Se strange latul: secretarul de stat in MAI, Nicolae Cabulea, urmarit penal in cazul listelor electorale

Secretarul de stat Nicolae Cabulea, seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din MAI, este urmarit penal pentru abuz in serviciu in cazul listelor electorale, el fiind audiat, miercuri, la Parchetul instantei supreme, in dosarul in care chestorul Constantin Manoloiu, seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, este si el cercetat pentru aceeasi infractiune. Amintim ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) verifica daca listele electorale permanente pentru referendum si inscrisurile transmise Curtii Constitutionale (CC) contin date nereale “de natura sa atraga raspunderea penala a autorilor”, a anuntat, miercuri, Ministerul Public.

“Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ au dispus, la data de 8 august 2012, inceperea urmaririi penale fata de Ioan Nicolae Cabulea, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata prevazuta de art.248 raportat la art.248 indice 1 Cod penal”, informeaza Ministerul Public.

Astfel, secretarul de stat MAI, Ioan Nicolae Cabulea, a dispus ca seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, chestorul Manoloiu Constantin, sa intocmeasca actul oficial, conform caruia MAI nu-si poate “asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente”, se arata in comunicatul Parchetului General.

“Din probatoriul administrat in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca, invinuitul, la data de 1 august 2012, in exercitiul atributiilor de serviciu, respectiv de asigurare a continuitatii conducerii Ministerului Administratiei si Internelor, cu stiinta, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile ce ii reveanu in temeiul functiei detinute”, precizeaza sursa citata.

Astfel, Cabulea i-ar fi dispus lui Manoloiu sa intocmeasca un act oficial, respectiv adresa nr. 3479199, conform careia MAI nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente.

In 2 august, Cabulea a semnat adresa oficiala nr. 74619/VPD catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) prin care a transmis inscrisul mentionat, care a fost intocmit din dispozitia sa, prin incalcarea legislatiei in materie.

“Incalcarile dispozitiilor legale in materie sunt evidente, intrucat potrivit art. 5 din HG 682/07.07.2012, MAI, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, selecteaza si prelucreaza datele privind cetatenii cu drept de vot, tipareste si pune la dispozitia primarilor listele electorale permanente actualizate, in doua exemplare, si copii de pe acestea, in 3 exemplare, iar invinuitul Ioan Nicolae Cabulea, chestor principal de politie, secretar de stat, sef al Departamentului ordine si siguranta publica din cadrul MAI, a facut parte, pe intreaga desfasurare a referendumului national, din Comisia Tehnica Centrala infiintata prin hotararea Guvernului Romaniei sus-mentionata”, arata sursa citata.

Ancheta continua

In continuarea cercetarilor efectuate de procurori in legatura cu listele electorale permanente si listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie, in temeiul comunicatului Curtii Constitutionale din 2 august privind datele contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ s-a constituit din oficiu o cauza penala, se arata intr-un comunicat de presa de miercuri al Ministerului Public.

“Obiectul cauzei il constituie verificarea modului in care au fost respectate prevederile legale referitoare la intocmirea listelor electorale permanente, precum si a modului in care au fost intocmite inscrisurile transmise Curtii Constitutionale, pentru a stabili daca acestea contin date nereale, de natura sa atraga raspunderea penala a autorilor“, a precizat sursa citata.

In aceasta cauza, procurorii au dispus, marti, inceperea urmaririi penale impotriva chestorului Constantin Manoloiu, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Initial, acesta a comunicat Biroului Electoral Central, in 27 iulie, ca in copiile listelor electorale permanente sunt inscrisi 18.292.514 alegatori, si pe baza acestora s-a realizat referendumul din 29 iulie 2012. El a confirmat aceasta cifra si la solicitarea Curtii Constitutionale.

Ulterior, in 2 august, Manoloiu a transmis CCR, fara a exista o solicitare a instantei de contencios constitutional, o adresa pein care arata ca institutia pe care o conduce nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente. Iar aceasta in conditiile in care, potrivit HG 683/2012 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare desfasurarii referendumului, reactualizarea listelor electorale permanente era in competenta serviciilor de evidenta informatizata a persoanei din subordinea acestuia.

“In cauza s-a retinut ca, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, a fost produsa o tulburare insemnata activitatii institutiilor publice implicate in validarea referendumului”, precizeaza PICCJ.

Audieri pe banda

Pe parcursul cercetarilor au fost audiate mai multe persoane si au fost solicitate date de la institutiile care au avut atributii in organizarea referendumului. In paralel, se efectueaza verificari cu privire la sesizarile adresate organelor de urmarire penala privind infractiuni de frauda electorala comise cu prilejul referendumului din 29 iulie.

Marti au fost chemati la audieri presedintii Autoritatii Electorale Permanente si Institutului National de Statistica, Ana Maria Patru si Vergil Voineagu, in calitate de martori in dosarul in care Constantin Manoloiu este cercetat pentru abuz in serviciu.

Tot marti, procurorii l-au audiat si directorul adjunct al Directiei pentru Evidenta Persoanelor, Daniel Gheorghe, in acelasi dosar.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.