Adriean Videanu a fost chemat, joi, la sediul DIICOT, pentru a fi înştiinţat că a fost pus sub acuzare în dosarul în care este acuzat, alături de Varujan Vosganian, de complot şi subminare a economiei naţionale în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae. Dacă în cazul lui Videanu, care nu mai e parlamentar, soluţia de începere a urmăririi penale a fost dispusă pe 9 septembrie, după ce la preşedintele Traian Băsescu a încuviinţat cererea procurorilor, Vosganian beneficiază încă de scutul colegilor din Senat: abia pe 1 octombrie l-au programat la audiere.
“Încă nu ne-au fost puse la dispoziţie materialele probatorii în care se face vorbire în adresa de înaintare a procurorului-şef al DIICOT. Deci membrii comisiei nu le pot consulta. Am luat următoarele decizii: miercurea viitoare să avem o şedinţă secretă având în vedere că materialele probatorii sunt confidenţiale şi membrii comisiei să poată studia pe ce se bazează cererea Parchetului General”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, Tudor Chiuariu.
Preşedintele Comisiei juridice a mai anunţat că „îi facem o adresă senatorului Varujan Vosganian pentru a-i aduce la cunoştinţă că (…) îşi poate exercita dreptul la apărare fie prin depunerea unui memoriu scris, fie prin prezenţa în faţa Comisiei. Am stabilit un termen în acest sens, 1 octombrie. E nevoie ca orice persoană aflată într-o asemenea situaţie să aibă timpul şi înlesnirile necesare pregătirii apărării, aşa cum spune Convenţia europeană a drepturilor omului”, a adăugat Chiuariu.
Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006-decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern 6 ordine, respectiv 3 memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al Interagro.
Este vorba despre discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
În acest dosar sunt urmărite penal încă 40 de persoane.
Magda SEVERIN