Dialoguri China-Germania

Ministrul federal pentru afaceri și protecția climei, Robert Habeck, s-a întâlnit, la Berlin, cu omologul său chinez, ministrul comerțului, Wang Wentao.

Tema centrală a schimbului a fost problema condițiilor de concurență loială, în special pe fondul procedurilor antisubvenție ale Comisiei Europene privind importurile de mașini electrice chinezești.

Schimbul a urmat discuțiilor din timpul vizitei ministrului federal Habeck la Beijing, în perioada 19-21 iunie 2024, ca parte a călătoriei sale în Asia de Est.

Ministrul federal Habeck declara că: „Este important să continuăm discuția cu partenerii noștri chinezi. China este de o importanță deosebită pentru economia germană și europeană, iar China este, de asemenea, foarte interesată să facă comerț cu noi. Trebuie să asigurăm condiții de concurență loială – aceasta este nucleul investigației Comisiei Europene privind mașinile electrice fabricate în China. Pentru mine este important să precizez că Germania nu se teme de concurența cu China, dimpotrivă, acceptăm concurența – dar trebuie să aibă loc în condiții echitabile. Și dorim să evităm un conflict comercial cu o spirală tarifară care dăunează în cele din urmă ambelor părți. De aceea, poziția mea este clară: Comisia Europeană și China ar trebui să facă tot ce le stă în putere pentru a găsi o soluție negociată. Sunt, de asemenea, în discuții și cu Comisia Europeană în acest sens.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.