UPDATE! Radu Mazăre va fi cercetat în libertate. Sentinţă definitivă

Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, a decis, astăzi, Instanţa Supremă. Decizia este definitivă, după ce şi judecătoarea de la prima instanţă, tot de la ÎCCJ, decisese că primarul Constanţei să fie cercetat sub control judiciar. Evident că inculpatul – acuzat că a primit şpagă 175.000 de euro de la omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern pentru a-i facilita câştigarea licitaţiei de construire a cartierului de locuinţe sociale “Henri Coandă” – a invocat Vinerea Paştelui, de parcă justiţia ar ţine cont de sărbătorile religioase. 

UPDATE 28 aprilie: DNA a sesizat Inspecţia Judiciară din cadrul CSM să cerceteze dacă magistratul Rodica Cosma, de la Înalta Curte, a respectat toate normele de procedură în judecarea cererii de arestare preventivă și, implicit, în motivarea respingerii acesteia în dosarul Radu Mazăre.

DNA suspectează mai multe încărcări ale normelor de procedură penală în modul în care a fost motivată decizia, motiv pentru care a înaintat această solicitare către CSM.

“Judecătorul nu a motivat de ce a înlăturat probele pe care le-a invocat procurorul și pe care și-a întemeiat propunerea de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi și libertăți practic a reproșat procurorului că lipsește o anume probă, iar sub acest aspect, în motivare a reținut că nu se desprinde vreun dialog între inculpatul Mazăre Radu și inculpatul Morgerstern Avraham din care să rezulte că banii au fost primiți de inculpatul Mazăre. (…) Practic, judecătorul a apreciat că, dacă ar fi existat o astfel de probă, aceasta ar fi fost în măsură să dea greutate faptelor reținute în sarcina inculpaților și să consacre/consfințească realitatea de necontestat că banii, obiectul mitei, sunt în contul inculpatului Mazăre”, se arată în solicitarea DNA.

Totodată, “se observă că Rodica Cosma este exponenta susținerii că luarea măsurii arestării preventive este posibilă numai dacă printre probele administrate de procuror, supuse evaluării judecătorului, se regăsește o anumită probă indicată de acesta”.

“O asemenea interpretare este greșită iar un asemenea mod de aplicarea a dispozițiilor legale referitoare la măsurile preventive sunt profund străine spiritului ce se degajă din scopul, condițiile generale de aplicare a măsurilor preventive în general dar și din condițiile, cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive reglementate prin dispozițiile art.202, art.223 CPP și denotă încălcarea normelor de procedură. Mai mult, acreditează ideea că, ori de câte ori nu există o probă la care se “gândește” judecătorul de drepturi și libertăți, nu poate fi justificată măsura arestării preventive, iar când există o probă evidentă, directă sau la limita evidenței, există obligația dispunerii măsurii preventive”, subliniază DNA.

Potrivit sesizării, “acest lucru este absurd, cu atât mai mult cu cât în faza de urmărire penală este chiar imposibilă diferențierea între probe și indicii temeinice, iar pe de altă parte o asemenea interpretare a judecătorului induce obligația evaluării cantitative, ceea ce, de asemenea, contravine dispozițiilor legale”.

“Încălcarea normelor de procedură de către Rodica Cosma nu s-a oprit aici, ci a continuat, deoarece, contrar aserțiunilor anterioare, a arătat că “dat fiind, însă, faptul că împotriva celor doi inculpați se derulează o procedură judiciară, pentru buna desfășurare a acesteia, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că se impune luarea măsurii preventive a controlului judiciar. 

Așadar, în aceste circumstanțe descrise, judecătorul a acreditat interpretarea, contrară dispozițiilor legale, conform căreia, în lipsa dialogului dintre inculpații Mazăre și Morgerstern din care să rezulte că banii au fost primiți (…), restul probelor pe care procurorul și-a întemeiat propunerea de arestare, dacă nu confirmă această ipoteză, nu confirmă presupunerea rezonabilă în raport cu acuzația”, se mai arată în sesizare.

DNA susține că magistratul a nesocotit în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil normele de drept procesual penal.

“Concluzia instanței de judecată nu are nicio legătură cu procesul de evaluare a probelor și de analiză a scopului, condițiilor generale de aplicare a măsurilor preventive, a cazurilor de aplicare a măsurii arestării preventive reglementate prin dispozițiile art.202, art.223 CPP. Concluzia judecătorului de dreptului și libertăți Cosma Rodica reflectă doar strădania de a evoca fără analiză susținerile părților, contrar responsabilității funcției de judecător care impune major interpretarea judiciară prin aplicarea legii, nu creativitate și originalitate”, mai menționează DNA.

Potrivit procedurii, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să trimită solicitarea la Inspecția Judiciară, pentru ca inspectorii de specialitate să efectueze verificările în acest sens.

În funcție de rezultatele acestor verificări, se va face sau nu un raport care, ulterior, va fi analizat de plenul CSM. Sentinţa va rămâne însă definitivă.

Mazăre s-a prezentat în faţa instanţei îmbrăcat decent, cu costum şi cămaşă albă, renunţând la bereta roşie şi hainele militare.

Contul escrow din Israel îl va înfunda însă în instanţă, deoarece din stenogramele aflate la dosar rezultă clar că primarul Constanţei s-a dus acolo special pentru a-şi deschide acest cont, şi nu “la măciuci”, cum le-a spus el jurnaliştilor, enervat.

“Vinerea Mare este victoria împotriva păcatului şi a satanei”, le-a declarat el jurnaliştilor, la intrarea în sala de judecată.

“Mulţumesc judecătorilor, înţelepciunii şi curajului lor. (…) În Vinerea Mare este dreptate. Dacă aşa a vrut Dumnezeu să fiu judecat în Vinerea Mare pentru ce am făcut pentru săraci şi iată că s-a făcut dreptate. (…) N-aş fi luat şpagă pentru ce am făcut pentru oameni amărâţi, e absurd şi mă bucur că instanţa a înţeles acest lucru”, a declarat Mazăre şi la ora 19.15, când a aflat verdictul.

Mazăre s-a prezentat încă de dimineaţă în faţa instanţei, care a rămas în pronunţare la ora 17.00. El a aşteptat sentinţa într-un restaurant din Bucureşti, însoţit de cei doi fraţi ai săi – Mihai şi Alexandru, acesta din urmă, senator PSD, fiind şi el cercetat în dosar, sub acuzaţiile de complicitate la luare de mită şi fals în acte.

Procurorii DNA au extins, acum două zile, acuzaţiile împotriva primarului Constanţei, pe lângă infracţiunea de luare de mită fiind urmărit penal acum şi pentru fals în acte, deoarece acesta, la fel ca fratele său senatorul, nu şi-a trecut în declaraţiile de avere contul din Israel.

Anchetatorii susţin că şpaga primită de Radu Mazăre a fost primită împreună cu fratele său în aceste conturi.

Evident că după această ispravă, Radu Mazăre va pierde şansa de a mai fi primar – aşa cum l-ar fi ales constănţenii, pe viaţă. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl va găsi incompatibil şi pe senatorul Alexandru Mazăre, care nu va mai fi nici el parlamentar şi i se va interzice să candideze la parlamentarele din 2016.

Amândoi vor avea confiscate sumele din conturile din Israel (Radu 95.000 de euro şi Alexandru, 80.000 de euro).

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.