UPDATE 3! Sentinţă definitivă în dosarul Rompetrol: Sorin Roşca Stănescu, 2 ani şi 4 luni de închisoare cu EXECUTARE. Vezi pedepsele celorlalţi inculpaţi

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au condamnat astăzi pe 11 din cei 12 inculpaţi în dosarul Rompetrol, iar senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu va ispăşi 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru infracţiunile de utilizare de informaţii privilegiate şi pentru constituire de grup infracţional organizat, în timp ce fostul ministru liberal al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare – pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi pentru constituire a unui grup infracţional organizat -, el aflându-se deja la puşcărie, condamnat la 7 ani în dosarul ICA-Voiculescu.

Cei doi ar fi putut primi pedepse mult mai mari dacă faptele de complicitate la spălare de bani nu li s-ar fi prescris în toamna lui 2011, după 5 ani de judecată.

SRS va ispăşi numai 7 luni din totalul pedepsei, deoarece are peste 60 de ani iar legea prevede că poate executa numai o treime din condamnare şi să fie eliberat condiţionat.

UPDATE 28 noiembrie: SRS a cunoscut detaliile “operațiunii” organizate de tranzacționare a acțiunilor Rompetrol în prima zi de listare la bursă, prin conturile controlate de grupul de interese Rompetrol reprezentat de Patriciu, se arată în motivarea judecătorilor Curții de Apel București la decizia de condamnare.

“Inculpatul Stănescu-Roșca Sorin-Ștefan a valorificat informațiile primite de la inculpatul Patriciu Dan Costache anterior primei zile de listare la Bursă în avantajul propriu, participând, la data de 07.04.2004, prima zi de listare la Bursă a acțiunilor RRC, prin intermediul SSIF TVM SA, la operațiunea concertată, organizată de tranzacționare a acțiunilor cu simbolul RRC”, spun judecătorii.

Ei arată că, anterior, SRS “a întreprins demersuri pentru a depune sumele corespunzătoare cumpărării unui important volum de acțiuni prin recurgerea de împrumuturi de la societăți de cablu din Constanța, având asociați comuni societăți off-shore, sumele împrumutate fiind creditate pe seama lui Sorin Roșca-Stănescu în contul deschis la TVM, la data de 01.04.2004, în condițiile în care contractul de intermediere și cererea de deschidere de cont s-au încheiat la 06.04.2004”.

“Prin cumpărarea acțiunilor de la Saltville Limited Cipru și, ulterior, prin vânzarea la scurt timp, în ședințele din 14.04.2004 și 15.04.2004, în contextul dovedit al existenței operațiunilor manipulative concertate întreprinse de inculpații Patriciu Dan Costache, Stephenson George Philip și Hart Colin Richard, Curtea reține că inculpatul Stănescu-Roșca Sorin-Ștefan a sprijinit grupul infracțional organizat”, se mai arată în motivarea sentinței.

Potrivit documentelor, pe data de 07.04.2004, Stănescu a cumpărat un pachet de 13.696.000 acțiuni la prețul de 300 lei/acțiune, 6.695.000 acțiuni au fost cumpărate de la SSIF Alpha Finance SA vândute de Saltville Limited Cipru, iar 7.101.000 acțiuni de la alte SSIF-uri.

“Toate acțiunile cu simbol RRC achiziționate în prima zi de listare la Bursă au fost vândute de inculpatul Stănescu-Roșca Sorin-Ștefan în zilele de 14.04.2004 și 15.04.2004 la prețul mediu de 619 lei/acțiune, respectiv 631 lei/acțiune. Contravaloarea acțiunilor cumpărate a fost 4.131.580.180 lei, iar contravaloarea netă a acțiunilor vândute a fost de 8.506.855.457 lei (informare 5697/02.04.2005 Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor)”, a mai reținut CAB.

