Cum era de aşteptat, avocatul lui Radu Mazăre, Cătălin Dancu, nu a spus adevărul ieri, când i-a asigurat pe jurnalişti că „nu există interceptări la dosar”. Astăzi au apărut în presă, din referatul procurorilor DNA, stenogramele unor interceptări telefonice: discuţia dintre primar şi viceprimarul municipiului Constanţa, în care Mazăre îi cere acestuia să “rezolve urgent” documentaţiile de urbanism ale firmei constructoare de la care primarul a luat şpagă, dar şi discuţia dintre Elan Schwartzenberg şi Radu Mazăre despre vizita acestuia din urmă în Israel, cel mai probabil pentru deschiderea conturilor personale în care au intrat banii din mită.
UPDATE 15 aprilie: Recursul DNA la decizia instanţei de respingere a solicitării DNA privind arestarea preventivă a lui Mazăre va fi judecat în 18 aprilie.
UPDATE 14 aprilie: A fost publicată motivarea instanţei. Astfel, judecătoarea Rodica Cosma, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a respins propunerea DNA de arestare preventivă a lui Radu Mazăre pe motiv că procurorii nu au adus probe care să demonstreze că primarul municipiului Constanța ar fi primit mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham în schimbul facilitării câștigării unui contract privind construirea de locuințe sociale.
“Judecătorul de drepturi și libertăți, din examinarea actelor cauzei, reține că procurorul nu a administrat, până în acest moment procesual, probe care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea (modalitate de săvârșire a infracțiunii de luare de mită reținută în cauză) de către inculpatul Mazăre Radu Ștefan a vreunei sume de bani, respectiv darea vreunei astfel de sume de către inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca în schimbul acesteia, inculpatul Mazăre Radu Ștefan să-i faciliteze câștigarea licitației și încheierea contractului de achiziție nr. 10.240 din 22.12.2011 între Regia Autonomă ‘Exploatarea domeniului public și privat’ Constanța și societatea Shapir Structure, al cărei reprezentant era inculpatul Morgenstern”, se arată în motivarea deciziei prin care instanța a dispus pe 9 aprilie eliberarea lui Mazăre din arest.
Judecătoarea precizează că omul de afaceri Elan Schwarzenberg este partener contractual al societății Melici Management și că societatea acestuia a transferat în contul lui Radu Mazăre 95.000 de euro, date comunicate de LGT Bank din Lichtenstein.
Totodată, magistratul arată că din extrasul de cont emis de LGT Bank din Lichtenstein rezultă că, la data de 13 septembrie 2011, societatea Melici Management Inc. a transferat în contul lui Mazăre suma de 95.000 euro.
“Aceasta constituie o realitate ce nu poate fi contestată, însă nu rezultă din probele administrate, până în acest moment procesual, că banii au fost primiți de inculpatul Mazăre Radu Ștefan de la inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urmă să câștige în condiții ilicite licitația din 15.12.2011“, mai spune judecătoarea.
Magistratul mai notează că, din examinarea proceselor-verbale de redare a interceptărilor telefonice, “nu se desprinde vreun dialog purtat între Radu Mazăre și Avraham Morgenstern, respectiv Schwarzenberg Emilian din care să rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri în favoarea societății Shapir Structure”.
Judecătoarea arată şi că nici din audierea martorilor de către procurori nu rezultă darea sau primirea sumei de 95.000 de euro pentru ca Radu Mazăre să favorizeze firma Shapir Structure.
“În aceste circumstanțe, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că, în lipsa unor probe din care să rezulte suspiciunea că inculpatul Morgenstern Avraham a dat inculpatului Mazăre Radu Ștefan suma de 95.000 euro, pentru ca acesta să nu-și îndeplinească, să îndeplinească ori să urgenteze îndeplinirea unui act act care intra în îndatoririle de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, propunerea de arestare preventivă formulată de procuror nu poate fi primită”, se concluzionează în motivare.
Legătura cu Elan
Acum se explică de ce Mazăre declara presei, după eliberare, că „Elan este prietenul meu. Eu am împrumutat un cetăţean grec acum 10-12 ani şi creanţa pe care o avea grecul a fost preluată de Elan pentru mine”.
Primarul Constanţei susţine că banii, reprezentând datoria preluată de acesta de la “un grec”, au fost puşi în contul său de Elan Schwartzenberg fără ca el să ştie. “Creanța pe care o avea grecul către mine a fost preluată de către Elan, care mi-a returnat o parte din ea chiar și fără să mă anunțe”.
Traseul şpăgii
Procurorii au refăcut traseul şpăgii de 175.000 de euro: banii au fost primiţi de Mazăre prin intermediul omului de afaceri Elan (Emilian) Schwartzenberg, în 3 tranşe, de la constructorul căruia i-a facilitat câştigarea licitaţiei pentru construirea cu 11 milioane de euro din bani publici campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă”.
