Premierul Ludovic Orban a declarat în 18 martie, prin videoconferință, la începutul ședinței de Guvern, că transportatorii români îşi vor putea desfăşura activitatea în condiţii normale pe teritoriul Ungariei, în urma asigurărilor pe care i le-a dat omologul său de la Budapesta, Viktor Orban. În schimb, amintim că autoritățile din țara vecină au închis granițele pentru transportul rutier de persoane.
“În urma unei discuţii personale cu premierul Ungariei, Viktor Orban, am fost informat oficial de faptul că se va reglementa situaţia cu tranzitul în Ungaria. În ceea ce priveşte transportul de marfă, nu vor mai exista restricţii, iar în ceea ce priveşte transportul de persoane se va permite în fiecare zi derularea acestui transport de persoane în convoi între orele 21,00 şi 5,00 dimineaţa, ora Ungariei, pentru cetăţenii care vor să tranziteze Ungaria dinspre Europa de Vest. Ştim foarte bine că au existat probleme în Slovenia, au existat probleme pe care le-am avut inclusiv cu transportul de marfă în Serbia. Pot să vă informez că la ora actuală, din toate informaţiile oficiale pe care le avem, practic putem spune că fluenţa transportului de marfă este asigurată şi că transportatorii români, care sunt esenţiali în asigurarea legăturilor economice cu celelalte ţări europene, îşi vor putea desfăşura activitatea în condiţii normale”, a precizat Ludovic Orban.
Precizările referitoare la transporturi, de la minutul 5:
De asemenea, prim-ministrul a arătat că a discutat cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, despre posibilitatea ca transportatorii, la revenirea în ţară, să îşi poată relua activitatea fără obligaţia de a sta în carantină, în condiţiile în care vor respecta o serie de norme de protecţie.
“Tot pentru acest obiectiv, împreună cu domnul ministru Bode, am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiţiile speciale de protecţie pentru şoferii de TIR-uri, care odată reveniţi în ţară din transporturi – dacă respectă condiţiile de protejare – să poată să reia activitatea fără să aibă obligaţia de a sta 14 zile în carantină. Sigur, cu condiţia respectării normelor de protecţie, cu condiţia inexistenţei vreunui simptom de contaminare cu coronavirus”, a precizat Orban.
El a enumerat printre domeniile de activitate care au fost „aproape paralizate” de epidemia de coronavirus transportul rutier de persoane, în special transportul internaţional de persoane, și toată industria HORECA, sounând despre ele că se află „într-o situaţie critică”.
Guvernul va susţine de la buget şomajul tehnic
Premierul a mai spus că Guvernul va susţine financiar de la buget „efortul de plată a ceea ce se numeşte şomaj tehnic”.
„Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important. Foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcţionau foarte bine, care îşi desfăşurau activitatea în bune condiţii, cu profitabilitate, cu plata la timp a taxelor şi impozitelor, iar aceste companii afectate sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment. Aceste companii, foarte multe dintre ele, odată ce trece vârful epidemiei şi lucrurile încep să revină la normal, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiţii şi vor avea nevoie de angajaţii pe care i-au format în timp şi care, practic, au făcut parte din echipa fiecărei companii. A nu-i susţine pe această perioadă care, repet, este o perioadă care va fi limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă aceşti angajaţi, că odată ce se rup, practic, contractele de muncă, odată ce angajaţii sunt trecuţi în şomaj, practic, posibilitatea de refacere a structurii de angajaţi în fiecare companie afectată va fi foarte mică”, a precizat Orban.
Premierul a precizat că, de asemenea, vor fi adoptate măsuri în ceea ce priveşte asigurarea capitalului de lucru: “Aceste măsuri vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci vizează toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenţia, în egală măsură, asupra activităţilor economice care pot să continue în condiţii normale şi să asigurăm (…) capitalul de lucru, să asigurăm resursele financiare necesare pentru a putea să susţinem aceste companii”.
„În mod clar, va trebui să injectăm bani în economie, va trebui să creştem investiţiile, să creştem alocările financiare pentru a susţine un program amplu de investiţii. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunităţi de dezvoltare pentru a putea să creeze, practic, răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piaţa actuală. Ştiţi că domnul ministru al Economiei deja este implicat într-o comunicare foarte apropiată cu companii care să poată să dezvolte capacitatea de a produce materiale, substanţe, echipamente, care sunt necesare în criza actuală şi este păcat să nu folosim cererea de astăzi pentru a putea permite ca anumite companii româneşti să aibă capacitatea să producă cele necesare bunei funcţionări a sistemului de luptă împotriva coronavirusului”,a adăugat Ludovic Orban.