UPDATE ora 17.00: Sorin Roşca Stănescu susţine, într-un editorial pe corectnews.com, că toate faptele sale se prescriseseră dar el ceruse să fie judecat în continuare, pentru a se confirma decizia primei instanţe (Tribunalul Bucureşti), de achitare. 

UPDATE: ora 19.30: Duba Poliţiei l-a dus pe SRS la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile în carantină. Senatorul s-a predat la IPJ Ilfov la ora 17.20, iar poliţiştii i-au ridicat de acasă puşca de vânătoare şi pistolul.

PNL s-a dezis imediat de SRS, dar nu şi de Chiuariu

Alina Gorghiu, purtător de cuvânt al PNL, a declarat, într-o intervenţie telefonică la B1TV, că Sorin Roşca Stănescu nu mai este membru PNL, în urma acestei sentinţe definitive. La rândul său, senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat că, potrivit statutului partidului, membrii condamnaţi definitiv sunt excluşi automat din partid, senatorul îşi pierde mandatul iar acesta este declarat vacant.

Nu ne amintim însă ca la fel să fi procedat conducerea PNL cu un alt senator al său: Tudor Chiuariu, condamnat în 24 ianuarie a.c. la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, este în continuare membru al Parlamentului şi votează legi.

Recuperarea prejudiciului

Prejudiciul din acest dosar este de 85 de milioane de dolari. Prin decizia instanţei, Alexandru Bucşă şi Petrică Grama, în solidar cu Rompetrol, au fost obligaţi să plătească aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor.

Diferenţa de circa 27 de milioane de dolari va fi recuperată de la ceilalţi condamnaţi.

De asemenea, inculpaţii trebuie să plătească, în solidar, 20.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Celelalte pedepse:

ÎNCHISOARE cu EXECUTARE:

– Florin Aldea: 5 ani pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional. I s-a prescris fapta de complicitate la manipularea pieţei de capital. 

– Alexandru Bucşă: 6 ani pentru complicitate la delapidare şi la spălare de bani, precum şi pentru constituire a unui grup infracţional organizat.   

– Petrică Grama: 2 ani şi 4 luni pentru pentru complicitate la delapidare şi  pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

– Claudiu Simulescu: 4 ani pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi pentru aderarea la grup infracţional organizat.

Închisoare cu SUSPENDARE:

– Cerasela Rus: 3 ani, pentru aderarea la un grup infracţional organizat.

– Irina Mihaela Popovici: 3 ani, pentru favorizarea infractorului. I s-a prescris infracţiunea de fals intelectual şi a fost achitată pentru aderare la un grup infracţional organizat.

– Victoria Anghelache: 3 ani pentru favorizarea infractorului. A fost achitată pentru aderare la un grup infracţional organizat şi i s-a prescris infracţiunea de fals intelectual.

– Paul Gabriel Miclăuş: 2 ani pentru favorizarea infractorului. A fost achitat pentru aderare la un grup infracţional organizat.

– Victor Eros: 2 ani, pentru favorizarea infractorului.

Elena Albu, fosta şefă a Corpului de Control al CNVM, a fost achitată pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului.

În cazul lui Dinu Patriciu, instanţa a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de Patriciu.

Verdictul în acest dosar a fost amânat de mai multe ori, după ce acum 2 ani, în 30 iulie 2012, Tribunalul Bucureşti îi achitase pe toţi cei 12 inculpaţi, în frunte cu Patriciu.

Procurorii au făcut recus iar dosarul s-a plimbat între Curtea de Apel şi instanţa supremă. Între timp, Dinu Patriciu a murit în 19 august a.c., la 64 de ani, într-o clinică londoneză, iar pronunţarea sentinţei finale a fost amânată din iulie a.c. pentru 23 septembrie, apoi pentru 7 octombrie.

Amintim că Dinu Patriciu a dat în judecată SRI, pentru că a fost interceptat fără să fie anunţat că este cercetat.