Astfel, mita dată edilului de Avraham Morgenstern a ajuns la primarul Constanţei în conturi din Israel deţinute de Radu Mazăre şi de fratele acestuia.
Anchetatorii susţin că primirea mitei prin “intermediar”, similară cu utilizarea contului escrow în relaţiile comerciale, ar fi fost propusă chiar de Radu Mazăre, care îi dezvăluia lui Elan Schwartzenberg preferinţa pentru un astfel de cont: “Eu, de când am învăţat să fac business am învăţat să lucrez cu contul escrow”.
Traseul şpăgii a început de la firma off-shore Larton Consultants Ltd, care a transferat în contul firmei Melici Management Inc, cu beneficiar real Schwartzenberg Emilian, aproape 110.000 de euro la 28 iulie 2011 şi peste 170.000 de euro la 24 august 2011.
Melici Management Inc a transferat şi în 13 septembrie 2011, aproape 100.000 de euro şi, respectiv, 40.000 de euro în conturile deţinute de Radu Mazăre, respectiv de Alexandru Mazăre, la Israel Discount Bank. Tot în contul personal deţinut de Alexandru Mazăre la aceeaşi bancă, Melici Management Inc a pus alţi 40.000 de euro la 6 decembrie 2011. Edilul Constanţei spune însă că fratele său nu are nicio legătură cu dosarul.
Totalul celor trei tranşe este de 175.000 de euro, atât cât ar fi luat mită Radu Mazăre de la Avraham Morgenstern. Banii ar fi fost transferaţi prin conturi offshore, susţin anchetatorii.
Şpaga a fost negociată la sediul Primăriei Constanţa şi la restaurante din Bucureşti. Procurorii au colaborat în acest caz cu autorităţile din Liechtenstein, se mai arată în referatul DNA.
Mazăre: Sunt interceptat de când a venit Băsescu
Despre interceptările şi probele din dosar, Mazăre a declarat astăzi la ora 14.00, că nu sunt deloc relevant, că în acest dosar nu a existat niciun denunţător şi că nu s-a dat nicio mită:
“Procurorii n-au fost în stare să-i convingă pe judecători. Interceptările au fost scoase din context, n-au nicio legătură cu cartierul. Asta din dosar este anterioară, pentru autorizaţiile pentru blocurile pentru tineri. Se spune că am fost interceptat când discutam de 5 ori cu omul de afaceri. Da, m-am întâlnit cu Elan, da, m-am întâlnit cu constructorul. Vreau să vă spun că mă întâlnesc permanent cu toţi contractorii – să stabilesc diverse lucruri, sunt un primar mai atipic (…) Vreau să vă spun că interceptările au fost permanente. (…) De când a venit Băsescu am fost interceptat permanent”.
Întrebat ce a făcut în Israel invitat de Elan – aşa cum arată stenogramele -, Mazăre a răbufnit: “Am fost la măciuci!”. El a admonestat-o pe reporteriţa de la B1Tv, care insista să îl întrebe despre stenograme: “Ia mai spune, procuroareo!”, adăugând ulterior “Şi la ANI si ştii că eşti bună!”.
Extrase de cont, declaraţii de la martori, interceptări, informaţii de la ONRC
Procurorii DNA au probe din dosar reprezentate inclusiv de extrase de cont, declaraţii de martori, interceptări ale unor convorbiri telefonice şi înregistrări la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), se precizează în documentele respective.
“În cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, administrator unic al SC Shapir Structures SRL, a oferit primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, prin intermediul unui apropiat al celor doi, Schwartzenberg Emilian, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către societatea pe care o reprezenta, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, se arată în referatul anchetatorilor.
Tehnic, plata s-ar fi făcut prin intermediul unor tranzacţii între mai multe companii off-shore, în modul următor:
- Societatea off shore Larton Consultants Ltd (unic asociat al S.C. Shapir Structures S.R.L.) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011;
- Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă – Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani susmenţionate au avut ca justificare „fees” – onorariu.
- Cu privire la transferurile sus-descrise efectuate între societăţile Larton Consultants şi Melici Management, inculpatul Morgenstern Avraham a declarat că nu îşi aminteşte care a fost scopul lor, însă a precizat că între cele două societăţi exista un contract privind acordarea de consultanţă din partea firmei Melici către Larton. Fiind întrebat în ce a constat această consultanţă oferită de firma Melici, inculpatul a declarat că Melici a căutat proiecte în Europa, cum ar fi în România, Ucraina, Serbia, fără a găsi vreodată vreun proiect, Melici nu a furnizat nimic firmei Larton, rezultatul a fost zero. (sursa – referantul DNA).
