După un an de tergiversări, specialistul care trebuia să realizeze expertiza topografică a terenurilor retrocedate ilegal pe plaja şi faleza din Constanţa şi Mamaia de primarul Radu Mazăre şi cei 36 de complici a depus, în sfârşit ,documentul, la termenul de astăzi de la Curtea de Apel Bucureşti. Dezbaterile au fost însă amânate pentru 2 septembrie, pentru ca inculpații și avocații lor să ia la cunoștință de conținutul acestei expertize şi să nu mai ceară amânări pe motiv că n-au avut timp să le consulte.
Procurorul de ședință a atras atenția că expertul nu a răspuns la toate obiectivele stabilite anterior de instanță și a cerut din nou sancționarea expertului, însă solicitarea a fost respinsă.
UPDATE 2 septembrie: Procesul a fost amânat cu două săptămâni, până în 16 septembrie, pentru ca părţile implicate în dosar să poată răspunde obiecţiunilor ridicate de procurorul DNA faţă de expertiza terenurilor din dosare.
Dosarul se judecă de 6 ani, fiind trimis instanţei în 2008 de DNA, iar anul trecut în aprilie, după 5 ani de judecată, inculpaţii au cerut o expertiză a terenurilor, care a dus la amânarea cu 1 an şi 5 luni a judecării dosarului, numai finalizarea expertizei primind 8 amânări.
Termenele au fost extrem de generoase iar speciaşistul care a întocmit documentul a avut tot interesul să tărăgăneze lucrurile, pentru a fi plătit în plus.
Spre exemplu, în 29 aprilie s-a dat unul pentru 17 mai, apoi altul pentru 1 iulie iar acum, pentru 2 septembrie, peste două luni.
Iată cine cei 36 de complici ai lui Mazăre:
– Nicuşor Daniel Constantinescu – preşedintele CJ Constanţa, la vremea faptelor consilier municipal
– Constantin Racu – fost director al Direcţiei Administraţie Publică
– Daniela Ramona Dospinescu – directorul Direcţiei Patrimoniu
– Ion Marica – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii
– Dan Miron – fost consilier municipal
– Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă – consilieri juridici
– Bogdan Ghiţulescu – fost consilier juridic
– Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa
– Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu – funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa
– Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe – mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite
– cesionarii cumpărători de drepturi succesorale
– interpuşii cumpărători de terenuri.
S-au împroprietărit ilegal cu terenuri pe Legea 10
Cei 37 de inculpaţi sunt acuzaţi că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.
Prejudiciul pentru atribuirea nelegală de terenuri este estimat de anchetatori la 114 milioane de euro, din care 77,77 mil. în dauna statului şi 36,16 mil. în cea a municipiului Constanţa, potrivit DNA.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 “au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul”.
“Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată — aproape 1 milion de metri pătrați”, susțin anchetatorii.
Magda SEVERIN