Voiculescu mai obţine o amânare în apelul din dosarul ICA: unul dintre judecători a formulat cerere de abținere

După 7 luni de la condamnarea lui Dan Voiculescu la 5 de închisoare pentru fraudarea privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), judecarea apelului formulat de inculpat s-a amânat, astăzi la Curtea de Apel București (CAB), deoarece unul dintre judecători a făcut cerere să se abțină. Președintele fondator al Partidului Conservator s-a aflat în sala de judecată şi ar fi urmat să dea declarații în dosarul în care este condamnat pentru infracţiunea de spălare de bani.

Concret, la termenul de astăzi, unul dintre cei doi judecători din complet a formulat o cerere de abținere, pe motiv că ar fi fost implicat într-un alt caz privind fapte de corupție ale unora dintre inculpații din dosarul ICA.

Un alt complet de judecători urmează să judece cererea de abținere a magistratului și, în funcție de hotărârea pe care aceștia o vor lua, dosarul se va judeca fie în același complet, fie în unul cu o componență schimbată.

Tribunalul București l-a condamnat pe 26 septembrie 2013 pe Dan Voiculescu la 5 ani de închisoare cu executare şi i-a interzis mai multe drepturi civile pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei.

În acelaşi dosar au fost condamnați la câte 6 ani de închisoare cu executare Gheorghe Mencinicopschi – fost director general al ICA, Sorin Pantiș – fost ministru al Telecomunicațiilor și angajat al ICA, Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu și Flavius Pop.

Alți inculpați din dosarul ICA au primit câte 5 ani de închisoare: Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene și Alexandru Petre.

Instanța l-a obligat pe Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acțiuni de la ICA pe care le-a donat fiicei sale, Camelia Voiculescu.

De asemenea, Dan Voiculescu și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus de procurori pe bunurile și conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din București evaluată la 250.000 euro și un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Voiculescu, a fost trimis în judecată în acest dosar în urmă cu 5 ani şi jumătate -decembrie 2008 – de procurorii DNA. 

El este acuzat şi în dosarul Şantajul, în calitate de complice al şefului Antena Group, Sorin Alexandrescu. De aceeaşi faptă este acuzată şi fiica lui Voiculescu, Camelia, precum şi Şerban Pop, fostul şef al ANAF.

Dosarul a ajuns în instanţă, dar în 11 februarie a.c., Curtea de Apel Bucureşti l-a scos de pe rolul instanţei şi l-a trimis unui judecător de cameră preliminară, potrivit noului Cod de procedură penală, unde va putea sta până la 60 de zile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.