Dan Voiculescu a apelat, marţi, la un alt tertip pentru a îndepărta cât mai mult soluţionarea cauzei din dosarul în care este acuzat de corupţie: avocaţii săi au cerut instanţei Tribunalului Bucureşti să retrimită procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) dosarul privatizării ICA, pentru refacerea urmăririi penale, invocând un articol din Codul de procedură penală care prevede că, în unele cazuri de restituire a cauzelor, se poate cere reanalizarea probelor şi încheierilor de şedinţă de la instanţa care a declinat cauza. În acest sens, apărătorii fostului vicepreşedinte al Senatului a solicitat reanalizarea unei excepţii invocate deja în 2010 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dar care atunci a fost respinsă.
Tribunalul Bucureşti se va pronunţa în 30 aprilie pe această solicitare.
În iunie 2010, judecătorii instanţei supreme au respins excepţia invocată de avocatul Marian Nazat, care ceruse restituirea dosarului la DNA pe motiv că Dan Voiculescu nu a beneficiat de un tratament egal cu ceilalţi acuzaţi din dosar, iar urmărirea penală în cazul acestuia este nelegală.
Potrivit avocatului, procurorii anticorupţie au declanşat urmărirea penală faţă de clientul său după ce în cauză erau inculpate alte persoane şi după ce erau administrate toate probele în dosar, în acest fel Voiculescu fiind prejudiciat din punctul de vedere al unei apărări corecte.
Astfel, apărarea acestuia nu a putut participa la numeroasele acte de urmărire penală, precum audieri ale martorilor, ale inculpaţilor, la stabilirea obiectivelor privind raportul tehnico-ştiinţific întocmit de specialiştii DNA sau la expertiza dispusă în cauză, când acesta ar fi trebuit să îşi desemneze un expert parte.
Avocatul preciza că faţă de Voiculescu urmărirea penală a fost începută în 24 septembrie 2008, în timp ce faţă de ceilalţi inculpaţi din dosar a fost începută în 6 septembrie 2007, adică la aproape un an distanţă, timp în care procurorii au audiat toţi martorii şi toţi inculpaţii şi-au formulat apărările.
Tertip eficient
Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a ajuns din nou la Tribunalul Bucureşti, după ce ÎCCJ a dispus, în 6 februarie, retrimiterea la această instanţă a dosarului, întrucât Voiculescu a demisionat din funcţia de senator, în 28 ianuarie.
El a mai recurs la acest tertip şi în vara trecută, chiar înainte ca ÎCCJ să pronunţe sentinţa, pentru ca dosarul să fie judecat de la zero la tribunal. Prin acest dute-vino, Voiculescu a câştigat 10 luni. Vom vedea dacă va mai putea prelungi la nesfârşit situaţia, întrucât termenele de judecată, oricât ar cere amânarea – cum a făcut până acum fostul senator PC şi vicepreşedinte al Senatului – sunt de maxim două săptămâni.
Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată începutul lunii decembrie 2008, alături de alte 12 persoane, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.
Procurorii DNA îl acuză că privatizarea a fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro, iar prejudiciul produs statului se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop.
Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Magda SEVERIN