Premierul Victor Ponta a lipsit astăzi de la Instanţa Supremă, unde are loc primul termen al procesului Turceni-Rovinari, însă partenerul său Dan Şova a venit – însoţit de un avocat -, el aflându-se sub control judiciar din 5 iunie.
Şedinţa de judecată a început la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la ora 12.00 şi nu a fost publică, desfăşurându-se cu uşile închise potrivit procedurilor unui proces penal.
După circa o oră, la ieşire, Dan Şova le-a declarat jurnaliştilor că a cerut instanţei ridicarea măsurii preventive pusă în cazul său. El a precizat că nu îşi va da demisia din Parlament şi nici Ponta din cea de deputat şi prim-ministru.
Instanţa a decis însă menţinerea controlului judiciar în cazul lui Şova, cu interzicerea de a lua legătura cu Ponta.
Acesta nu a fost un termen la judecarea pe fond a cauzei, deoarece dosarul se află timp de 60 de zile ci la Camera preliminară, unde se discută chestiuni procedurale – verificarea măsurilor asiguratorii şi preventive.
Vom vedea când va fi citat şi Ponta în instanţă, deoarece el are sechestru asigurător pe unul dintre cele două apartamente cumpărate cu banii daţi de Şova pentru servicii juridice pe care nu le-a prestat, conform procurorilor DNA.
Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată în 18 septembrie, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor şi complicitate la evaziune fiscală, infracţiuni comise în perioada 2007 – 2008 în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”.
În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi “Şova şi Asociaţii”, în prezent senator, va fi judecat, pentru 3 infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.
Primul judecător s-a abţinut
A doua zi după trimiterea în judecată de către procurorii DNA, judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul la ICCJ, Cristina Rotaru, s-a abţinut motivând că a fost colegă de facultate cu Ponta şi Şova.
Cristina Rotaru este magistratul care a decis în opinia separată, în dosarul “Trofeul calităţii”, achitarea lui Adrian Năstase.
Astăzi, un alt judecătorul de cameră preliminară – Alina Ioana Ilie, care a votat pentru condamnarea la închisoare a lui Năstase – a preluat dosarul Turceni-Rovinari, spre verificarea măsurilor asiguratorii şi preventive din dosar.
Ponta, la Inspecţia Judiciară
Tot imediat după trimiterea în judecată a dosarului s-a mai întâmplat un fapt important: Ponta a scris pe pagina sa de Facebook că ”singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră”.
Imediat, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă declaraţiile premierului aduc atingere independenţei justiţiei.
Conducerea CSM a sesizat, ulterior, Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile respective au afectat independenţa sistemului judiciar.
Sprijin PSD “până la moarte”
Astăzi, Ponta şi-a pus cenuşă în cap în mod ironic: “Îmi cer iertare că am îndrăznit să-mi spun şi eu punctul de vedere, când cineva te acuză pe nedrept”, le-a declarat el jurnaliştilor, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.
Exact în ora cât a durat primul termen al procesului în Camera preliminară, membrii CExN al PSD au votat în unanimitate sprijinul pentru menţinerea la guvernare a partidului cu Victor Ponta premier.
Şefii de la Turceni şi Rovinari, deferiţi justiţiei
Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, şi pe şefii complexurilor energetice Turceni şi Rovinari:
– Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) la data faptelor, acuzat de 3 infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată
– Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de 5 infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată
– Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.
Magda SEVERIN