Fostul poliţist Gheorghe Vlădan a fost condamnat, marţi, de Tribunalul Bucureşti la închisoare pe viaţă pentru masacrul de la coaforul din complexul Perla, din 5 martie 2012, când şi-a ucis soţia şi pe o colegă a acesteia şi a rănit alte 6 persoane. Instanţa a stabilit şi plata unor despăgubiri civile către victime. Decizia Tribunalului nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, iar avocata lui Vlădan, Eugenia Rădoi, a spus că va face recurs. Cazul este deosebit de important, deoarece a fost decisiv pentru urgentarea modificării şi completării Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
În data de 5 martie 2012, agentul de poliţie Gheorghe Vlădan, şofer la Policlinica “N. Kretzulescu”, a intrat cu un pistol în incinta coaforului de la complexul Perla din Capitală, unde lucra soţia sa, care voia să divorţeze de el. A ucis-o atât pe ea, cât şi pe casiera coaforului , iar alte 6 personae – angajaţi şi clienţi ai salonului – au fost răniţi.
Atacul a durat sub un minut, iar din momentul în care Vlădan a intrat în coafor şi până a ieşit au trecut 3 minute şi 27 de secunde. Camerele de supraveghere din salon au înregistrat totul: el vorbea la telefon când a intrat în coafor, a discutat puţin cu soţia sa, după care a ieşit pe holul unităţii, unde îl urmase casiera Mariana Bendre, căreia i s-a adresat. Imaginile redau momentul în care bărbatul şi-a scos de undeva din spate pistolul Glock de 9 milimetri, cu care a împuşcat-o în piept pe soţia sa, apoi a tras două gloanţe în casieră, după care a intrat în camera unde era frizeria şi a continuat să tragă.
Bărbatul s-a întors în cealaltă cameră, unde era coaforul, şi a împuşcat-o în cap pe casiera rănită, care o proteja cu corpul său pe Florina Vlădan, apoi a continuat să tragă în coafor, potrivit surselor judiciare.
În acea zi, Vlădan fusese citat telefonic să se prezinte la Secţia 14 Poliţie din Capitală, unde soţia sa îl reclamase în data de 1 martie 2012 pentru ameninţări. Florina Vlădan declarase la poliţie, în 1 martie 2012, că soţul său, cu care se afla în acţiune de divorţ, termenul de judecată fiind 7 martie, o ameninţa şi că este deţinătorul unei arme cu foc, însă autorităţile nu au grăbit soluţionarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă.
Obţinerea cu uşurinţă a permisului port-arma letală şi ignorarea plângerilor formulate împotriva unei persoane agresive au dus la căderea unui cap: chestor principal Vasile Viorel, ce fusese timp de 1 an împuternicit în funcţia de şef al Poliţiei Capitalei.
De asemenea, Venceron Vlăsceanu, directorul Direcţiei medicale a Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Magda SEVERIN