Camioane Hyundai cu pile electrice, pentru NorCAL ZERO Project

Hyundai a livrat 30 de camioane cu celule de combustibil în California de Nord. Cele 30 de camioane electrice Hyundai XCIENT clasa 8 cu pile de combustie cu hidrogen vor porni la drum ca parte a proiectului NorCAL ZERO, pentru a impulsiona transportul de marfă fără emisii.

Camioanele electrice Hyundai au motoare de doar 350 kW și o autonomie de peste 700 km.

Glovis America va folosi camioanele în jurul portului Oakland. FirstElement Fuel a înființat o stație de alimentare cu hidrogen în Oakland, unde camioanele vor fi realimentate. Stația poate suporta până la 200 de camioane H2 pe zi. Combustibilul provine de la partenerul de proiect Air Liquide.

Hyundai a lansat camionul Xcient în SUA, în mai 2023. Chiar înainte de aceasta, în iulie 2021, producătorul și-a asigurat comanda pentru camioanele cu celule de combustibil pentru proiectul NorCAL ZERO. Vehiculul are două sisteme de pile de combustie cu hidrogen de 90 kW (putere totală de 180 kW) și un motor electric de 350 kW. Potrivit Hyundai, tractorul 6×4 are o autonomie de peste 700 km, atunci când este încărcat complet.

Proiectul este, condus de Centrul pentru Transport și Mediu (CTE) și a început în august 2021. Acesta este finanțat cu 29 de milioane de dolari, de către California Air Resources Board (CARB) și California Energy Commission (CEC), pentru achiziționarea camioanelor, infrastructurii și facilităților de întreținere pe bază de hidrogen menționate mai sus. Implementarea acestor camioane în California oferă o oportunitate inovatoare de a demonstra performanța camioanelor electrice cu celule de combustibil, pentru o industrie care s-a bazat în mod tradițional pe vehicule convenționale diesel și alimentate cu CNG.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.