Omul de afaceri Said Baaklini a fost condamnat, miercuri, la 7 ani de închisoare, iar Adrian Chebuțiu, fostul director general şi preşedinte al CA al SC UCM Reșița, precum şi fostul director executiv de la UCM Reșița, Adrian Preda, au primit câte 5 ani de închisoare în dosarul în care Baaklini a cerut rambursări ilegale de TVA de aproximativ 60 de milioane de euro pentru 4 motoare nefuncţionale, cumpărate de la companie la un preţ de 50 de ori mai mare. Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti. Fiecare dintre inculpaţi a fost obligat de instanţă la plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată.
Chebuţiu şi Preda au primit condamnările pentru “asociere în vederea obținerii, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.
Fostul director al Administrației Porturilor Constanța, Eugen Bogatu, a primit pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului şi intermedierea de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are obligaţia de a supraveghea şi controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite.
Procesul a durat 2 ani şi 9 luni
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Said Baaklini în 10 februarie 2011, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, pentru “tentativă de stabilire cu rea-credinţă a taxelor având ca rezultat obţinerea fără drept unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi pentru asociere în vederea săvârşirii acestei fapte”.
Alături de acesta au fost judecaţi complicii Adrian Chebuţiu, preşedinte al CA şi director general al UCM Reşiţa, şi Coriolan Adrian Preda, director executiv al societăţii.
Anchetatorii au stabilit că Baaklini a cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut 4 motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare. El a fost ajutat în această inginerie financiară de Chebuţiu şi Preda.
Concret, la data de 31 august 2010, ca rezultat al unei înțelegeri anterioare, SC UCM Reșița SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL 4 motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA.
DNA precizează că factura a fost emisă pe baza unui contract conținând obligații fictive pentru cei doi contractanți, iar motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcționale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalații.
Valoarea reală a motoarelor: 214.000 de euro
“În aceste condiții, prin constatare tehnico-științifică administrată în cauză a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 214.000 de euro, adică de circa 50 de ori mai mică decât cea consemnată în factură. În baza acestei facturi supraevaluate, în cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA-ului aferent acestei tranzacții, adică suma de aproximativ 254.000.000 de lei, echivalentă a 60 de milioane de euro”, susțin anchetatorii.
Procurorii au constatat că, pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus la obținerea, fără drept, a unor sume de bani sub formă de restituiri din bugetul de stat, inculpatul Baaklini a fost ajutat de inculpatul Chebuțiu.
3 contracte fictive
“Astfel, acesta din urmă, în calitate de director general, a încheiat în numele și pe seama SC UCM Reșița SA, patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL și SC Mike Trading & Investment SRL alte trei contracte pur fictive. Prin încheierea ultimelor trei contracte s-a încercat crearea aparenței de legalitate asupra executării contractului de vânzare la preț supraevaluat a celor patru motoare vechi”, se spune în comunicat.
Preda, în calitate de director executiv al UCM Reșița, a întocmit efectiv contractele și a dispus facturarea sumelor aferente acestora, “cunoscând caracterul fictiv al prestațiilor presupuse de contractele respective”.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM Constanţa, pentru fapta care a dus la condamnarea lui, astăzi, cu suspendarea executării pedepsei.
Şeful Administrației Porturilor Constanța a găsit vapor să exporte urgent “marfa”
Ca să scape de verificarea restituirii TVA pentru tranzacţia fictivă, Baaklini a încercat să exporte motoarele către o firmă din Republica Guineea. Cum trebuia să facă urgent tranzacţia, libanezul avea nevoie de un complice în Portul Constanţa şi l-a găsit chiar pe şeful Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu, în cursul lunii noiembrie 2010.
Acesta “i-a furnizat informaţii şi i-a acordat consultanţă omului de afaceri libanez referitor la procedurile vamale şi la modalităţile de a evita controalele autorităţilor legal investite”, precizează procurorii, în rechizitoriu.
Mai mult, Bogatu a intervenit pentru angajarea unui vas comercial în scopul transportării celor 4 motoare în Republica Guineea, dar şi pentru efectuarea tuturor operaţiunilor şi demersurilor portuare necesare pentru ca marfa să părăsească urgent teritoriul României.
“În plus, acesta a făcut personal intervenţii pentru a se împiedica descărcarea mărfurilor de pe vas, în încercarea de a evita verificarea şi evaluarea acestora, astfel încât să nu poată fi constatate discrepanţele dintre mărfurile concret îmbarcate pe vas şi documentele comerciale ale acestora”, arată anchetatorii anticorupţie.
Nu gratis
Şi, cum totul se plăteşte, Eugen Bogatu i-a pretins lui Baaklini 20 de miliarde de lei vechi pentru operatorul portuar SC Umex SA din Constanţa, în virtutea relaţiilor contractuale pe care această societate le-a stabilit cu SC Libarom Agri SRL.
În 26 noiembrie 2010, în Portul Constanţa, motoarele uzate, cumpărate de SC Libarom Agri SRL Bucureşti de la UCM Reşiţa au fost încărcate pe o navă cu destinaţia Republica Guineea.
Numai că exportul a fost împiedicat de intervenţia Parchetului.
Baaklini, arestat preventiv şi trimis în judecată într-un alt dosar
Baaklini este expert în returnări ilegale de TVA, dar trebuie precizat că fără sprijinul autorităţilor nu ar fi putut intra în posesia a 30 de milioane de euro pentru care a fost trimis în judecată într-un alt dosar, în luna octombrie a.c., tot de DNA.
Alături de el este judecată în acest dosar şi Florentina Silvia Băbucă, administratorul societăţii Business Solution Investments, acuzată de aderare la un grup infracţional organizat, de două fapte de evaziune fiscală în formă continuată şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.
Said Baaklini a fost vizat şi în dosarul privind fraudarea societăţii Rodipet cu 35,5 milioane de euro.
În iulie 2011, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la locuinţa libanezului şi la sediul şi punctele de lucru ale firmei sale, Libarom Agri SRL, acesta fiind ulterior audiat.
Percheziţiile au fost făcute în cadrul dosarului privind activitatea infracţională derulată prin intermediul SC Rodipet SA (SC Network Press Concept SA) de către mai multe persoane, printre care Hassan şi Mehdi Awdi, precizau atunci anchetatorii.
Alte percheziţii au avut loc la locuinţa lui Baaklini şi în aprilie a.c., de data aceasta efectuate de DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală în care libanezul în vârstă de 50 de ani este acuzat că a condus o grupare de evazionişti.
Baaklini a fost arestat preveniv, împreună cu contabila sa, în primăvara acestui an.
Magda SEVERIN