de investitii “Prioritate pentru viata!” – de extindere, modernizare si reabilitare a celor 8 spitale pe care le-a avut in administrare, precum si de refunctionalizare a dispensarelor si centrelor medicale.

In cele opt spitale au fost derulate investitii pentru:

• Consolidarea, modernizarea si refunctionalizarea cladirilor existente;

• Construirea de noi cladiri si extinderea altora deja existente pentru diversificarea activitatilor medicale;

• Reabilitarea instalatiilor si echipamentelor in vederea asigurarii cu utilitati (energie electrica si termica, apa si canalizare) la nivelul si capacitatea actuala a fiecarui spital tinand cont, totodata, si de perspectivele de dezvoltare ulterioara;

• Reabilitarea spatiilor destinate activitatilor medicale in vederea obtinerii unor fluxuri medicale optime si dotarea lor cu instalatii specifice pentru fluidele medicale.

In anul 2010, Primaria Sectorul 1 a predat Primariei Municipiului Bucuresti spitalele ”Sfanta Maria”, ”Filantropia”, ”Carol Davila” si Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-faciala ”Prof. Dr. Dan Theodorescu” – unitati medicale care au fost consolidate si modernizate.

In prezent, Primaria Sectorului 1 are in administrare spitalele ”Grigore Alexandrescu”, ”Floreasca”, Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice si Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica si Arsuri.

Investitii finalizate

1. Spitalul Clinic ”Sfanta Maria”

– s-au facut investitii de anvergura pentru imbunatatirea starii tehnice a cladirii, pentru consolidarea, modernizarea si reamenajarea acestei unitati spitalicesti. Investitiile, demarate in 2006 si finalizate in anul 2009, au presupus si amenajarea unei unitati de primire urgente, dotata cu rampa de acces pentru autosalvari.

2. Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri

– pentru siguranta pacientilor si a actului medical, spitalul a fost consolidat, fiind adus la coeficientul corespunzator de asigurare seismica si a fost dotat cu echipamente medicale si instalatii pentru utilitati de ultima generatie. Investitiile, finalizate in februarie 2009, au transformat aceasta unitate medicala in cea mai moderna clinica de profil din Romania.

3. Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”

– in baza programului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale, au fost executate lucrari de investitii ce avut ca scop consolidarea si refunctionalizarea cladirii centrale a spitalului;

– Sectia de Hemodializa a Spitalului Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila functioneaza intr-o cladire noua care a fost inaugurata in luna iulie 2009, devenind una dintre cele mai importante unitati medicale de profil din Romania.

4. Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie ”Filantropia”

• lucrarile de consolidare si modernizare la Pavilioanele B si C si mansardarea maternitatii din cadrul aceluiasi spital  au fost incepute in anul 2006 si finalizate in 2008. De asemenea, au fost finalizate lucrarile de consolidare si reamenajare la cladirea Ambulatoriu;

5. Spitalul Clinic de Urgenta ”Floreasca”

• au fost executate lucrari de consolidare si reamenajare a corpului A;

• construirea Clinicii de Chirurgie Plastica la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca – inaugurata in luna martie 2010, noua unitate este una dintre cele mai moderne sectii de profil din tara, fiind dotata cu instalatii de producere si distributie fluide medicale, instalatii de climatizare-ventilatie si securitate la incendii. De asemenea, a fost amenajata si modernizata si Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva;

6. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”

• au fost executate lucrari de investitii pentru consolidarea si refunctionalizarea corpurilor de cladire G;

• construirea Clinicii de Arsuri Pediatrice de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu;

• construirea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” – clinica destinata copiilor cu malformatii cardiace care va asigura diagnosticarea si tratamentul bolilor cardiovasculare la copii incepand cu varsta de nou nascut.

7. Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice – la corpul de cladire B s-au executat, in perioada 2007-2009, lucrari de consolidare, refunctionalizare si restaurare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.