Voiculescu îşi negociază condamnarea: Renunţ la privatizarea ICA şi îmi daţi înapoi banii

Dan Voiculescu a obţinut o nouă amânare, astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, în procesul în care a fost condamnat de prima instanţă la 5 ani de închisoare pentru spălare de bani în privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) iar Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş şi încă 4 inculpaţi, la pedepse de câte 6 ani, în timp ce alţi 4 implicaţi în fraudă au “încasat” câte 5 ani de închisoare. Instanţa a rămas în pronunţare pentru 29 aprilie pe mai multe excepţii invocate de avocaţi, dar şi pe o cerere surprinzătoare a lui “Felix”: privatizarea ICA să fie anulată iar el să îşi recupereze banii pe care i-a investit timp de 12 ani.

Practic, Voiculescu a reuşit să obţină o a treia amânare a apelului pe care l-au făcut împotriva sentinţei din 26 septembrie 2013 . La primul termen Voiculescu nu s-a prezentat. La al doilea, în 8 aprilie, când dosarul ICA ar fi trebuit să se judece, unul dintre cei doi magistraţi din complet a formulat o cerere de abţinere pe motiv că ar fi fost implicat într-un alt caz privind fapte de coruptie ale unora dintre inculpaţi.

Astăzi, la al treilea termen, apărătorii lui Voiculescu au venit şi ei cu cereri, deşi ar fi putut să le facă deja până acum. Iată care sunt acestea:

“A apărut o idee care mi se pare foarte bună. Un avocat, nu știu al cui, a ridicat problema anulării privatizării, care înseamnă ca ei să-și ia terenul și clădirile alea superbe, să le vândă cu 60 de milioane, cât cred ei că valorează, iar eu să-mi recuperez toți banii pe care i-am băgat în ICA în 12 ani. Vă asigur că este o sumă foarte mare. Aș prefera să fie această decizie și să-mi dea banii înapoi”, a declarat Dan Voiculescu, la ieşirea din sala de judecată.

Totodată, avocații au invocat mai multe excepții, prin care au solicitat judecătorilor de la CAB anularea unei hotărâri de guvern prin care ICA a fost transformat din institut în societate comercială, introducerea Ministerului Finanțelor ca parte civilă în dosar și trimitere la ÎCCJ a unei cereri privind rezolvarea unei probleme de drept.

După decizia care va fi luată în 29 aprilie – admiterea sau respingerea cererii avocaţilor – ar trebui ca procesul să nu mai dureze mult, urmând să aibă loc şedinţa de judecată cu ultimul cuvânt al procurorului DNA, apărătorilor şi inculpaţilor, apoi verdictul.

Însă este de aşteptat ca Voiculescu şi trupa de condamnaţi să încerce să tragă de timp încă două luni, astfel încât să prindă vacanţa judecătorească şi să ajungă cu procesul până în toamnă, când, evident, vor invoca alegerile prezidenţiale şi “nedreptatea” pe care i-o face Traian Băsescu.

Tribunalul Bucureşti a avut însă probe suficiente pentru a-i condamna la ani grei de închisoare pe toţi inculpaţii din dosarul ICA:

* Voiculescu şi alţi 4 – Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene și Alexandru Petre – au primit pedepse de câte 5 ani de închisoare cu executare

* Gheorghe Mencinicopschi, director general al ICA, Sorin Panti., fost ministru al Telecomunicațiilor și angajat al ICA, precum şi Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu și Flavius Pop au primit pedepse de câte 6 ani de închisoare cu executare.

De asemenea, Dan Voiculescu și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus de procurori pe bunurile și conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din București evaluată la 250.000 euro și un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2008 în dosarul ICA.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.