Primarul din Buşteni, în conflict de interese

ANI cere Parchetului Judecătoriei Sinaia să facă verificări în cazul primarului din Buşteni, Emanoil Savin, pentru conflict de interese, întrucât a semnat un contract cu firma soţiei sale pentru a asigura cazarea şi masa participanţilor la Cupa Mondială de Escaladă pe Gheaţă, organizată în 2011. În baza acestui contract, Primăria Buşteni a achitat familiei primarului suma de 8.000 de lei.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) arată, într-un comunicat, că “Emanoil Savin a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, întrucât, în calitate de primar, a semnat un contract de parteneriat încheiat între Clubul Alpin Român, Primăria Oraşului Buşteni şi Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, care a avut ca obiect organizarea, în perioada 4-6 februarie 2011, a etapei Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheaţă, în baza căruia serviciile privind cazarea şi masa pentru amenajatorii şi arbitrii locali, prevăzute în sarcina primăriei, au fost asigurate de către societatea în cadrul căreia Savin deţinea calitatea de asociat, iar soţia acestuia funcţia de administrator”.

Potrivit Art. 301 din Codul penal, “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

ANI precizează că Emanoil Savin a încălcat şi dispoziţii legale, astfel:

  • Art. 76, alin. 1 din Legea 161/2003, potrivit cărora “primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”;
  • Art. 75, alin. 1, literele a) şi c) din Legea 393/2004, potrivit cărora “aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”.

Primarul Savin a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, mai arată ANI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.