Guvernul va trebui să aloce o cofinanţare mai mare – de 15%, în loc de 5%, cât era până acum – proiectelor pentru care primeşte fonduri UE, întrucât de la finele lunii martie expiră acordul cu Comisia Europeană (CE) – care nu îl va prelungi până în iunie, aşa cum a acceptat Fondul Monetar Internaţional (FMI), a anunţat, marţi şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer. Este primul semn rău de la CE, şi urmează Raportul pe Justiţie, în cadrul MCV, care va fi devastator pentru intrarea României în Schengen, iar vina aparţine nu românilor, ci parlamentarilor noştri care se cred mai presus de lege.
Pe parcursul acordului cu Comisia Europeană, România a beneficiat de o derogare, obţinută de Guvernul Boc, care permitea ca proiectele publice finanţate din fonduri UE să fie cofinanţate în proporţie de 5%, şi nu 15%, cum este stabilit în mod uzual.
Cu toate că Guvernul Ponta a solicitat FMI prelungirea cu 3 luni a înţelegerii care expira în martie şi s-a angajat să ia măsuri de recuperare a întârzierilor în privatizare şi reforme structurale, oficialii CE au decis să închidă formal acordul în martie, aşa cum era stabilit, dar să participe la următoarea evaluare.
Reprezentanţii misiuniii de experţi ai Comisiei Europene au lipsit, în premieră, de la conferinţa de închidere a perioadei de evaluare începută la 15 ianuarie.
Iar De Vrijer a declarat, fără echivoc, că un nou acord cu FMI nu se va putea încheia fără a fi semnată şi o înţelegere cu Comisia Euroepeană, întrucât România este parte a Uniunii Europene.
Şeful misiunii FMI a precizat că încă este posibil să se încheie un nou accord de finanţare, dar va depinde de cum se va finaliza actualul acord, în sensul că Guvernul trebuie să aplice reformele structurale pe care şi le-a asumat şi să menţină o politică fiscală prudentă.
Rata de absorbţie reală a fondurilor structurale şi de coeziune, raportată la plăţile efectuate de Comisia Europeană, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012.
Raportat la declaraţiile de cheltuieli transmise la Bruxelles de partea română, rata de absorbţie la sfârşitul anului trecut se cifra la 14,92% (2,965 miliarde euro).
Plăţile în lei către beneficiari erau la 31 decembrie de 20,972 miliarde lei, adică 21,85% din totalul alocării UE pentru intervalul 2007-2013.
Numărul proiectelor cu fonduri europene aprobate spre finanţare era de 9.222, la finalul anului 2012, însumând 109,656 miliarde lei, totalul contribuţiei UE aferente derulării acestora raportat la alocarea 2007-2013 fiind de 77,58%.
Magda SEVERIN