Planuri cum să se “dea palme” la lucrări
Anchetatorii deţin convorbiri dintre angajaţi ai omului de afaceri Avraham Morgenstern prin care plănuiau cum să micşoreze costurile prin efectuarea unor lucrări slabe din punct de vedere calitativ. În acest context, a fost menţionată reducerea costurilor “la materiale, la structură”.
“Sub aspectul gravităţii faptei trebuie avut în vedere şi că, imediat după obţinerea contractului, societatea reprezentată de inculpat căuta metode de a-şi maximiza profitul în detrimentul calităţii lucrărilor efectuate (aspect rezultat din convorbirea din data de 24 noiembrie 2011, în care un alt reprezentant al societăţii arată că trebuie ‘să discute despre costuri şi să vedem unde le putem reduce. Dacă putem să o facem la materiale, la structură, asta e ceva la care trebuie să ne gândim şi să găsim o modalitate’ “, se arată în referatul procurorilor DNA.
Antena 3 citează din stenogramele convorbirii dintre Mazăre şi Elan, iar Realitatea TV redă integral discuţia:
“Potrivit convorbirilor interceptate la 01.09.2011 între Mazăre Radu Ştefan şi Schwartzenberg Emilian a rezultat că la începutul lunii septembrie primarul urma să facă o călătorie în Israel, de aranjamente ocupându-se Schwartzenberg Emilian:
„EMILIAN SCHWARTZENBERG: Neaţa, Radule! Te-am urmărit ieri, foarte bun.
RADU MAZARE: Auzi? Ă.. păi tu mi-ai şi luat biletul de avion ?
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga …
……
RADU MAZARE: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine…
EMILIAN SCHWARTZENBERG: A… am înţeles !
MAZĂRE RADU: Eu vorbesc de Israel.
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Dincolo ţi-am făcut o rezervare a…din, din 2 raţiuni am făcut-o aşa, Radu, ca să înţelegi.
……
RADU MAZĂRE: Bine, mă! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu.. şi tu mă aştepţi acolo ?
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport….(f 189, vol. 1)
Această vizită a avut drept scop, probabil, deschiderea conturilor personale în care urmau să fie transferate fondurile primite din partea lui Morgenstern Avraham.
Astfel, la data de 13.09.2011, Schwartzenberg Emilian face primele plăți din fondurile primite de la Larton, respectiv 95.000 de euro și 40.000 de euro în conturile personale ale lui Mazăre Radu Ștefan și, respectiv, Mazăre Alexandru, conturi deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel”.
Hotnews redă convorbirea dintre Radu Mazăre şi viceprimarul Constanţei, în 19.07.2011, prin care primarul se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor societăţii Shapir. Stenograma se află în referatul DNA:
„F D (Făgădău Decebal, n.r.): Bună dimineaţa domn primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Salut! Asta de la urbanism a plecat la Londra cu ştiinţa ta?
FD: Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Da… Ă… cine-i ţine locul? Io-l am pe domnul Avi (n.n. Morgenstern Avraham) aici… (Neinteligibil)
FD: Nicoleta Constantin.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?
FD: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Domnu Avi… Îl ştii pe domnul Avi?
F D: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Face drumurile şi face blocurile… !
F D: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte… ş-aşa mai departe…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De ce este o problema asta? De ce…
F D: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă?
F D: Păi…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Sau este o problemă ?
FD: – Nu ştiu, dar… credeţi-mă că mă ocup. Dacă vine domnu Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea și ulterior ca o persoana folosita de primarul Mazăre în relația cu Morgenstern Avraham).
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c… !
F D: – Ştiu, ştiu…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Da?
FD: – Şi pierde bani!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…
FD: – (Neinteligibil) Vreau să vă zic…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…
F D: – Corect!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Nici… (n.n. înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face! (n.n. cei doi vorbesc concomitent)
……
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toată Direcţia de urbanism… şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei personal, mă! Mai exact…
FD: – Cel mai bine aşa, da domnule primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da?
FD: -Da, da! Bine…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Bine, deci vine mister Avi la tine, da?
FD: – Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – (n.n. vorbeşte în engleză” Of time (neinteligibil) , mister Făgădău? „) Ok! Bine, merci!
F D: – Bine. Să trăiţi! O zi bună!”.
Completul de 3 judecători al ÎCCJ a decis aseară cercetarea sub control judiciar a lui Radu Mazăre şi a lui Morgenstern Avraham, dar DNA a contestat decizia la Completul de 5 judecători, cărora le cere arestarea preventivă a celor doi inculpaţi.
Decizia finală va fi luată săptămâna viitoare.
Magda SEVERIN
Sursă foto: Ziua de Constanţa: Radu Mazăre şi Morgenstern Avraham, în 2010