Sentinţă judecătorească definitivă, care creează un precedent periculos: tânăra cu braţul amputat de un parapet montat de CNADNR pe un drum naţional a câştigat definitiv 1 milion de euro despăgubiri de la Compania de Drumuri. Banii nu vor fi daţi de vinovaţii adevăraţi, ci din bugetul companiei de stat, adică din buzunarele noastre. Acum, toţi accidentaţii care se simt nedreptăţiţi pot cere despăgubiri în justiţie de la CNADNR şi, evident, câştiga procesele, astfel că banii din investiţii – promişi din acciza suplimentară – se află în pericol de a finanţa astfel de cheltuieli.
Trebuie precizat, totuşi, că taxa de timbru este de 10% din valoarea cererii de despăgubire, şi nu mulţi accidentaţi vor avea 100.000 de euro, precum rănita din acest caz, ca să achite banii necesari deschiderii unei acţiuni în justiţie.
UPDATE 19 iunie: CNASNR informează că a efectuat plata sumei de 4.404.000 lei (echivalent a 1.000.000 Euro), către Ghegeliu Georgiana Elena, sumă reprezentând daune morale, aşa cum reiese din dispoziţiile Deciziei nr. 1827/11.06.2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.
UPDATE 17 iunie: CNADNR precizează că în bugetul său de venituri și cheltuieli, aprobat prin HG nr. 316/16.04.2014 şi publicat în Monitorul Oficial cu nr. 316/30.04.2014, sunt prevăzute fonduri pentru despăgubiri obținute urmare a unor hotărâri judecătorești.
“Astfel, la capitolul venituri proprii, sunt provizionate pentru litigii sume în valoare de 50 milioane RON din care, pentru dosarul cu nr. 11318/3/2012, în care Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA are calitatea de părâtă, suma de 4,5 milioane RON”, arată CNADNR într-un comunicat remis redacţiei.
Povestea este următoarea: în 2006, Georgiana Elena Ghegeliu mergea cu maşina condusă de prietenul ei, spre Brașov, iar la un moment dat, acesta a tras de volan spre dreapta, pentru a evita o altă mașină care intrase pe sensul lor de mers, şi autoturismul a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului, rupt şi îndreptat către şosea, iar un fragment a străpuns portiera dreaptă și i-a intrat tinerei în brațul drept.
La spital, medicii nu i-au mai putut salva braţul Georgianei, aşa că i l-au amputat. Ea a dat în judecată CNADNR, la Tribunalul București, iar instanța a decis în aprilie 2013 ca tânăra să primească daune morale de un milion de euro.
Sentinţa a fost atacată de CNADNR, iar în noiembrie 2013 Curtea de Apel București a scăzut suma la 200.000 de euro.
Georgiana Elena Ghegeliu a făcut însă recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a fost admis astăzi prin sentinţă definitivă, astfel că CNADNR trebuie să plătească 1 milion de euro daune morale. Termenul prevăzut de instanţă este “de îndată”.
CNADNR: Vom respecta și aplica întocmai sentinţa
Într-un comunicat remis redacţiei, CNADNR anunţă că a luat act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, precizând că o va respecta și aplica întocmai.
“Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA își exprimă, pe această cale, compasiunea față de drama prin care trece victima”.
Avocatul Georgianei susţine însă că reprezentanţii CNADNR nu au luat legătura cu victima pe tot parcursul procesului, “şi nu numai pentru a oferi o sumă drept despăgubire, ci măcar pentru a-şi cere scuze”.
Magda SEVERIN