8 ani de proces

Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în 2006, pentru 7 capete de acuzare: delapidare, spălare de bani, asociere pentru comiterea de infracţiuni, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

În calitate de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a  insusit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, suma de 85 milioane USD izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită, conform prevederilor legale în vigoare, bugetului de stat.

El a încercat să piardă urma banilor respectivi prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrului grupului Rompetrol.

Manipularea pieţei de capital

Patriciu mai era acuzat că, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7.04.2004, pentru simbolul RRC, de 116 lei/acţiune, preţ la care a fost asigurat transferul unui număr de 1 miliard actiuni RRC de la SC Rompetrol SA către Saltville Ltd.

În perioada 7 – 20 aprilie 2004, omul de afaceri “a organizat şi  a dispus lansarea şi afişarea în sistemul electronic de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucuresti a unor ordine de bursă de vânzare şi cumpărare, cu consecinţa inducerii unor semnale false şi înşelătoare pentru ceilalţi participanţi la tranzacţionare cu privire la cererea, oferta şi pretul acţiunilor tranzacţionate cu simbolul RRC”, se mai arată în rechizitoriu.

La data de 6.04.2004, înainte cu o zi de începerea tranzacţionării acţiunilor emise SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC) în cadrul BVB, Patriciu i-a dezvăluit lui Sorin Rosca Stănescu informaţia privilegiată  privind termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004, iar la data de 20.04 2004 i-a dezvăluit lui Sorin Pantiş informaţia privilegiată  privind preţul pe care societăţile controlate de grupul de firme Rompetrol  urma  să îl afişeze în aceeasi zi.

SRI, sancţionat pentru interceptarea lui Patriciu

Dosarul Rompetrol a trenat mai bine de 6 ani in instanţă, timp în care Patriciu a recurs la toate modalităţile de amânare a judecării pe fond.

În schimb, avocaţii săi au dat în judecată Serviciul Român de Informaţii (SRI) pentru că i-ar fi ascultat convorbirile telefonice în mod abuziv, timp de mai mulţi ani. Culmea este că Patriciu a şi câştigat, Tribunalul Bucureşti emiţând o decizie definitivă în acest sens, prin care SRI trebuie să-i plătească daune în valoare de 50.000 de lei lui Dinu Patriciu, pentru încălcarea dreptului la viaţa intimă, în perioada în care i-au fost interceptate convorbirile telefonice în dosarul Rompetrol.

La sfarsitul lui martie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justitie (ICCJ) a respins recursul formulat de SRI, menţinând, astfel, decizia pronunţată de Tribunalul Bucureşti.

Împreună cu Dinu Patriciu au fost trimişi în judecată:

* Sorin Pantiş (fost ministru PNL al Comunicaţiilor), pentru manipularea pieţei şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat;

* Gabriela Victoria Anghelache (fost preşedinte CNVM), pentru fals intelectual, favorizare a infractorului, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat;

* Miclăuş Paul Gabriel (fost vicepreşedinte CNVM), pentru favorizarea infractorului, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat;

* Elena Albu (fosta şefă a Corpului de Control al CNVM), pentru favorizarea infractorului, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat;

* Victor Eros (fost membru CNVM), pentru favorizarea infractorului, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat;

* Claudiu Simulescu (agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant SSIF Eastern Securities), pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat;

* Cerasela Rus (agent de servicii de investiţii financiare şi trader la  SSIF Alpha Finance), pentru complicitate la manipularea pieţei şi sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat;

* Petrică Grama (fost director al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice), pentru complicitate la delapidare şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni;

* Alexandru Bucşa (fost vicepreşedinte al The Rompetrol Group Olanda), pentru complicitate la delapidare, complicitate la spălare de bani, asociere în vederea comiterii de infracţiuni;

* Sorin Roşca Stănescu, pentru utilizare de informaţii privilegiate şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat;

* Florin Iulian Aldea (agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance), pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei, complicitate la spălare de bani, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.