Dan Mogoş, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, care îl acuză de instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, a funcţionarilor din subordinea sa, după ce le-a cerutsă încalce legea în favoarea unor firme private. El a fost chemat marţi la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzele, urmând a reveni miercuri, la audiere. În dosar sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie încă 7 persoane, printre care preşedintele Agrostar şi şeful Direcţiei strategie, managementul datelor şi activităţilor din cadrul ADS.
În rezoluţia de începere a urmăririi penale, anchetatorii notează că „în perioada ianuarie – octombrie 2013, învinuiţii Dan Mogoş, în exercitarea funcţiei de preşedinte al ADS, şi Lucian Relu Vicenţiu Cuc, în calitate de director al Direcţiei strategie, managementul datelor şi activităţilor din cadrul ADS, au instigat funcţionarii din subordinea acestora cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice să încalce dispoziţiile legale pentru favorizarea unor firme private, finalizate cu încheierea de contracte care prejudiciau bugetul instituţiei”.
Totodată, învinuiţii au făcut presiuni cu ameninţarea demiterii din posturi a funcţionarilor din subordine, pentru ca aceştia să nu respecte procedurile legale de achiziţie şi să accepte încheierea contractelor în condiţii păguboase pentru ADS, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cei doi învinuiţi au modificat programul anual de achiziţii publice pe 2013 al ADS, cu încălcarea bugetului de venituri şi cheltuieli (BVC), prin realocări de fonduri de la repere necesare şi utile companiei la altele nejustificate.
8 persoane urmărite penal în acest dosar
Amintim că, vineri, DNA a anunţat începerea urmăririi penale împotriva a doi şefi de la ADS şi a altor 6 persoane, printre care preşedintele sindicatului Agrostar, pentru fapte de corupţie.
„În perioada iunie-octombrie 2013, învinuitul Ştefan Niculae, în calitate de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii Conexe Agrostar, s-a asociat cu Ilie Cristian Sandu, Dragoş Ştefăniţă Gheorghiu, Todea Ioan Florin, Alexandru Bolla şi Bogdan Rădulescu în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj împotriva unei persoane din cadrul Agrostar”, arăta DNA.
Scopul şantajului, arată procurorii DNA, era acela ca învinuitul Niculae să preia controlul patrimonial al Agrostar.
Demis de ministrul Agriculturii exact de percheziţii
Vineri, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la sediile Ministerului Agriculturii, ADS şi Agrostar, de unde au ridicat mai multe documente şi unităţi de calculator. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a grăbit atunci să-l demită pe şeful ADS, Dan Mogoş, declarând presei că, de fapt, l-a anunţat pe acesta încă din septembrie că îl va destitui, dar nu pentru că ar fi avut ceva împotriva lui, ci pentru că “simţea nevoia” să schimbe managementul. Numai că Mogoş s-a îmbolnăvit subit şi a revenit din concediul medical exact vineri, de percheziţii, când ministrul a semnat decizia de demitere.
În ciuda asigurărilor lui Daniel Constantin că nimeni din Ministerul Agriculturii nu este citat ca martor sau învinuit de DNA, procurorii au percheziţionat biroul Corpului de control al ministrului, de unde au ridicat documente şi unităţi de calculator.
Documente ridicate de anchetatori din biroul Corpului de control al ministrului
Ministrul Constantin insistă că descinderile au avut loc în urma reclamaţiei unei angajate din ADS, care a sesizat Ministerul Agriculturii cu privire la anumite probleme la achiziţii pentru sediul central al ADS, iar Corpul de control a făcut verificări şi a constatat că sunt nereguli.
“Din ce mi-am dat seama, sunt vizate două note de control, în urma unei sesizări pe care o doamnă din cadrul ADS a făcut-o cu privire la conducerea ADS. Doamna respectivă sesiza conducerea ministerului vizavi de faptul că s-au făcut anumite abuzuri (…) Este vorba, în primul rând, de achiziţii de servicii de mentenanţă pentru xerox, este vorba de faptul că la două maşini care nu mai sunt în uz se pare că se folosea cota de carburant, servicii de pază şi servicii de telefonie”, a spus Constantin.
Întrebat de jurnalişti care a fost concluzia Corpului de control după verificările la ADS, ministrul Agriculturii a spus că nu îşi mai aminteşte, iar “notele” nu mai sunt în instituţie, deoarece percheziţiile de vineri au vizat şi biroul şefului Corpului de control, de unde au fost ridicate “două note de control”.
Iar cum, la instrumentarea cazului, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul ofițerilor DGA și SRI, probele adunate la dosar conţin, cu siguranţă, şi interceptări telefonice şi ambientale relevante.
Magda SEVERIN