Sentinta Rompetrol, amanata pentru 20 august

Tribunalul Bucuresti a amanat joi, pentru 20 august, sentinta in dosarul Rompetrol, in care Dinu Patriciu este acuzat de manipularea pietei de capital, spalare de bani si delapidare. Amintim ca magistratii au incheiat in 18 iulie judecarea cauzei si au stabilit ca decizia va fi pronuntata in 2 august. Tot atunci, Parchetul instantei supreme a cerut judecatorilor condamnarea lui Patriciu si a lui Alexandru Bucsa la pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare. In cazul celorlalte 10 persoane acuzate in acest dosar, procurorul a cerut instantei orientarea catre minimum pedepsei, cu executare, ceea ce ar insemna 10 ani de inchisoare. Sentinta nu va fi definitiva, ea putand fi atacata la instanta superioara.

In septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

El este invinuit si de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piata de capital.

O alta infractiune imputata lui Patriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate, dar si de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

Alaturi de el, in acest caz mai sunt inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Potrivit Parchetului, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele 3 infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.

Alexandru Bucsa este acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Petrica Grama este acuzat de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzata de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional.

Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Pantis este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Victor Eros a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului si pentru aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Paul Gabriel Miclaus si Elena Albu sunt acuzati de favorizare a infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Gabriela Victoria Anghelache este acuzata de fals intelectual, favorizarea infractorului si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Inainte de a fi pus sub acuzare in acest caz, Dinu Patriciu a fost retinut de procurori DIICOT pentru alte invinuiri, in 27 mai 2005, dupa mai bine de 13 ore de audieri. El a fost eliberat dupa cateva ore, instanta apreciind ca omul de afaceri poate fi cercetat in libertate.

Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat ca nu au fost respectate procedurile.

Retinerea lui Dinu Patriciu a declansat numeroase reactii in mediu politic si economic.

Premierul de atunci Calin Popescu Tariceanu l-a sunat pe procurorul general al Romaniei in exercitiu, Ilie Botos, in ziua in care a fost citat la Parchet si apoi retinut Dinu Patriciu, confirma Biroul de presa a Ministerului Public. Potrivit sursei citate, premierul l-a intrebat pe Botos acuzatiile care ii sunt aduse lui Patriciu. Acest demers al premierului a generat un amplu scandal politico-juridic.

La un an după ce a fost trimis în judecată, Dinu Patriciu a vândut, pentru 2,7 miliarde de dolari, 75% din acțiunile Rompetrol Holding (din totalul de 80% pe care le deținea) companiei KazMunaiGaz din Kazahstan. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.